Τοπικά

Βολιώτης έπεσε θύμα “χάκερ” – Ο «κλέφτης» έκανε αγορές μέσα 20 λεπτά σε τρεις χώρες από πιστωτική…

Έκλεψαν τα στοιχεία πιστωτικής κάρτας Βολιώτη και με αυτά πραγματοποίησαν αγορές σε τρεις διαφορετικές χώρες σε χρονικό διάστημα είκοσι λεπτών… Η περίεργη αυτή υπόθεση ηλεκτρονικής απάτης απασχολεί τις δικαστικές και αστυνομικές αρχές, καθώς φαίνεται πως ο Βολιώτης έπεσε θύμα χάκερ, που πωλούν πιστωτικές κάρτες στο λεγόμενο «σκοτεινό διαδίκτυο» (Dark Web).
Όπως έγινε γνωστό από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου, που διεξάγει και τη σχετική προκαταρκτική εξέταση, ο Βολιώτης κάτοχος πιστωτικής κάρτας ελληνικής τράπεζας, φέρεται να είχε κάνει αγορές σε τρεις διαφορετικές χώρες, σε μία ημέρα και μάλιστα σε χρονικό διάστημα 20 λεπτών, από τις 7 μέχρι τις 7.20’ μ.μ. ώρα Ελλάδος…
Οι χώρες που είχαν γίνει οι σχετικές αγορές, φέρεται να ήταν η Γαλλία, η Αγγλία και οι ΗΠΑ και το συνολικό ύψος των αγορών προσδιορίστηκε στα 1.200 ευρώ περίπου. Η πιο ακριβή αγορά αφορούσε ένα τζάκετ, αξίας 800 ευρώ, ενώ οι υπόλοιπες ήταν μικρότερων ποσών.

Οι αγορές χρεώθηκαν στον Βολιώτη, που μόλις παρέλαβε το εκκαθαριστικό της τράπεζας, όπως κάθε μήνα, απευθύνθηκε σε αυτή και αρνήθηκε πως είχε κάνει αυτές τις αγορές. Μάλιστα η Τράπεζα έκανε αποδεκτή την ένσταση του Βολιώτη χρήστη της πιστωτικής κάρτας και δεν του χρέωσε τα 1.200 ευρώ.
Ακολούθως η Τράπεζα εστράφη εναντίον παντός υπευθύνου για την απάτη που φαίνεται πως έγινε σε βάρος του πελάτη της και έτσι η Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου παράγγειλε την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, για να διερευνηθεί αν έχει τελεστεί το αδίκημα της απάτης με υπολογιστή. Παράλληλα κινήθηκε η διαδικασία της ευρωπαϊκής εντολής έρευνας, η οποία αναφέρεται στις χώρες μέλη της Συνθήκης Σένγκεν.

Σύμφωνα με εισαγγελική πηγή, παρά τη δαιδαλώδη διαδικασία που ακολουθείται σε τέτοιες περιπτώσεις, που είναι χρονοβόρα, καθώς πρέπει να ταυτοποιηθεί ο κάτοχος της ηλεκτρονικής διεύθυνσης (ΙΡ) μέσω της οποίας φαίνεται να έγινε η απάτη, φέρεται να έχουν εντοπιστεί οι κάτοχοι αριθμών τηλεφωνίας που ενεπλάκησαν στην απάτη. Η έρευνα συνεχίζεται με τη συνδρομή των δικαστικών και αστυνομικών αρχών.
Η υποκλοπή στοιχείων πιστωτικής κάρτας είναι εύκολο να γίνει από χάκερς, που μπορούν να αποκτήσουν μαζικά πρόσβαση σε κωδικούς καρτών, χακάροντας για παράδειγμα ταξιδιωτικά γραφεία, που πουλάνε ηλεκτρονικά αεροπορικά εισιτήρια. Αυτοί που μπαίνουν στη διαδικασία να παρανομήσουν, αγοράζοντας μία κλεμμένη κάρτα, δεν μπορούν να είναι βέβαιοι ότι η κάρτα που θα πάρουν θα είναι ενεργή. Το δέλεαρ, ωστόσο, είναι ότι πωλούνται πολύ φθηνά σε σχέση με το πιστωτικό τους όριο, με αποτέλεσμα, αν αγοράσουν, για παράδειγμα, δέκα πιστωτικές, εκ των οποίων οι τέσσερις είναι ενεργές, να έχουν και πάλι κέρδος.

Χιλιάδες ενεργές πιστωτικές κάρτες πολιτών πωλούνται στο λεγόμενο «Dark Web», όπου οργανωμένες ομάδες χάκερ έχουν στήσει μία παγκόσμια βιομηχανία οργανωμένου εγκλήματος.
Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. είχαν εντοπίσει σελίδα στο «Dark Web» (σκοτεινό διαδίκτυο όπου κρύβεται η IP του χρήστη) που περιείχε βάση δεδομένων με 127.000 στοιχεία πιστωτικών καρτών από πολίτες διαφόρων χωρών. Αφορμή τότε για την έρευνα είχε γίνει η σύλληψη ενός 20χρονου από τη Λάρισα, ο οποίος είχε αγοράσει κωδικούς δύο κλεμμένων πιστωτικών καρτών που ανήκουν σε μία γυναίκα από τη Λάρισα και έναν 36χρονο από τον Πειραιά.

Οι χάκερς διαφημίζουν τις παροχές τους δίνοντας ως μικρό «δόλωμα» το πιστωτικό όριο της κάρτας, τη χώρα προέλευσης και τον κωδικό για την αγορά της. Το χρονικό περιθώριο που δίνεται συνήθως από αυτούς τους ιστοτόπους για χρήση των στοιχείων καρτών μετά την αγορά τους, είναι ένα 48ωρο και μετά κλειδώνουν τους κωδικούς, επιδιώκοντας συνεχιζόμενο ενδιαφέρον και κέρδος. Οι κλεμμένες πιστωτικές πωλούνται από 300 μέχρι 2.000 ευρώ. Η τιμή διαφέρει ανάλογα με τις ημέρες που μπορεί ο χρήστης να τις χρησιμοποιήσει και το επιτρεπόμενο πιστωτικό όριο της κάθε κάρτας. Εκτός από την πώληση των κωδικών διατίθενται και κάρτες – «κλώνοι».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το