Τοπικά

Βολιώτης νευρολόγος πρωτοπόρος στη μάχη κατά της κεφαλαλγίας 

Με πρωτοποριακές μεθόδους ο Βολιώτης αναπληρωτής καθηγητής Νευρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δήμος-Δημήτριος Μητσικώστας ερευνά την αντιμετώπιση και θεραπεία της κεφαλαλγίας, αλλά και άλλων νόσων. Ο διεθνούς φήμης γιατρός συμμετέχει στο τριήμερο συνέδριο με θέμα «Ημέρες νευρολογίας» που αρχίζει σήμερα στο Ξενία.

Ο Δήμος-Δημήτριος Μητσικώτσας γεννήθηκε στον Βόλο, φοίτησε στο 2ο ΓΕΛ Βόλου και μετά αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σπούδασε νευρολογία στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου επίσης εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή. Έκανε μετα-διδακτορικές σπουδές στο Harvard Medical School & University College London. Από το 2000 ώς το Μάιο 2016 ήταν διευθυντής της Νευρολογικής Κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών και υπεύθυνος των ειδικών ιατρείων για την Πολλαπλή Σκλήρυνση και την Κεφαλαλγία. Από τον Μάιο 2016 είναι αναπληρωτής καθηγητής Νευρολογίας στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο. Είναι μέλος πολλών εθνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών. Aπό το 2014 ώς το 2016 διετέλεσε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Κεφαλαλγάς και από τον Μάιο 2015 είναι πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας (ώς το Μάϊο 2018). Έχει δημοσιεύσει πληθώρα επιστημονικών άρθρων και είναι κριτής σε 15 διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Είναι Associated Editor στο Journal of Headache and Pain και μέλος διεθνών επιτροπών κατευθυντήριων οδηγιών προς ιατρούς.
Στο συνέδριο θα μιλήσει τόσο για την ημικρανία όσο και για την σκλήρυνση κατά πλάκας.
Αναφορικά με την ημικρανία ο κ. Μητσικώστας επισήμανε πως πρόκειται για μια χρόνια πάθηση του εγκεφάλου που εκδηλώνεται με κρίσεις κεφαλαλγίας και ναυτίας-εμετών που προκαλούν λειτουργική αναπηρία και αναγκάζουν τον πάσχοντα να περιορίσει σημαντικά τις δραστηριότητές του μέχρι να αποσύρεται πλήρως για να κοιμηθεί, ελπίζοντας στην ύφεση του πόνου και της ναυτίας. Η ημικρανία πλήττει το 10% περίπου του πληθυσμού, ενώ ένα 2% ταλαιπωρείται από χρόνια ημικρανία, δηλαδή σχεδόν καθημερινούς πονοκεφάλους με μεγάλη κατανάλωση αναλγητικών φαρμάκων και κατάθλιψη.
Ο Βολιώτης επιστήμονας επισήμανε την ανάγκη ευαισθητοποίησης του κόσμου για την ημικρανία καθώς είναι υποεκτιμημένη από όλους, ιατρούς, ασθενείς και σχεδιαστές υγείας, παρά τη μεγάλη της συχνότητα (ταλαιπωρούνται περισσότεροι απο 100 χιλιάδες σε όλη την Ελλάδα) και τη μεγάλη λειτουργική της αναπηρία.
Παράλληλα ο κ. Μητσικώστας αναφέρθηκε και στην αθροιστική κεφαλαλγία που απασχολεί περισσότερο τους άνδρες. Η κεφαλαλγία αυτή μπορεί να εκδηλώνεται ανά εξάμηνο αλλά εκείνη την περίοδο κάνει τέσσερις και πέντε κρίσεις την ημέρα. Ο πόνος στη διάρκεια των κρίσεων είναι φρικτός και αναγκάζει τον ασθενή να πηγαινοέρχεται φωνάζοντας. Οι κρίσεις διαρκούν μέχρι 3 ώρες και εμφανίζονται χαρακτηριστικά στη διάρκεια του ύπνου το βράδυ, κρατώντας τον ασθενή ξύπνιο.
Για την αντιμετώπιση της ημικρανίας και της αθροιστικής κεφαλαλγίας ο ίδιος χρησιμοποιεί στο Πανεπιστήμιο πρωτοποριακές μεθόδους που εφαρμόζονται και στο εξωτερικό, όπως συσκευές εθερισμού και μονοκλωνιά αντισώματα. Οι θεραπείες αυτές δεν είναι ακόμη διαθέσιμες στο κοινό, αλλά χορηγούνται μόνο στο πλαίσιο κλινικών δοκιμών.

Έναρξη συνεδρίου
Αρχίζουν σήμερα οι Ημέρες νευρολογίας στον Βόλο, ξενοδοχείο Ξενία που θα διαρκέσουν μέχρι και μεθαύριο Κυριακή.
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το συνέδριο θα είναι πολυθεματικό και θα εστιαστεί σε αμφιλεγόμενα θέματα στη Νευρολογία και σε τι νεώτερο έχει προκύψει σε μείζονα θέματα της νευρολογίας.
Η έναρξη του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017 στις 12:00, στο ξενοδοχείο Xenia Volos, με ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο Νευρογενετικής και ένα εκπαιδευτικό Σεμινάριο Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων. Η Τελετή Έναρξης του συνεδρίου θα γίνει την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017, στις 19:00, στον ίδιο χώρο, με τις προσφωνήσεις από τις αρχές της πόλης. Επίσης στη τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί ομιλία του εγκληματολόγου-συγγραφέα κ. Ευγένιου Τριβιζά, με θέμα «Βαδίζοντας στο σκοτάδι: θάνατος, παιδί και παραμύθι».
Κατά την διάρκεια του συνεδρίου θα γίνουν ομιλίες και στρογγυλές τράπεζες από καταξιωμένους ομιλητές για νοσήματα όπως τα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια, η Πολλαπλή Σκλήρυνση, η Κεφαλαλγία, κ.λπ.
Το συνέδριο αξιολογήθηκε από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο με 17 μόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης και η συμμετοχή των ιατρών που είναι εγγεγραμμένοι στους τοπικούς ιατρικούς συλλόγους θα είναι δωρεάν.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το