Τοπικά

Βολιώτης φοιτητής Νομικής γράφει με πάθος για τα κόμικς

Ο Γιάννης Ιατρού λατρεύει το γράψιμο. Εξίσου του αρέσει να διαβάζει κόμικς και μάλιστα από πολύ μικρή ηλικία. Αναπόφευκτα, το να γράφει για τους αγαπημένους του ήρωες, είναι κομμάτι του εαυτού του. Στα 23 χρόνια του, ο Βολιώτης φοιτητής Νομικής δεν κρύβει το πάθος του για την 9η Τέχνη και την έκφραση μέσα από την εικονογραφημένη μυθοπλασία.
Μάλιστα, από την αρχή της κουβέντας υπήρξε ξεκάθαρος για τη σημασία που έχουν για εκείνον τα κόμικς: «Μιλάμε για μία συμμετοχική τέχνη, στην οποία ο αναγνώστης δεν είναι απλά δέκτης, αλλά συμμετέχει νοερά στην εναλλαγή των καρέ», τόνισε προτού αρχίσει να διηγείται το πώς ξεκίνησαν όλα…

Το 2012, μαθητής ακόμη στο 8ο Ενιαίο Λύκειο Βόλου, έβαλε για πρώτη φορά την υπογραφή του σε ένα κείμενο για τη μεγάλη του αγάπη, τα κόμικς. «Το 2012 έγραψα ένα τετρασέλιδο αφιέρωμα, που δημοσιεύθηκε στη «Θεσσαλία». Ακολούθησαν κι άλλα δημοσιεύματα, όπως για παράδειγμα ένα αφιέρωμα στον Αστερίξ, αλλά και στις γελοιογραφίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της Αντίστασης. Όλα αυτά μέχρι που τέλειωσα το Λύκειο και μπήκα στο Πανεπιστήμιο. Παράλληλα έγραφα on line σε διάφορα sites, συνεχίζοντας την αναζήτηση Ιταλών κατά βάση σχεδιαστών της Disney. Από τα 14 μου έκανα συνεντεύξεις που δημοσίευα στο internet, σ’ ένα διαδικτυακό φόρουμ, το greekcomics.gr και ουσιαστικά από πολύ μικρός, δημιούργησα έναν κύκλο γνωριμιών με τους περισσότερους δημιουργούς κόμικς της Walt Disney στην Ιταλία», θυμήθηκε ο Γιάννης Ιατρού, ο οποίος πλέον σπουδάζει Νομική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Με την Ιταλίδα δημιουργό κόμικς Giada Perissinotto

Σ’ όλη αυτή τη διαδρομή εξελίχθηκε και σε μανιώδη συλλέκτη. «Αγοράζω με ρυθμούς… πολυβόλου», παραδέχθηκε με χαμόγελο και πρόσθεσε: «Συχνά με ρωτούν γιατί αγαπώ τόσο τα κόμικς. Είναι σαν να ρωτάς κάποιον γιατί του αρέσει η μουσική ή οι ταινίες. Δεν υπάρχει εξήγηση γι’ αυτό. Υπάρχουν πάρα πολλά είδη κόμικς. Θα μπορούσα λοιπόν να συζητήσω π.χ. γιατί μου αρέσουν περισσότερα τα παιδικά κόμικς της Disney ή τα ιαπωνικά manga. Εννοείται μόνο έντυπα, ποτέ on line. Είναι μεθυστική η μυρωδιά του μελανιού στο χαρτί».
Πριν από μία τετραετία, ο νεαρός Βολιώτης βρέθηκε απέναντι σ’ έναν άνθρωπο, ο οποίος έχει βάλει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στον χώρο των εκδόσεων κόμικς. Ο λόγος για τον Χρήστο Τερζόπουλο. Ο τελευταίος από το 1966 και επί 45 συναπτά έτη κυκλοφόρησε τα Disney Comics στην Ελλάδα. Θρυλικοί τίτλοι, όπως τα «Μίκυ Μάους», «Ντόναλντ», «ΚΟΜΙΞ» και «Αλμανάκο», που γαλούχησαν γενιές και γενιές, έφεραν τη σφραγίδα του Τερζόπουλου, σε μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη που πήρε ο Γιάννης Ιατρού και δημοσιεύθηκε στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Εκείνη η συνάντηση, άνοιξε στον 19χρονο τότε Βολιώτη την πόρτα ενός εντύπου πανελλήνιας εμβέλειας, που στην ουσία διαδέχθηκε στην κυκλοφορία την άλλοτε κραταιά «Ελευθεροτυπία». Έτσι, ο Γιάννης Ιατρού άρχισε να έχει παρουσία στο ευρύτερο ένθετο «Νησίδες», αλλά και στο «Καρέ Καρέ», ένα τετρασέλιδο ένθετο, που κυκλοφορεί σε εβδομαδιαία βάση εδώ και πεντέμισι χρόνια περίπου από την «Εφημερίδα των Συντακτών» και παραδοσιακά επιμελούνται ο Γιάννης Κουκουλάς και η Λουίζα Καραγεωργίου».
Από τον Οκτώβριο του 2016 διαχειρίζεται επίσης την ιστοσελίδα Docmz, που την έχει αναπτύξει στην πλατφόρμα της WordPress, με παρουσιάσεις, συνεντεύξεις, κριτικές και ποικίλα αφιερώματα στα κόμικς. «Πρόκειται για τον δικό μου χώρο, στον οποίον «ανεβάζω» διάφορα κείμενα, σε πιο προσωπικό ύφος, όπως δημοσίευσα πρόσφατα ένα άρθρο για την αντιμετώπιση των κόμικς στον δημόσιο λόγο», υπογράμμισε.
Παρά τις δυσκολίες που «γέννησε» η οικονομική κρίση στις αρχές της δεκαετίας, ο Γιάννης Ιατρού εμφανίζεται αισιόδοξος για το μέλλον των κόμικς στη χώρα μας. «Στα χρόνια που πέρασαν, πολλά περιοδικά έκλεισαν και εκδοτικοί οίκοι έβαλαν λουκέτο. Πλέον όμως οι καλές δουλειές αυξάνονται. Οι εκδότες τολμούν περισσότερο, ενώ και στις αυτοεκδόσεις μπορείς να ανακαλύψεις «διαμαντάκια» από νέους καλλιτέχνες, που εκδίδουν μόνοι τα έργα τους. Ή ακόμη και τα φεστιβάλ που γίνονται, όπως είναι το ComicDom, το AthensCon και το ComicCon στη Θεσσαλονίκη. Δημιουργείται ένα κοινό, ικανό να αγκαλιάσει αυτή τη μορφή τέχνης», επισήμανε ο Βολιώτης δημοσιογράφος, ο οποίος μάλιστα στο κοινό του διαδικτυακά είναι περισσότερο γνωστός με το ψευδώνυμο JohnnyMZ…

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το