Τοπικά

Βολιώτισσες πλαστογράφησαν ανάρτηση για να εκφοβίσουν άλλη που τις καθύβριζε

Τις εξύβριζε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (fb) και αυτές για να την εκδικηθούν ανάρτησαν έγγραφο, πλαστογραφημένο φυσικά, όπου φαινόταν δήθεν απόφαση του Πρωτοδικείου Βόλου, για άρση του απορρήτου της ηλεκτρονικής ταυτότητας (ΙΡ) του υπολογιστή, που χρησιμοποιούσε η φερόμενη ως υβριστής.

Η ιστορία εκτυλίχθηκε στον Βόλο και τελικά κατέληξε με την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, που κάλεσε τις δύο γυναίκες, τις φερόμενες ως θύματα, για εξηγήσεις. Ο εισαγγελέας Υπηρεσίας επισήμανε στις δύο δράστριες τους κινδύνους που εγκυμονούσε η ενέργειά τους και αυτές αφού ζήτησαν συγνώμη, διέγραψαν την επίμαχη ανάρτηση.
Το περιστατικό συνέβη προ ημερών, όταν οι δύο Βολιώτισσες, γύρω στα 35, ανάρτησαν σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης έγγραφο με τον λογότυπο του Πρωτοδικείου Βόλου, με το οποίο διδόταν η άδεια δήθεν από το δικαστήριο, για άρση του απορρήτου αριθμού ηλεκτρονικής ταυτότητας (ΙΡ) του υπολογιστή, της γυναίκας, επίσης Βολιώτισσα, που φέρεται να τις εξύβριζε.
Ωστόσο, το δήθεν έγγραφο του Πρωτοδικείου Βόλου ήταν καταφανώς πλαστό, το περιεχόμενό του κάθε άλλο παρά δικαστικό ήταν και μάλιστα αναφέρονταν σε αυτό τα ονόματα των δύο γυναικών, αφού αυτές αφορούσε…

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου υπ’ όψιν της οποίας τέθηκε το θέμα, κάλεσε μέσω της Αστυνομίας τις δύο γυναίκες για εξηγήσεις και όπως έγινε γνωστό, αυτές παραδέχθηκαν ότι επρόκειτο για ανοησία της στιγμής, με στόχο να απαλλαγούν μέσω του εκφοβισμού, από τη γυναίκα που φέρεται πως τις καθύβριζε.
Ο εισαγγελέας Υπηρεσίας φέρεται να τις επισήμανε τους κινδύνους από την ενέργειά τους, καθώς μπορεί να διωχθούν για πλαστογραφία μετά χρήσεως, ψευδή βεβαίωση και εκβιασμό… Πρόκειται για αδικήματα πλημμεληματικού, ίσως και κακουργηματικού χαρακτήρα. Η πλαστογραφία μάλιστα επισείει ποινές φυλάκισης μέχρι πέντε έτη. Οι δύο γυναίκες φέρεται να ανήκουν σε ομάδα αλληλοβοήθειας στο διαδίκτυο και φέρεται να δήλωσαν πως ό,τι έκαναν, το έκαναν, για να σταματήσει η άλλη Βολιώτισσα, να τις καθυβρίζει. Μάλιστα φέρονται να ζήτησαν συγνώμη και τόνισαν ότι κατανόησαν το λάθος τους.

Δίωξη εναντίον των δύο γυναικών πάντως δεν ασκήθηκε, ενώ σύμφωνα με έγκυρες πηγές, δεκάδες υποθέσεις που αφορούν αδικήματα μέσω του διαδικτύου απασχολούν την Εισαγγελία Βόλου από τις αρχές του χρόνου με τις καταθέσεις σχετικών μηνύσεων.
Οι μηνύσεις αφορούν συκοφαντικές δυσφημίσεις, εξυβρίσεις, απειλές μέσω των κοινωνικών δικτύων.
Η Εισαγγελία συμβουλεύει τους παθόντες, αρχικά να προχωρούν σε αναρτήσεις ότι θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη και κατόπιν και εφόσον οι δράστες δεν σταματούν, να προσφεύγουν σε μηνύσεις εναντίον τους. Τότε επιλαμβάνεται η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που αποκαλύπτει τον υπολογιστή μέσω του οποίου ο δράστης προχώρησε στις επίμαχες αναρτήσεις.

Προσοχή στο fb
Μέσω διαδικτύου είναι πολύ πιθανόν, αν δεν γνωρίζουμε κάποιους βασικούς κανόνες, να πέσουμε θύματα επιτήδειων. Γι’ αυτό τον λόγο οι Αρχές προειδοποιούν και κατηγοριοποιούν ποια πέντε στοιχεία δεν πρέπει ποτέ να δημοσιεύουμε στον προσωπικό μας λογαριασμό στο Facebook:
1. Ημερομηνία Γέννησης: Είναι προφανές ότι ο κάθε ένας χαίρεται όταν βλέπει τον «τοίχο» του στο Facebook να γεμίζει από ευχές γενεθλίων. Αλλά την ίδια χαρά αισθάνονται και διάφοροι επιτήδειοι. Γιατί; Διότι η Ημερομηνία Γέννησής σας μαζί με το Ονοματεπώνυμό σας και μαζί με μια Φωτογραφία σας στο προφίλ, είναι αρκετά για να γίνει πλαστογράφηση Δελτίου Ταυτότητας, Άδειας Οδηγού και ακόμη Διαβατηρίου. Συνεπώς… Happy Birthday; Ή μήπως όχι.
2. Οικογενειακή Κατάσταση: Η λέξη «Single» από μόνη της λειτουργεί ως «πόλος έλξης» για τους εγκληματίες. Όταν μάλιστα αλλάζετε την «Οικογενειακή σας Κατάσταση» από «Παντρεμένος/η» σε «Ελεύθερο/η», αυτομάτως όσοι παρακολουθούν το προφίλ σας έχοντας άλλα κίνητρα, αντιλαμβάνονται ότι είστε σε «ευάλωτη θέση» και κυρίως ότι πλέον «είστε μόνη στο σπίτι».
3. «Που βρίσκομαι»: Το να δημοσιοποιείτε την κάθε σας κίνηση, και το που βρίσκεστε ή με το να «ανεβάζετε» φωτογραφίες από τις διακοπές όπου βρίσκεστε δίδοντας παράλληλα πληροφορίες για τον χρόνο επιστροφή σας είναι ό,τι καλύτερο για τους εγκληματίες. Εσείς μαζεύετε like και αυτοί χρήσιμες πληροφορίες.
4. «Μόνος/η στο σπίτι»: Το να «ποστάρετε» στο Facebook ή σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «είστε μόνος/η στο σπίτι», είναι από τα χειρότερα λάθη. Συνήθως αυτό συμβαίνει με τις νεαρότερες ηλικίες αλλά ο κίνδυνος παραμονεύει και για τους ενήλικες.
5. Φωτογραφίες των παιδιών σας: Ίσως το μεγαλύτερο λάθος που μπορεί να πράξει κάποιος στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης είναι να ανεβάζει φωτογραφίες των παιδιών του. Οι κίνδυνοι είναι τεράστιοι.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το