Τοπικά

Βολιώτισσα διαιτολόγος σχεδίασε πρόγραμμα διατροφής μαθητών

Η διαιτολόγος – διατροφολόγος Νότα Μπλούχου μαζί με άλλους τρεις συναδέλφους της, σχεδίασαν για λογαριασμό της Ένωσης Διαιτολόγων – Διατροφολόγων Ελλάδας ένα πρόγραμμα διατροφικής αγωγής για μαθητές δημοτικών σχολείων, γυμνασίων και λυκείων, το οποίο πήρε την έγκριση από το υπουργείο Παιδείας για την εφαρμογή του στον χώρο της εκπαίδευσης.
Η Βολιώτισσα επαγγελματίας υγείας για τέσσερις περίπου μήνες συνεργάστηκε με τον πρόεδρο της ΕΔΔΕ Σπύρο Κανελλάκη, αλλά και άλλους δύο διαιτολόγους, τον Μανώλη Μανωλαράκη και τη Μαρκέλα Μπαϊρακτάρη και συνέταξαν το πρόγραμμα με την επωνυμία «Διατροφική αγωγή, στην προσχολική, σχολική και μέση εκπαίδευση». Οι δράσεις θα αρχίσουν να υλοποιούνται από την τρέχουσα σχολική περίοδο από επαγγελματίες του χώρου, οι οποίοι απασχολούνται ως προσωπικό δημόσιων υπηρεσιών υγείας. Η έγκριση του προγράμματος έγινε δεκτή με ικανοποίηση από την ΕΔΔΕ, που τη χαρακτήρισε μεγάλο κοινωνικό και επιστημονικό βήμα.
Με αφορμή το… πράσινο φως που δόθηκε από το τμήμα Καινοτόμων Προγραμμάτων του υπουργείου Παιδείας, η κ. Μπλούχου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις διατροφικές συνήθειες που επικρατούν στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια: «Δυστυχώς οι Έλληνες έχουμε χάσει τη διατροφική μας ταυτότητα. Έχουμε πάψει να υποστηρίζουμε τη μεσογειακή διατροφή, γι’ αυτό και αντιμετωπίζουμε αύξηση του επιπολασμού στον παιδικό διαβήτη και την παχυσαρκία. Ειδικά ο σακχαρώδης διαβήτης στα παιδιά γνωρίζει αλματώδη αύξηση. Είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη και τρίτοι στον κόσμο σε παχύσαρκα παιδιά, τους μελλοντικούς πολυασθενείς. Όλα αυτά κάνουν επιτακτική την ανάγκη παρουσίας της διατροφικής αγωγής στα σχολεία, ώστε να δημιουργήσουμε σωστά διατροφικά μοντέλα».

Το πρόγραμμα της ΕΔΔΕ έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με τη κ. Μπλούχου να λέει: «Μέχρι τώρα είχαμε μόνο αποσπασματικές επεμβάσεις. Έμπαινε π.χ. σε μία σχολική αίθουσα ένας ιδιώτης, έλεγε πέντε πράγματα και η ιστορία τελείωνε εκεί. Αυτό που ήθελε το υπουργείο Υγείας ήταν το εξής: Να δημιουργηθούν πλατφόρμες ενημέρωσης, ούτως ώστε να μην μπορεί να παρεισφρήσει ο καθένας που δεν είναι επαγγελματίας υγείας και δεν διαθέτει επιστημονική κατάρτιση. Εμείς ως ΕΔΔΕ ανταποκριθήκαμε και υποβάλαμε μία πρόταση, η οποία βασίστηκε στη βιβλιογραφία και στις δομές άλλων χωρών με προηγμένα συστήματα υγείας και διατροφικά μοτίβα. Επιχειρήσαμε να κάνουμε ένα συγκερασμό γνώσεων, και να το προσαρμόσουμε στις συνθήκες της ελληνικής πραγματικότητας. Το πρόγραμμα άρεσε στους υπεύθυνους του υπουργείου Υγείας, μας παρέπεμψαν στο Παιδείας από το οποίο πήραμε και την έγκριση. Το πρόγραμμά μας είναι πρωτοποριακό, δεν βασίζεται σε στείρα γνώση. Στηριζόμαστε στην επαναληψιμότητα, ενώ οι γνώσεις κυμαίνονται ανάλογα με την ηλικία, τη συναισθηματική ωριμότητα και το γνωσιακό επίπεδο κάθε παιδιού. Επιπλέον η
παρέμβαση γίνεται ανά 4μηνο. Δεν είναι του στυλ: Πάμε, λέμε κάτι και φύγαμε».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το