Τοπικά

Βόλος: 447 ενεργά κρούσματα σε μια εβδομάδα – Γεμίζουν οι κλίνες στο “Αχιλλοπούλειο” όταν σε όλη τη χώρα αδειάζουν

Τις τελευταίες ημέρες η εικόνα στις νοσηλείες της χώρας μας λόγω της πανδημίας είναι βελτιωμένη, αφού σύμφωνα με τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ (ΠΟΕΔΗΝ), οι εισαγωγές ασθενών έχουν μειωθεί πάνω από το 60%. Ήδη σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, αδειάζουν κλινικές κορωνοϊού και μετατρέπονται σε γενικές κλίνες. Στον Βόλο όμως η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα. Οι κλίνες όχι μόνο δεν αδειάζουν, αλλά οι νοσηλευόμενοι ασθενείς και μάλιστα νεαρών ηλικιών αυξάνονται, ειδικά τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Αυτό αποδεικνύει σύμφωνα με τους γιατρούς ότι στην κοινότητα υπάρχει μεγάλη διασπορά και επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι στη χερσαία Μαγνησία καταγράφηκαν από τις 10 μέχρι τις 16 Μαΐου 447 ενεργά κρούσματα.
«Βλέπουμε ότι υπάρχει μια αύξηση κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα σε Καρδίτσα, Τρίκαλα και Μαγνησία και Σποράδες. Χρειάζεται επομένως μεγάλη προσοχή με τα όπλα που έχουμε το εμβόλιο και τη μάσκα. Επίσης καλή προσωπική υγιεινή. Μόνο έτσι θα επανέλθουμε στη φυσική ισορροπία της κοινωνίας. Να μην εφησυχάζουμε για να υπάρξει ανοσία στην κοινωνία. Ο κορωνοϊός δεν έφυγε είναι εδώ και είναι ύπουλος»», δήλωσε χθες ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός.

Καθημερινό φαινόμενο η αύξηση
Έντονη ανησυχία επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στο Νοσοκομείο μετά τη χαλάρωση των μέτρων και την άρση του lockdown, καθώς τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 46. Μπορεί να πέρασαν 6 μήνες με περιοριστικά μέτρα, όμως το άνοιγμα έφερε μαζί του και κινδύνους.
Άλλωστε οι πολίτες έπειτα από 6 μήνες σκληρού lockdown, είναι λογικό να νοιώθουν κάποια χαλάρωση και να αξιοποιούν πλέον τις ελευθερίες που έχουν.
Ωστόσο, οι κίνδυνοι είναι υπαρκτοί με δεδομένο ότι το επιδημιολογικό φορτίο στον Νομό, όπως φαίνεται από τις νοσηλείες και τον αριθμό των κρουσμάτων που ανακοινώνονται καθημερινά, είναι αυξημένο.
Και όσο οι πολίτες συνεχίζουν να κυκλοφορούν και να χαλαρώνουν, οι γιατροί στο Νοσοκομείο ανησυχούν περαιτέρω, καθώς παρατηρείται και το φαινόμενο συχνά της μη χρήσης μάσκας ή της μη τήρησης των αποστάσεων.
Στο Νοσοκομείο του Βόλου νοσηλεύονταν χθες 81 ασθενείς και προχθές νοσηλεύονταν 78. Στη ΜΕΘ Covid νοσηλεύονται επτά ασθενείς και ειδικότερα τρεις άνδρες ηλικίας 61, 75 και 76 ετών και τρεις γυναίκες ηλικίας 43, 46 και 64 ετών. Στους θαλάμους αρνητικής πίεσης νοσηλεύονται πέντε ασθενείς, δύο άνδρες ηλικίας 54 και 71 ετών και τρεις γυναίκες, 55, 60 και 75 ετών. Στην Α’ Κλινική κορωνοϊού νοσηλεύονται 28 ασθενείς, ενώ και στη Β’ Κλινική νοσηλεύονται ακόμη 28 ασθενείς. Τέλος στη Γ΄ Κλινική κορωνοϊού νοσηλεύονται 13 ασθενείς. Στις κλινικές νοσηλεύονται 26χρονοι, 34χρονοι και 40χρονοι ασθενείς.
Στο μεταξύ, στο πλαίσιο δράσεων ελέγχου της διασποράς του ιού από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον ΕΟΔΥ, πραγματοποιήθηκε χθες στην παραλία Βόλου μαζική δωρεάν λήψη τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid-test) μέσω δειγματοληψίας. Διενεργήθηκαν τεστ σε συνολικά 248 άτομα και ανευρέθηκαν 3 θετικά.
Επίσης, στο πλαίσιο της ίδιας δράσης χθες στo Πανθεσσαλικό Στάδιο λήφθηκαν 198 δείγματα και βρέθηκαν 3 θετικά, ενώ στην Α’ Βιομηχανική Περιοχή λήφθηκαν 332 δείγματα βρέθηκε ένα θετικό.
Σήμερα τα τεστ θα γίνουν στα εξής σημεία:
– Μαζική δειγματοληψία στον Βόλο, Διοικητήριο Π.Ε. Μαγνησίας – Σποράδων (Ελ. Βενιζέλου-Αναλήψεως) από ώρα 09.00 έως 14.00.
– Μαζική δειγματοληψία στη Νέα Δημητριάδα, Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου, από ώρα 09.00 έως 13.00.
– Μαζική δειγματοληψία (Drive-Through) στην Αγριά Βόλου από ώρα 09.00 έως 14.00.
– Μαζική δειγματοληψία (Drive-Through) στην Αργαλαστή από ώρα 09.00 έως 11.30.
– Μαζική δειγματοληψία (Drive-Through) στα Καλά Νερά από ώρα 12.30 έως 14.00.

Μικρή η αναμονή για χειρουργεία
Ειδική οδηγία για τα χειρουργεία στο ΕΣΥ και με ποια προτεραιότητα θα πρέπει αυτά να πραγματοποιούνται μετά το άνοιγμα της χώρας, αναμένεται να εκδώσει τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη ετοιμάζεται η οδηγία που θα περιλαμβάνει ουσιαστικά τις κατηγορίες των ασθενειών που θα πρέπει να χειρουργούνται με προτεραιότητα στα δημόσια νοσοκομεία, με δεδομένο ότι αρχίζει η σταδιακή αύξηση των επεμβάσεων που είχαν παγώσει τους τελευταίους μήνες λόγω του κορωνοϊού.
Η αύξηση του ποσοστού των επεμβάσεων δεν θα είναι ίδια σε κάθε νοσοκομείο, αφού θα ληφθεί υπόψη η επιβάρυνση του κάθε νοσηλευτικού ιδρύματος από τα περιστατικά covid.
Να υπενθυμιστεί ότι τους τελευταίους μήνες που το κύμα της πανδημίας σάρωσε τη χώρα, είχαν «παγώσει» τα προγραμματισμένα ραντεβού για χειρουργεία, καθώς οι χειρουργικές αίθουσες διατηρούνταν ελεύθερες ώστε να μεταφέρονται διασωληνωμένοι ασθενείς λόγω του κορωνοϊού, ενώ στόχος ήταν επίσης να μειωθεί και ο συγχρωτισμός στο ΕΣΥ που μπορεί να έφερνε περαιτέρω διασπορά του ιού.
Στο Νοσοκομείο του Βόλου ενώ στο πρώτο κύμα του κορωνοϊού η αναμονή για μη covid ασθενείς ήταν ένα εξάμηνο, σήμερα η λίστα έχει αναμονή 1,5 μήνα. Αναμένουν να χειρουργηθούν περίπου 25 ασθενείς. Η λίστα είναι μικρότερη και από τις εποχές προ covid.
Οι γιατροί εκτιμούν πως οι ασθενείς που έπρεπε να χειρουργηθούν δεν άντεξαν την αναμονή και έσπευσαν με ό,τι αυτό σημαίνει για την οικονομική τους επιβάρυνση σε ιδιωτικές κλινικές, ενώ άλλοι από φόβο να προσέλθουν στο Νοσοκομείο αναβάλλουν συνεχώς την επέμβαση.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το