Τοπικά

Βολιώτης κριτής καταδύσεων συμμετείχε σε δύο Ολυμπιακούς Αγώνες «Θ» 

Φ5 ΤΟΥΛΟΥΔΗΣ ΚΑΖΑΝ 2015

Οι καταδύσεις είναι ένα δύσκολο άθλημα. Πιο δύσκολο ωστόσο είναι να βαθμολογείς τους αθλητές, που συμμετέχουν σ’ αυτό. Για να το κάνεις, πρέπει να είσαι πολύ καλός γνώστης του αθλήματος, να έχεις πνεύμα κριτικό, να προσμετράς όλες τις παραμέτρους και φυσικά και πάνω απ’ όλα, να μην επηρεάζεσαι από γεγονότα εκτός του χώρου.
Ο Βολιώτης Νικόλαος Τουλούδης εδώ και 18 χρόνια είναι κριτής καταδύσεων και μάλιστα έχει εκπροσωπήσει επάξια την Ελλάδα σε δύο Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ προαλείφεται να την εκπροσωπήσει και στο Τόκιο.
Ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής στο 7ο ΓΕΛ Βόλου έχει να επιδείξει μια διάκριση, που ελάχιστοι στην Ελλάδα και στον κόσμο έχουν. Έχει συμμετάσχει από τη θέση του κριτή καταδύσεων σε δύο διοργανώσεις Ολυμπιακών Αγώνων, του Λονδίνου και του Ρίο και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα βρίσκεται και στους Αγώνες του Τόκιο το 2020.
Τι σημαίνει αυτό; Μια διάκριση για την πατρίδα και τον ίδιο φυσικά και μια ένδειξη εμπιστοσύνης προς τα ελληνικά μυαλά, σήμερα που η χώρα μας διασύρεται πολλές φορές ότι δεν είναι αξιόπιστη. Μάλιστα ο Ν. Τουλούδης ήταν μεταξύ των οκτώ Ευρωπαίων κριτών επί συνόλου 23 που επέλεξε η Παγκόσμια Ομοσπονδία για το Ρίο, αφήνοντας εκτός μεγάλες δυνάμεις του αθλήματος.

Στο Ρίο μαζί με τους υπόλοιπους κριτές
Στο Ρίο μαζί με τους υπόλοιπους κριτές

Ο 56χρονος ομοσπονδιακός προπονητής καταδύσεων Α’ κατηγορίας είναι διεθνής κριτής του αθλήματος της Ευρωπαϊκής (LEN) και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας (FINA) επιπέδου Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ είχε ξεκινήσει τη σταδιοδρομία του ως αθλητής του ΝΟΒΑ, όπου διετέλεσε και προπονητής. Μάλιστα τη διετία 1979-80 είχε αναδειχθεί πρωταθλητής Ελλάδος ανδρών από βατήρα τριών μέτρων.
«Το βασικό είναι να σέβεσαι τη γνώμη των υπολοίπων κριτών. Πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός στο πόσο αυστηρός θα είσαι με τις μεγάλες δυνάμεις του αθλήματος. Αν υπάρχει διαφορά ενάμισι βαθμού από τους υπόλοιπους κριτές, το σύστημα σε πετάει αυτόματα έξω. Πολλές φορές έχω βρεθεί σε δίλημμα τι βαθμό να βάλω. Να γίνω πιο αμβλύς, πιο οξύς, ανάλογα με τη ροή του αγώνα», δηλώνει ο Νίκος Τουλούδης.
Συνοδός προπονητής της εθνικής ομάδας καταδύσεων νέων το 1998 στην Αμβέρσα, βρέθηκε ξαφνικά να ασκεί καθήκοντα κριτή. «Επειδή ήμασταν δύο προπονητές, έπρεπε τότε ο ένας να γίνει κριτής και η Ομοσπονδία επέλεξε εμένα», αναφέρει για το πώς βρέθηκε από προπονητής κριτής.
Ο Βολιώτης καθηγητής Φυσικής Αγωγής τότε στο 2ο Γυμνάσιο Βόλου άρχισε να αξιολογείται πλέον ως κριτής και βάσει Οδηγίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας αποποιήθηκε τη θέση του προπονητή. «Αξιολογούμαι συνεχώς και δεν έχω χάσει παγκόσμια ή πανευρωπαϊκή διοργάνωση στις καταδύσεις. Αξιολογήθηκε με 98% και έχω πλέον βάλει πλώρη για τους Ολυμπιακούς του Τόκιο», τονίζει.
Το 2012 επελέγη κριτής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, ενώ είχε προηγηθεί η συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς της Αθήνας ως προπονητής της εθνικής μας ομάδας και υπεύθυνος αγωνιστικού χώρου.

Ο Ν. Τουλούδης στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου
Ο Ν. Τουλούδης στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου

Για το Ρίο

Με τεράστια εμπειρία, καθώς έχει παρακολουθήσει εκπαίδευση και κατάρτιση στη Ρώμη το 2001, στο Κίεβο το 2007 και στο Μινσκ το 2009 σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο, ο Ν. Τουλούδης δεν μασάει τα λόγια του. «Οι Βραζιλιάνοι έκαναν μεγάλη προσπάθεια, να βελτιώσουν τα οργανωτικά και τα τεχνικά τους στοιχεία. Έδειξαν θέληση και φιλότιμο και κάλυψαν τις όποιες ατέλειες είχαν», σημειώνει για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.
«Η πισίνα των καταδύσεων έγινε πράσινη μετά από δυο-τρεις ημέρες αγώνων. Αλλά δεν υπήρξαν προβλήματα υγιεινής των αθλητών. Στο Ρίο επελέγησαν οκτώ Ευρωπαίοι κριτές, μεταξύ των οποίων κι εγώ και απουσίαζαν εκπρόσωποι από μεγάλες δυνάμεις του υγρού στίβου. Συμμετείχα σε πέντε τελικούς από τα οκτώ αγωνίσματα», προσθέτει.
Είναι πραγματικά επιτυχία να βλέπεις μεταξύ των κριτών σε μια παγκόσμια διοργάνωση κι έναν Έλληνα.
«Το πιο σημαντικό για μένα ήταν που με επέλεξαν οι Αμερικανοί και συμμετείχα ως κριτής στα trials των ΗΠΑ, στην Ινδιανάπολη, τον Ιούνιο. Ήμουν ο μοναδικός Ευρωπαίος. Οι Αμερικανοί ξέρετε είναι πολύ αυστηροί στις επιλογές τους και έχουν κριτήρια αξιοκρατικά. Κάλεσαν κριτές εκτός ΗΠΑ για τις επιλογές της εκπροσώπησής τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο».

Όλο το σώμα των κριτών στο Ρίο
Όλο το σώμα των κριτών στο Ρίο

Για το ΝΟΒΑ και τον Βόλο

Φυσικά από τις αναφορές του Ν. Τουλούδη δεν θα μπορούσε να λείψει ο Βόλος και ο ΝΟΒΑ, όπου ανδρώθηκε ως αθλητής και προπονητής. «Έχει ταλέντα ο Βόλος στις καταδύσεις», τονίζει, για να προσθέσει πως υπάρχουν προβλήματα στην υλικοτεχνική υποδομή. «Οι βατήρες στο κολυμβητήριο είναι παμπάλαιοι, από το 2002… Δεν έχουμε την υλικοτεχνική υποδομή», καταλήγει ο αθλητής καταδύσεων και πρωταθλητής Ελλάδος από το 1972 μέχρι το 1980.

Στα προκριματικά των ΗΠΑ στην Ινδιανάπολη
Στα προκριματικά των ΗΠΑ στην Ινδιανάπολη
Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το