Τοπικά

Βολιώτες στην Τσεχία για εργασία – Προσφέρει ευκαιρίες κυρίως σε αποφοίτους πληροφορικής

Προορισμός για Έλληνες που είναι ειδικευμένοι σε θέματα πληροφορικής έχει γίνει τα τελευταία χρόνια η Τσεχία προσφέροντας ευκαιρίες για εργασία. Ένας από αυτούς είναι και ο 27χρονος Βολιώτης Θοδωρής Κωνσταντινίδης ο οποίος εργάζεται στην Οστράβα, την τρίτη μεγαλύτερη της Τσεχίας.

Απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του ΤΕΙ Ηρακλείου είχε την δυνατότητα να γνωρίσει και να ζήσει στην Τσεχία ως φοιτητής μέσω του προγράμματος Εράσμους.
Η δύσκολη κατάσταση στην Ελλάδα δεν έδινε πολλά περιθώρια για εύρεση εργασίας. Έτσι η επιλογή της Τσεχίας φάνταζε για τον ίδιο ως ελκυστική έχοντας ήδη κάνει τις διασυνδέσεις του.
Πλέον εδώ και δύο χρόνια εργάζεται στην Τσεχία σε εταιρεία πληροφορικής με ικανοποιητικές απολαβές τις οποίες στην Ελλάδα δεν θα μπορούσε να λάβει.
Τη στιγμή που χιλιάδες οικονομικοί μετανάστες από την Ελλάδα στρέφουν το βλέμμα και τη στόχευσή τους σε Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, η Τσεχία αναδεικνύει τις δικές της περγαμηνές στην εύρεση εργασίας κυρίως στον τομέα πληροφορικής.

Ο Θοδωρής Κωνσταντινίδης

Εκεί εργάζονται μερικές εκατοντάδες Ελλήνων, απόφοιτοι ως επί το πλείστον σχολών πληροφορικής, που στελεχώνουν πολυεθνικές εταιρείες.
Η Τσεχία που μέχρι πριν 30 χρόνια ήταν ενταγμένη στο σοβιετικό μπλοκ, έχει κάνει στροφή στον καπιταλισμό επιχειρώντας μέσω της χαμηλής φορολογία σαν προσελκύσει πολυεθνικές εταιρείες. Και φαίνεται πως τα καταφέρνει πολύ καλά αφού πολλές δεκάδες εταιρείες δραστηριοποιούνται εκεί. Εταιρείες που ζητούν μορφωμένο προσωπικό για να εξελίξουν τα προϊόντα τους.
Αυτή την ευκαιρία άδραξε και ο Θοδωρής Κωνσταντινίδης ο οποίος εργάζεται στην Τσεχία τα τελευταία δύο χρόνια.

Με παράδοση και ευκαιρίες
«Η Τσεχία είναι μια χώρα με πλούσια παράδοση, με ιστορία, ευρισκόμενη σε πολύ γεωγραφική θέση, στο κέντρο της Ευρώπης, και πλέον εξελίσσεται γοργά στον τομέα της πληροφορικής» μας λέει ο ίδιος που αυτές τις ημέρες βρέθηκε στον Βόλο.

Και προσθέτει πως «δεκάδες πολυεθνικές εταιρείες άνοιξαν στην Τσεχία με κίνητρο τη χαμηλή φορολογία και ζητούν εξειδικευμένους μορφωμένους εργαζόμενους στα θέματα των δικτύων, της πληροφορικής. Ήδη στην Τσεχία εργάζονται 600 και πλέον Έλληνες ως οικονομικοί μετανάστες οι οποίοι κάνουν δυναμικά την παρουσία τους από το 2011 και δώθε».
Η Τσεχία ως κεντροευρωπαϊκή χώρα παρέχει πολύ καλή ποιότητα ζωής, ειδικά για τους Έλληνες που λαμβάνουν διπλάσιες και τριπλάσιες αποδοχές από τους Τσέχους.
«Ο μέσος μηνιαίας μισθός στην Τσεχία είναι στα 400 ευρώ. Ο Έλληνας εργαζόμενος σε μια εταιρεία πληροφορικής λαμβάνει από 750 ευρώ που είναι ο κατώτερος μέχρι και 2.000 ευρώ. Κατά μέσο όρο ο μισθός του κυμαίνεται στα 1.000 ευρώ.

Όχι και άσχημα, αν δούμε ότι στην Ελλάδα είτε δεν υπάρχουν δουλειές είτε οι αμοιβές δεν ξεπερνούν τα 500 ευρώ.
Όπως αναφέρει ο νεαρός Βολιώτης το κόστος ζωής στην Τσεχία είναι ελαφρώς χαμηλότερο από την Ελλάδα. Εξαίρεση αποτελεί η Πράγα που η ζωή ακριβαίνει διαρκώς. Πάντως μόνιμο πρόβλημα σε όλες τις πόλεις είναι το υψηλό ενοίκιο που ξεκινά από τα 300 ευρώ.

Ο ίδιος εργάζεται τον τελευταίο χρόνο στην Οστράβα μια πόλη 300.000 κατοίκων, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία.
«Είναι μια πόλη χαμηλών τόνων, αλλά από τη στιγμή που υπάρχει εργασία νιώθω ικανοποιημένος» μας λέει ο 27χρονος ο οποίος αυτή την περίοδο εμπλουτίζει τις επαγγελματικές τους γνώσεις και μελετά τα επόμενα βήματά του.

Το αν θα επιστρέψει.στην Ελλάδα μέσα στα επόμενα χρόνια παραμένει άγνωστο. Άλλωστε γι’ αυτό που σπούδασε ο ίδιος η Τσεχία είναι μια Μέκκα που συνδυάζει την ποιότητα της ζωής με τις ευκαιρίες και τη χαρά της δημιουργίας και της εργασίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το