Τοπικά

Βολιώτης κόβει την ανάσα με τα ακροβατικά του “Θ”

Σ02 Φ1 ΔΙΣΤ (ΠΡΟΣΩΠΟ)

Εντυπωσιακά εναέρια ακροβατικά με πανιά δίνουν την ευκαιρία στον Δημήτρη Σακατζή να αντικρίζει τον κόσμο από ψηλά με μία διαφορετική ματιά. Ο Βολιώτης φωτογράφος με όπλο την επιδεξιότητά του εκτελεί δύσκολες φιγούρες αρκετά μέτρα πάνω από το έδαφος, οι οποίες κόβουν την ανάσα. Κρεμασμένος σε ειδικά υφάσματα, εκτελεί ακροβατικές ασκήσεις που συναρπάζουν, ενώ ταυτόχρονα μαρτυρούν τη δύναμη που έκρυβε μέσα του κάνοντας πράγματα που μέχρι πριν από δύο χρόνια δεν πίστευε καν ότι θα τολμούσε.

Η ενασχόληση του Δημήτρη Σακατζή με αυτή τη μορφή τέχνης, η οποία γεννήθηκε από ακροβάτες στα τσίρκο, ήρθε τυχαία. «Για πρώτη φορά δοκίμασα τον Ιούνιο του 2014», εξομολογήθηκε ο 43χρονος φωτογράφος, καθώς θυμήθηκε την πρώτη επαφή του με τα εναέρια ακροβατικά. Το έναυσμα για να ξεκινήσει μαθήματα δόθηκε από κάποιον φίλο του, γεγονός που ώθησε και τον ίδιον να ασχοληθεί: «Για να είμαι ειλικρινής, στην αρχή τον κορόιδεψα, όταν μου είπε ότι ξεκίνησε να κάνει ακροβατικά με πανιά. Όμως, μέσα στο χρόνο παρατήρησα μία τεράστια αλλαγή επάνω του, το σώμα του κυριολεκτικά μεταμορφώθηκε κι έτσι πήρα την απόφαση να αρχίσω κι εγώ».

Σ02 Φ2 ΔΙΣΤ (ΠΡΟΣΩΠΟ)
Ο Δημήτρης Σακατζής θυμάται ακόμη την πρώτη φορά που βρέθηκε απέναντι στον εκπαιδευτή του. «Την εποχή που ξεκίνησα, είχα αρκετές επιφυλάξεις, κυρίως για το πώς θα εξελίσσονταν οι προπονήσεις. Θα έλεγα ότι το πρώτο μάθημα εξελίχθηκε σε… τραυματική εμπειρία και δεν απέφυγα τον πονοκέφαλο», είπε χαμογελώντας, για να συμπληρώσει: «Τα τελευταία χρόνια τα ακροβατικά με πανιά έχουν καταστεί ιδιαίτερα δημοφιλή. Στην Αθήνα, όπου μένω μόνιμα πλέον, υπάρχουν σχολές που διδάσκουν αυτή τη μορφή τέχνης που ξεκίνησε από τα τσίρκο. Προσωπικά επέλεξα μία ομάδα ακροβατών, η οποία έχει την επωνυμία «Κι όμως κινείται». Δραστηριοποιείται από το 2003 και μέχρι τώρα έχει δώσει πάρα πολλές παραστάσεις χορού και ακροβατικών. Μάλιστα, ανάμεσα στα μέλη αυτής της ομάδας υπάρχει κι ένας Βολιώτης, ο Χριστόφορος Λουλούδης».

12370921_1075294495834219_5177812619245936552_o
Η εκτέλεση των ασκήσεων πέρα από την προσήλωση που απαιτεί, προϋποθέτει εντατική προπόνηση, με τον Βολιώτη ακροβάτη να τονίζει: «Κάθε αρχή και δύσκολη. Για να μάθει κάποιος να ανεβαίνει πάνω στα πανιά, πρέπει να γυμνάσει συγκεκριμένους μύες, ώστε να εξασφαλίζει σταθερότητα και ασφάλεια, εφόσον η εκτέλεση των ασκήσεων δεν περιλαμβάνει τη χρήση ζώνης ασφαλείας. Θυμάμαι ότι για να βγάλω μία βασική ροή που μαθαίνουμε, τον επονομαζόμενο «βάτραχο», μου πήρε κοντά στους τρεις μήνες. Όμως, δεν απογοητεύθηκα ούτε για μία στιγμή».
Ο Δημήτρης Σακατζής έκανε λόγο για μία πρωτόγνωρη εμπειρία κάθε φορά που είναι αρκετά μέτρα πάνω από το έδαφος, ενώ αναφέρθηκε και στα οφέλη που έχει αποκομίσει από την ενασχόλησή του με τα εναέρια ακροβατικά. «Κάθε βήμα που κάνω στην προπόνηση, ακόμη και το πιο μικρό, είναι μία μεγάλη επιβράβευση. Πλέον κάνω πράγματα, τα οποία πριν από δύο χρόνια δεν φανταζόμουν καν ότι ήμουν σε θέση να πραγματοποιήσω. Ένας αρχάριος δυσκολεύεται, αλλά στη συνέχεια η σχέση ανάμεσα στο σώμα και τα πανιά εξελίσσεται και η ολοκλήρωση νέων ασκήσεων είναι μία διαρκής πρόκληση. Τώρα πια αθλούμαι, δίχως να βαριέμαι. Απέκτησα ευλυγισία, ενώ και ψυχολογικά με τονώνουν απίστευτα τα ακροβατικά με πανιά κι ας ξεκίνησα σε μεγάλη σχετικά ηλικία», είπε ο 43χρονος Βολιώτης, ο οποίος μετά από πολλά χρόνια που εργάστηκε στην Αρχαιολογική Εταιρεία στην ανασκαφή στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης, αλλά και στον πρώην Ιππόδρομο στο Δέλτα Φαλήρου, πλέον είναι εναλλακτικός θεραπευτής σιάτσου.

12370867_1075838979113104_1240036713544303943_o
Όσο για το μέχρι πότε θα κάνει εναέρια ακροβατικά; Ο Δημήτρης Σακατζής μίλησε για την υπόσχεση που έδωσε στον εαυτό μου. «Θέλω να πιστεύω ότι θα συνεχίσω για πολλά χρόνια ακόμη. Το παν στη ζωή είναι να σου αρέσει αυτό που κάνεις και κάθε φορά να ξεπερνάς τα όριά σου. Τότε όλα είναι δυνατά…», εξομολογήθηκε με αφοπλιστική ειλικρίνεια.

Φωτογραφίες Ελένη Φραντζή

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το