Τοπικά

Βολιώτης τενόρος σε μουσικά μονοπάτια

Τενόρος στην Εθνική Λυρική Σκηνή εδώ και 30 χρόνια ο Βολιώτης κ. Νίκος Τσαούσης αποτελεί πλέον έναν από τους σημαντικότερους εκφραστές της κλασικής μουσικής παιδείας, αναπτύσσοντας παράλληλα και κοινωνική δράση, καθώς έχει την οργανωτική και καλλιτεχνική διεύθυνση συναυλιών με μέλη πρέσβεις, όπου τα έσοδα αξιοποιούνται για τα εκπαιδευτικά προγράμματα των παιδικών χωριών SOS.

Τη γενέτειρά του επισκέπτεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, διατηρώντας έντονους δεσμούς, ενώ δεν κρύβει την επιθυμία του, να δει τον Βόλο να εξελίσσεται σε ένα σημαντικό πολιτιστικό κέντρο.
Το ταλέντο του στη μουσική διέγνωσε από όταν ήταν στην ηλικία των πέντε ετών ο μαέστρος Αντώνης Χατζηδημητρίου, που τον άκουσε να τραγουδάει και αμέσως τον προσέγγισε, για να γίνει ιδρυτικό μέλος της πρώτης παιδικής χορωδίας στον Βόλο στις αρχές της δεκαετίας του 70’.
Έκτοτε τα βήματά του στη μουσική ήταν εντυπωσιακά. Αποφοιτώντας από το Λύκειο αναχώρησε από τον Βόλο και μετέβη στην Αθήνα, για σπουδές. Εκεί ασχολήθηκε με την όπερα, το κλασικό τραγούδι, ενώ εμβάθυνε τη σχέση του με τη μουσική, φοιτώντας για δύο χρόνια στην ακαδημία του Ντέτμολντ της Γερμανίας. Επιστρέφοντας στην Αθήνα έδωσε την πρώτη του ακρόαση στην Εθνική Λυρική Σκηνή, που ήταν και η αρχή της συνεργασίας.

«Φέτος συμπλήρωσα 30 χρόνια δράσης στην Εθνική Λυρική Σκηνή και είμαι πολύ χαρούμενος, γιατί συνδυάζεται με τη μεταφορά μας στο νέο κτίριο της ΕΛΣ, που αποτελεί τη σημαντικότερη ίσως προσφορά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», ανέφερε αρχικά ο τενόρος κ. Νίκος Τσαούσης και πρόσθεσε πως «μετά από τόσα χρόνια η μουσική είναι η δεύτερη φύση μου. Αισθάνομαι πολύ τυχερός, γιατί αυτή η έφεση και αγάπη μου για τη μουσική βρήκε τον δρόμο της πολύ νωρίς. Από την ηλικία των 22 ετών ανήκω στο μόνιμο δυναμικό της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Πλησιάζοντας τις 3.000 παραστάσεις έχω νιώσει αμέτρητες χαρούμενες στιγμές και έχω αποκτήσει ανεκτίμητη εμπειρία.
Το κοινό της Ελληνικής Λυρικής Σκηνής έχει ανανεωθεί και αγκαλιάζει τις παραγωγές της, γεγονός που αποδεικνύεται από τις συνεχόμενες sold out παραστάσεις. Η προσέγγιση των έργων γίνεται με πιο φρέσκια ματιά και αυτό προσελκύει ολοένα και μεγαλύτερο κόσμο.
Αναφερόμενος δε στο συναίσθημα που νιώθει, όταν βρίσκεται πάνω στη σκηνή, είπε πως «είναι κάτι πολύ ξεχωριστό και όμορφο, γιατί όπως και ένας ηθοποιός έτσι και ένας λυρικός τραγουδιστής, έχει την ευκαιρία να ζει πολλές «ζωές».

Η μουσική παιδεία του Βόλου

Από την Εθνική Λυρική Σκηνή έχουν περάσει πολλοί Βολιώτες καλλιτέχνες, γεγονός που αποδεικνύει την καλλιτεχνική «φλέβα» της πόλης. Στην κουβέντα μας μπαίνει το θέμα της δυναμικής, που μπορεί να αναπτύξει η πόλη στον χώρο της κλασικής μουσικής, που εξαρτάται, όμως και από τις υποδομές.
Ο κ. Τσαούσης θυμάται πως το δημοτικό θέατρο της πόλης είχε εγκαινιαστεί στα τέλη της δεκαετίας του 80’ με την παρουσία και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. «Ήμουν πολύ περήφανος τότε, γιατί ο Βόλος είχε αποκτήσει επιτέλους ένα δημοτικό θέατρο δημιουργώντας νέες προοπτικές. Το γεγονός βέβαια ότι εδώ και αρκετά χρόνια παραμένει κλειστό, έχει επηρεάσει σημαντικά την πολιτιστική ζωή του τόπου. Στην πρόσφατη επίσκεψή μου στον Βόλο πληροφορήθηκα ότι έχουν βρεθεί τα χρήματα, για να επαναλειτουργήσει. Ελπίζω ο Δήμος Βόλου να ανταποκριθεί σε αυτή τη μεγάλη υπόσχεση, γιατί το κοινό της πόλης διέθετε και διαθέτει μια σημαντική κουλτούρα και μουσική παιδεία, που είναι κρίμα να συρρικνωθεί. Ακούω από πολλούς φίλους ότι ταξιδεύουν στην Αθήνα, για να δουν μουσικές ή θεατρικές παραστάσεις. Θα μπορούσε και η πόλη μας να αποκτήσει την υποδομή, για να εξελιχθεί σε ένα μικρό κέντρο διεξαγωγής τέτοιων παραστάσεων».

Κοινωνική δράση

Ο κ. Τσαούσης, με την εμπειρία του και τις πλούσιες ικανότητές του στη μουσική, έχει ενεργότερη δράση στα μουσικά δρώμενα. Για τέσσερα χρόνια είχε τη διεύθυνση παραγωγής του φεστιβάλ «Αίθριες Νύχτες» στο Αίθριο των Μουσών στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Παράλληλα ασχολείται και με το μάνατζμεντ καλλιτεχνών, ενώ τα τελευταία πέντε χρόνια έχει την οργανωτική και καλλιτεχνική διεύθυνση του Ambassadors in Concert (AiC), ένας θεσμός που πρωτοξεκίνησε στη Βιέννη το 2003, όπου οι πρέσβεις που υπηρετούν στην πόλη και έχουν μουσικές γνώσεις, διοργανώνουν μια μουσική βραδινή συναυλία και τα έσοδα της εκδήλωσης αξιοποιούνται για τα εκπαιδευτικά προγράμματα των παιδικών χωριών SOS.
«Αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε με τα υπουργεία Εξωτερικών Ελλάδας και Αυστρίας τον Μάρτιο του 2014 και τον προσεχή Μάρτιο όλοι οι πρέσβεις στην Αθήνα, που ασχολούνται με τη μουσική, όπως με το πιάνο, το βιολί, το κλαρινέτο, το τραγούδι, ξεδιπλώνουν τις ικανότητες τους σε μια συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής, με έντονα φιλανθρωπικό σκοπό», μας είπε ο Βολιώτης τενόρος και πρόσθεσε πως «είναι πολύ σημαντικό, να μπορείς να δίνεις το χέρι σου στον συνάνθρωπο, ιδιαίτερα στις δύσκολες εποχές που διανύουμε».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το