Τοπικά

Βολιώτισσα θύμα διαδικτυακής παρενόχλησης – Άγνωστος της επιτίθεται φραστικά μέσω Facebook

Μια 40χρονη Βολιώτισσα εκτέθηκε στο διαδίκτυο από άγνωστο άτομο πιθανώς συνομήλικη της, η οποία εδώ και περίπου 10 ημέρες ποστάρει στο Facebook υβριστικά σχόλια εναντίον της, προχωρώντας μάλιστα και σε λεπτομερείς περιγραφές χυδαίου περιεχομένου εμπλέκοντας στις αναρτήσεις της μάλιστα πραγματικά πρόσωπα.
Η 40χρονη σύμφωνα με πληροφορίες απηύδησε από τη συγκεκριμένη κατάσταση και γι’ αυτό κατέφυγε στην Εισαγγελία του Βόλου υποβάλλοντας μηνυτήρια αναφορά.
Διατάχθηκε από την αρμόδια αρχή η διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής έρευνας για να διαπιστωθεί εάν το προφίλ που χρησιμοποιεί ο άγνωστος δράστης είναι αληθινό (αρχικά φαίνεται ψεύτικο).
Επίσης ενημερώθηκε η Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ώστε να προχωρήσει στην ανεύρεση της πραγματικής ταυτότητας του δράστη μέσω εντοπισμού της διεύθυνσης IP του υπολογιστή που χρησιμοποιεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες η 40χρονη θεωρεί υπεύθυνη για το περιστατικό μια άλλη γυναίκα που είναι περίπου στην ίδια ηλικία και έχουν προηγούμενα μεταξύ τους.
Στην ίδια υπόθεση ενεπλάκη και ένας άνδρας που κατονομαζόταν από τη φερόμενη ως δράστιδα με αποτέλεσμα να στραφεί εναντίον της, σκοπεύοντας και αυτός από την πλευρά του να υποβάλλει μηνυτήρια αναφορά.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο άνδρας αυτός διατηρούσε παλαιότερα σχέση με μια από τις δύο γυναίκες και η δράστιδα υβρίζει και κατηγορεί την 40χρονη για λόγους ερωτικής αντιζηλίας.
Όταν καταστεί δυνατός ο εντοπισμός του προσώπου που προχώρησε σε αυτά τα χυδαία σχόλια, θα ασκηθεί εις βάρος του από την Εισαγγελία ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος για συκοφαντική δυσφήμιση, καθώς δεν υπήρξε κάποια παράβαση προσωπικών δεδομένων όπου εκεί η δίωξη θα μετατρέπονταν σε κακουργηματικού χαρακτήρα.

Αύξηση καταγγελιών
Σημαντική είναι η αύξηση του αριθμού ανθρώπων που σπεύδουν στην Εισαγγελία του Βόλου για να καταθέσουν μηνύσεις κατά άγνωστων κυρίως προσώπων που προχωρούν σε υβριστικές κυρίως επιθέσεις χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ με ψεύτικα προφίλ χυδαιολογούν εναντίον τους.
Από την πρώτη Αυγούστου μέχρι και χθες, έξι άτομα βρέθηκαν στην Εισαγγελία καταγγέλλοντας πως έπεσαν θύματα τέτοιων περιστατικών, ενώ το πρόβλημα επιτείνεται τους καλοκαιρινούς μήνες αφού πολλοί ξεφεύγουν μέσω κυρίως του Facebook.
Τονίζεται ότι μέχρι τον Μάιο τα περιστατικά ήταν το πολύ τρία το μήνα, ενισχύοντας την παραπάνω παρατήρηση.
Ως επί το πλείστον ο μηνυτής και ο μηνυόμενος γνωρίζονται μεταξύ τους, καθώς διατηρούσαν στο παρελθόν ερωτική σχέση που έληξε άδοξα.

Χαρακτηριστική μάλιστα είναι η περίπτωση ενός νεαρού Βολιώτη που στο παρελθόν είχε καταγγείλει την πρώην σύντροφο του πως κατάφερε να εντοπίσει τους κωδικούς πρόσβασης του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έτσι χρησιμοποίησε κατόπιν διάφορες φωτογραφίες εκθέτοντας τον.
Έγινε έρευνα για το θέμα και τελικά αποδείχθηκε πως ο νεαρός δεν είχε πέσει θύμα κλοπής κωδικών, απλά είχε φύγει από το σπίτι και είχε αφήσει ανοιχτή την εφαρμογή στο κινητό του τηλέφωνο με την κοπέλα να αρχίζει να το ψάχνει έχοντας το πεδίο ελεύθερο.
Γι’ αυτό τον λόγο οι αρχές συμβουλεύουν τους χρήστες των social να είναι προσεκτικοί με τις αναρτήσεις τους, να αποφεύγουν τη μεγάλη διαδικτυακή έκθεση και να μην εμπιστεύονται ευαίσθητες πληροφορίες με σε αγνώστους.

Γιώργος Στεργίου

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το