Τοπικά

Βόλος:16 βαθμούς Κελσίου έπεσε η θερμοκρασία στον Βόλο μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες

 

Κατά 16 βαθμούς Κελσίου έπεσε η θερμοκρασία στον Βόλο μέσα σε 23 ώρες από το μεσημέρι της Δευτέρας 7 Φεβρουαρίου μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης 8 του μήνα, οπότε και σημειώθηκε χιονόνερο ακόμη και στο κέντρο της πόλης.

Η απότομη πτώση της θερμοκρασίας καταγράφηκε από τους μετεωρολογικούς σταθμούς του meteo.gr, καθώς ένα ψυχρό μέτωπο σάρωσε τη χώρα. Το μέτωπο κινούμενο νότια-νοτιοανατολικά, προερχόμενο από την Κεντρική Ευρώπη, οδήγησε σε πτώση της θερμοκρασίας έως και 7,5 βαθμούς Κελσίου σε λιγότερο από μία ώρα σε μετεωρολογικούς σταθμούς της Βόρειας Ελλάδας. Ειδικότερα στην πόλη του Βόλου τη Δευτέρα στις 14.20 είχε καταγραφεί θερμοκρασία 19,3 βαθμών Κελσίου με ηλιοφάνεια, ενώ την Τρίτη στις 13.10, 23 δηλαδή ώρες αργότερα, καταγράφηκε θερμοκρασία 2,9 βαθμών Κελσίου και χιονόνερο. Επρόκειτο για κακοκαιρία – εξπρές, που σάρωσε την χώρα και τη Μαγνησία, διαψεύδοντας τις προβλέψεις που μιλούσαν για αίθριο καιρό και λίγα ασθενή φαινόμενα, καθώς οι χιονοπτώσεις και χιονοστρώσεις, όχι μεγάλου ύψους, έφθασαν μέχρι τα προάστια του Βόλου. Υπολογίστηκε ότι η ταχύτητα του ψυχρού μετώπου ήταν περίπου 43 km την ώρα… Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, μεταξύ των οποίων και ο Βολιώτης Στ. Ντάφης, το ψυχρό μέτωπο διάνυσε απόσταση περίπου 260 χιλιομέτρων σε 6 ώρες και ως εκ τούτου για το συγκεκριμένο διάστημα η μέση ταχύτητά του υπολογίζεται στα 43 χλμ. την ώρα περίπου. Αξίζει να σημειωθεί ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητα κίνησης ενός καιρικού μετώπου, τόσο μικρότερη εν γένει είναι η προγνωσιμότητά του, όσον αφορά στην ακριβή κίνησή του και κυρίως τα φαινόμενα που θα προκαλέσει στις περιοχές που θα επηρεάσει. Η βροχή που έπεσε την Τρίτη μετρήθηκε στα 23 χιλιοστά, ανεβάζοντας τον μηνιαίο υετό τον τρέχοντα μήνα στα 44,4 χιλιοστά στον Βόλο (18 χιλιοστά είχαν μετρηθεί στις 2 του μήνα). Από χθες πάντως ο καιρός βελτιώθηκε και έτσι θα συνεχιστεί μέχρι και το Σάββατο, ενώ την Κυριακή προβλέπονται κάποιες ασθενείς βροχές στα πεδινά και λίγα χιόνια στα ορεινά, πάνω από τα 1.000 μέτρα, χωρίς, ωστόσο, σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, που θα κυμαίνεται σε κανονικά για την εποχή επίπεδα.
Στο μεταξύ μεγάλες θερμοκρασιακές διαφορές καταγράφηκαν στον Βόλο τον πρώτο μήνα του 2022, σύμφωνα με το meteo.gr. Η απόλυτη ελάχιστη θερμοκρασία ήταν -1,9 βαθμοί Κελσίου στις 26 Ιανουαρίου και η απόλυτα μέγιστη 19,3 βαθμοί στις 2 του μήνα, ενώ το ύψος υετού ολόκληρο τον μήνα μετρήθηκε στα 149 χιλιοστά.
Εξάλλου όπως αναφέρει ο κ. Ντάφης, μετά τις αλλεπάλληλες κακοκαιρίες που εκδηλώθηκαν στη χώρα μας τον Ιανουάριο και την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, οι πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά έχουν οδηγήσει στη συσσώρευση μεγάλης ποσότητας χιονιού. Υπάρχουν, όμως, διάφορα στρώματα χιονιού και οι απότομες αλλαγές των καιρικών συνθηκών δημιουργούν ασταθή στρώματα, χωρίς συνοχή μεταξύ τους. Τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου έχουν παρατηρηθεί χιονοστιβάδες πλάκας και υγρού χιονιού σε πολλά σημεία της ηπειρωτικής χώρας και έχουν χάσει τη ζωή τους τρεις ορειβάτες.

Share
Ετικέτες: θερμοκρασία

Πρόσφατα άρθρα

Ένα χρόνο μετά την τραγωδία, δύο εξερευνητές ετοιμάζονται να βυθιστούν στον Τιτανικό

Καθώς κλείνει τούτες τις ημέρες ένας χρόνος από την καταστροφή του βαθυσκάφους Titan της εταιρείας…

31 Μαΐου 2024

Μαθητές της Πορταριάς ερεύνησαν τις επιπτώσεις του Daniel στην καθημερινότητά τους

Την Τετάρτη 29/5/2024 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «ESTIA PELION» με θέμα «Τα παιδιά βιώνουν,…

31 Μαΐου 2024

23χρονος σκότωσε την έγκυο αδελφή του «επειδή δεν ήταν πια αγνή»

Φρίκη προκαλεί η δολοφονία 30χρονης και του αγέννητου παιδιού της από τον 23χρονο αδελφό της…

31 Μαΐου 2024

Ανακοίνωση της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας

Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας σε ανακοίνωσή της αναφέρει: Πριν λίγες μέρες η ΔΕΥΑΜΒ, πολύ αναλυτικά…

31 Μαΐου 2024

Η ΛΑΣ Θεσσαλίας για τα προβλήματα των πλημμυροπαθών του Πλατανιά και της Μηλίνας

Η ΛΑΣ Θεσσαλίας σε ανακοίνωσή της αναφέρει: Τα μεγάλα προβλήματα που δημιούργησαν οι πλημμύρες του…

31 Μαΐου 2024

Βασίλης Καρράς: Η διαθήκη, η περιουσία και η σχέση του με το χρήμα

Ο Βασίλης Καρράς πίστευε πως η ευτυχία δεν κρύβεται στα χρήματα αλλά και πως τα…

31 Μαΐου 2024