Τοπικά

Βολιώτισσα πρωτοπόρος στη μεταμόσχευση του πνεύμονα

Στη μεταμόσχευση του πνεύμονα στο Νοσοκομείο Ελίζαμπεθ του Μπέρμιγχαμ δραστηριοποιείται με επιτυχία η Βολιώτισσα πνευμονολόγος κ. Βίκυ Γεροβασίλη, η οποία λόγω της κρίσης αλλά και άλλων παραγόντων προστέθηκε στους χιλιάδες επιστήμονες μετανάστες που η κρίση τους έστειλε στο εξωτερικό για να σταδιοδρομήσουν.

Η νεαρή γιατρός βρίσκεται εδώ και μερικές ημέρες στον Βόλο μαζί με τον σύζυγό της  κ. Φιλιππίδη, λέκτορα δημόσιας υγείας του Imperial College στο Λονδίνο, συμμετέχοντας στο συνέδριο των Ημερών Πνευμονολογίας που πραγματοποιείται στο Ξενία Βόλου.

Αποφοίτησε από το 8ο Γυμνάσιο Βόλου και το 2ο ΓΕΛ Βόλου και εισήχθη στην Ιατρική Αθηνών που τελείωσε γρήγορα, ενώ έκανε ειδικότητα στον Ευαγγελισμό. Το 2014 έλαβε την απόφαση να φύγει από την Ελλάδα και να ξεκινήσει την επαγγελματική της σταδιοδρομία στην Αγγλία, όπου ήδη βρισκόταν ο σύζυγός της.

Πλέον εργάζεται στο Νοσοκομείο Ελίζαμπεθ του Μπέρμιγχαμ που αποτελεί και μεταμοσχευτικό κέντρο μεταξύ άλλων καρδιάς και πνεύμονα έχοντας καθοριστική συμβολή στη θεραπεία των ασθενών. Άλλωστε έχει ειδικευτεί στη μεταμόσχευση του πνεύμονα που δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει.

«Σπούδασα στην Ιατρική Αθηνών και μετά έκανα ειδικότητα στον Ευαγγελισμό που θα τον έχω πάντα μέσα στην καρδιά μου, γιατί είναι ένα μεγάλο σχολείο και μου έδωσε πολλά εφόδια. Στη συνέχεια συνθήκες, όπως η κρίση, αλλά και καταστάσεις, όπως η επαγγελματική δράση του συζύγου μου στο εξωτερικό, με οδήγησαν να φύγω για την Αγγλία το 2014» τόνισε η γιατρός.

Η ίδια πρόσθεσε πως «ένας ακόμη λόγος που αποφάσισε να μεταναστεύσω ήταν πως στην Ελλάδα ίσως να μην μπορούσα να κάνω πράγματα που θα ήθελα. Στην αρχή βρέθηκα στη Γερμανία και μετά στην Αγγλία, όπου ο κόσμος είναι διαφορετικός. Ωστόσο με δέχτηκαν πολύ θερμά οι άνθρωποι εκεί και οι συνάδελφοι, μολονότι βρισκόμαστε και σε μια περίοδο του Brexit».

Κάνοντας μια σύγκριση στα νοσοκομεία της Ελλάδας και της Αγγλίας, τόνισε πως «η Αγγλία είναι μια χώρα που λόγω των καλύτερων οικονομικών της δυνατοτήτων μπορεί να προσφέρει περισσότερες τεχνολογίες αιχμής. Εμείς ως χώρα πάσχουμε σε αυτόν τον τομέα. Βέβαια η ιατρική που κάνουμε στην Ελλάδα είναι εξίσου καλή με την ιατρική που κάνουμε εδώ. Και οι γιατροί στην Ελλάδα θεραπεύουν τους ασθενείς με το ίδιο μεράκι, αγάπη και ποιότητα με τους συναδέλφους στην Αγγλία. Ωστόσο η Αγγλία μπορεί να υιοθετήσει πιο γρήγορα τις προχωρημένες θεραπείες».

 

Η μεταμόσχευση

 

Και ως παράδειγμα ανέφερε την περίπτωση της μεταμόσχευσης του πνεύμονα. «Στην Ελλάδα υπάρχει μια μεγάλη δεξαμενή ασθενών που καταλήγουν από χρόνια νοσήματα, ενώ θα μπορούσαν να υποβληθούν σε μεταμόσχευση. Κάποιοι, λίγοι, φεύγουν στο εξωτερικό για να μεταμοσχευθούν, αλλά είναι κάτι το ακριβό. Η Αγγλία το προσφέρει αυτό. Και νιώθεις χαρά βλέποντας νέους ασθενείς ηλικίας 30, 40, 50 ετών με ΧΑΠ ή άλλη ασθένεια του πνεύμονα, να υποβάλλονται σε μεταμόσχευση και να ζουν άλλα 10-20 χρόνια».

Η Βολιώτισσα πνευμονολόγος συμμετέχει ενεργά στη διαδικασία της μεταμόσχευσης παρακολουθώντας τους ασθενείς πριν και μετά.

Αναφερόμενη στις απολαβές των γιατρών στην Αγγλία είπε πως «είναι σαφώς υψηλότεροι από τους αντίστοιχους στην Ελλάδα, αλλά και το κόστος ζωής είναι ακριβότερο, οπότε είναι η μία η άλλη. Ωστόσο στην Αγγλία έχεις την αίσθηση της ασφάλειας, ότι έχεις την εργασία και θα τη διατηρήσεις, θα έχεις εξασφαλισμένη σύνταξη και περίθαλψη, με ένα καλό μέλλον για τα παιδιά σου».

«Προσωπικά στην Ελλάδα δυσκολεύτηκα να βρω μια δουλειά στο αντικείμενό μου. Πολλοί νέοι γιατροί εγκαταλείπουν τη χώρα μας. Παράλληλα με ενδιαφέρει η έρευνα, όπου στην Ελλάδα συνεχώς μειώνονται τα κονδύλια, αν και στον Ευαγγελισμό κάναμε πανεπιστημιακή έρευνα» επισήμανε.

Η Βολιώτισσα πνευμονολόγος επισκέπτεται τακτικά τον Βόλο που τον αγαπά ιδιαίτερα παρακολουθώντας τις εξελίξεις.

Φώτης Σπανός

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το