Τοπικά

Βολιώτες το 10% στο Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος “Θ”

kapnisma

Στα δεκατρία χρόνια λειτουργίας του Ιατρείου Διακοπής του Καπνίσματος στην Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έχουν αποταθεί εκεί πάνω από 3000 καπνιστές για να σωθούν από τη βλαβερή αυτή συνήθεια. Το 10% των καπνιστών προέρχεται από το Βόλο.

Μέσα στην οικονομική κρίση ο αριθμός των καπνιστών που απευθύνονται στο ιατρείο έχει μειωθεί, όπως τονίζει η υπεύθυνη γιατρός κ. Χατζόγλου, ενώ προσθέτει ότι η αναλογία ανδρών-γυναικών καπνιστών είναι 60-40%. Την περίοδο 2007-2009 κάθε χρόνο μετέβαιναν στο Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος γύρω στα 700 άτομα, εκ των οποίων τα μισά ήταν νέα περιστατικά που ζητούσαν βοήθεια. Από τότε που εκδηλώθηκε η κρίση, ο αριθμός των προσερχόμενων μειώθηκε στα 300-400 άτομα. Το 10% των καπνιστών που έρχονται στο ιατρείο είναι από το Βόλο, ενώ οι περισσότεροι είναι από τη Λάρισα. Βέβαια η απόσταση που σημαίνει και έξοδα μετακίνησης παίζει ρόλο στο να έρχονται Βολιώτες στο ιατρείο.
Η κ. Χατζόγλου υπογράμμισε πως μεταξύ των καπνιστών υπάρχουν και αρκετοί βαρείς καπνιστές που καπνίζουν ακόμη και τέσσερα πακέτα τσιγάρα.
Το κόστος για την απεξάρτηση από το τσιγάρο κυμαίνεται από τα 200 μέχρι και τα 300 ευρώ. Δηλαδή, αν λάβει κάποιος για τρεις μήνες φαρμακευτική αγωγή, θα πληρώνει το μήνα 100 ευρώ, αφού δεν συνταγογραφούνται, ενώ με το υποκατάστατο το κόστος για το τρίμηνο είναι στα 200 ευρώ.
Το Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος του Π.Π.Ν. Λάρισας εντάσσεται στη λειτουργία της Πνευμονολογικής Κλινικής του Π.Θ. και λειτουργεί τα τελευταία χρόνια, κάθε Δευτέρα πρωί και κάθε Τρίτη απόγευμα. Το ποσοστό διακοπής του καπνίσματος, ένα χρόνο μετά τη διακοπή, ανέρχεται στο 35%. Η πλειονότητα των καπνιστών που το επισκέπτεται, ενημερώνεται για την ύπαρξη του ιατρείου από κάποιο ασθενή, το 9,7% από τα ΜΜΕ, το 4,7% από έντυπο υλικό ή αφίσες στο χώρο του Νοσοκομείου και το 12,8% έπειτα από σύσταση γιατρού.
Οι καπνιστές δηλώνουν ότι θέλουν να διακόψουν το κάπνισμα γιατί έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας (92,3%), φοβούνται πιθανό πρόβλημα υγείας στο μέλλον (95,2%), έχουν συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα (16,3%), είναι εξαρτημένοι (15,8%), για να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους (3,8%) γιατί τους πιέζει το στενό οικογενειακό περιβάλλον (3,2%) και γιατί έχουν οικονομικό πρόβλημα (1,3%).
Η Παγκόσμια Ημέρα Καπνίσματος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 31 Μαΐου, με απόφαση που πήρε το 1988 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, για να μας υπενθυμίζει τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος. Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη σε κατανάλωση τσιγάρων, με τους άνδρες να προηγούνται με 47,4% έναντι 39,6% των γυναικών. Το 33% των εφήβων, ηλικίας 12-18 ετών, έχουν δοκιμάσει τσιγάρο και το 10% δηλώνουν καπνιστές.
Η Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θέλοντας να επιβραβεύσει όσους καπνιστές έκοψαν το τσιγάρο, αλλά και καταστήματα που απαγορεύουν το κάπνισμα σε κλειστό χώρο, διοργανώνει την Πέμπτη 28 Μαΐου μετά τις 7 το βράδυ, πάρτι μπροστά στο  Αρχαίο Θέατρο στη Λάρισα. Το πάρτι αφορά όσους διέκοψαν το κάπνισμα στο Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος της κλινικής, μόνοι τους ή επίσης θέλουν να στρατευθούν στον αγώνα για την διακοπή του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους και επιτέλους την εφαρμογή του νόμου.
Μάλιστα ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής κ. Γουργουλιάνης ανέφερε πως «και στο Βόλο θα θέλαμε να διοργανώσουμε μια παρόμοια εκδήλωση, αρκεί να υπάρχουν καταστήματα που επίσημα θα ανακοινώσουν ότι δεν δέχονται το κάπνισμα στους κλειστούς τους χώρους».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το