Τοπικά

Οι Βολιώτες πληρώνουν μέσω POS – Διπλασιασμός των μηχανημάτων που δέχονται χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες

Αύξηση του αριθμού μηχανημάτων POS καταγράφεται στον Βόλο, σύμφωνα με στοιχεία υποκαταστημάτων τραπεζών. Το 2016 έκλεισε σε αρκετές περιπτώσεις με διπλασιασμό των μηχανημάτων POS, που δέχονται χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες, σε σχέση με το 2015. Απόρροια προφανώς της επιβολής των capital controls, αλλά και του «χτισίματος» του αφορολογήτου όλο και περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες προμηθεύονται τα ειδικά τερματικά μηχανήματα.

Συνθήκες εξοικείωσης των Ελλήνων καταναλωτών με τις ηλεκτρονικές πληρωμές έχουν δημιουργήσει οι προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας, καθώς την περίοδο 2015 – 2016 παρατηρήθηκε εντυπωσιακή αύξηση της χρήσης καρτών, κυρίως των χρεωστικών, αλλά και ενίσχυση του τζίρου των αγορών μέσω POS.
Ο λόγος; Σύμφωνα με επίσημα χείλη της Mastercard, η αλλαγή συμπεριφοράς των Ελλήνων καταναλωτών απέναντι στη χρήση καρτών, απόρροια προφανώς και της επιβολής των capital controls.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο αριθμός των τερματικών POS διπλασιάστηκε από 150.000 το 2015, σε 300.000 το 2016. Αντίστοιχα, ο τζίρος αγορών μέσω POS αυξήθηκε κατά 136% τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ ο αριθμός καρτών που έχουν εκδοθεί στην ελληνική αγορά έφτασε τα 14,6 εκατ. στο α’ εξάμηνο του 2016, αυξημένος κατά 1,8 εκατ. σε ετήσια βάση.
Στην ευρεία εξάπλωση της χρήσης καρτών στην Ελλάδα, την πρώτη θέση κατέχουν οι χρεωστικές κάρτες, αποτελώντας το 81% του συνολικού αριθμού ενεργών καρτών σε κυκλοφορία (11,8 εκατ.), με το 1,3 εκατ. εξ αυτών να έχουν εκδοθεί μέσα στον τελευταίο χρόνο (2015-2016). Παράλληλα, ο τζίρος αγορών μέσω POS, κατέγραψε αύξηση της τάξεως του 390%, σε σύγκριση με το 2014.
Η τεχνολογία έχει βοηθήσει την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών είτε μέσω internet banking είτε μέσω smartphones με τις τραπεζικές συναλλαγές να γίνονται όλο και πιο εύκολα.
Οι ίδιες οι τράπεζες έχουν επιδοθεί σε έναν ανταγωνισμό για το ποια θα προσελκύσει τους περισσότερους πελάτες, ώστε αυτοί να προμηθευτούν μηχάνημα POS.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι προμήθειες που κρατούν μέσω πληρωμών από τα τερματικά μηχανήματα, να έχουν πέσει κατά πολύ και να κυμαίνονται από 0,5% έως 1,5% περίπου.
Το ύψος της προμήθειας, σύμφωνα με στελέχη τραπεζών του Βόλου, έχει να κάνει με αρκετούς παράγοντες. Έτσι ανάλογα με τον τζίρο της επιχείρησης ή του ελεύθερου επαγγελματία, με το είδος-αντικείμενο που ασχολείται, αλλά και το κέρδος, αν είναι μικρό ή μεγάλο, υπολογίζεται και η προμήθεια της τράπεζας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αύξησης των POS αποτελεί υποκατάστημα τράπεζας στον Βόλο, όπου μέσα στο 2015 είχε δώσει περίπου 80 μηχανήματα, όταν το 2016 ο αριθμός αυτός ξεπέρασε τα 150, δηλαδή υπήρξε αύξηση της τάξης του 87,5%.
Άλλο υποκατάστημα τράπεζας στον Βόλο από τις 40 περίπου νέες τοποθετήσεις POS το 2015, την περσινή χρονιά αυτές αυξήθηκαν στις 90 περίπου, δηλαδή 50 περισσότερα ή αύξηση 125%.
Το μέγεθος μπορεί εύκολα να διαπιστωθεί από τα στοιχεία άλλης τράπεζας στον Βόλο, που από το καλοκαίρι του 2016 έως σήμερα έχει διαθέσει περίπου 140 μηχανήματα, ενώ η αναλογία είναι περίπου 20 POS τον μήνα ή ένα κάθε εργάσιμη ημέρα.
Άλλο τραπεζικό υποκατάστημα στο πολεοδομικό συγκρότημα στη διάρκεια ενός περίπου χρόνου έχει δώσει περί τα 90 μηχανήματα POS.
Τα στοιχεία τεσσάρων υποκαταστημάτων τραπεζών του Βόλου δείχνουν ότι μόνο το 2016 όλα μαζί έχουν διαθέσει πάνω από 470 τερματικά μηχανήματα ή πάνω από ένα κάθε ημέρα του χρόνου.
Λοΐζος Ασβεστάς

Share

Πρόσφατα άρθρα

Υποχρεωτική από 1η Μαρτίου η διασύνδεση των POS στις λαϊκές αγορές με το my data της ΑΑΔΕ

Από την 1η Μαρτίου του νέου έτους, θα είναι πλέον υποχρεωτική η διασύνδεση των ταμειακών…

18 Ιανουαρίου 2024

«Δεν γνώριζα την ηλικία της» – Τι λέει 54χρονος εμπλεκόμενος στο κύκλωμα μαστροπείας

Να δικαιολογήσει τα μηνύματα που έστειλε προκειμένου να διαφημίσει τις «υπηρεσίες» ενός ανήλικου κοριτσιού που…

18 Ιανουαρίου 2024

Γερμανία: Μεγάλη δυσαρέσκεια για τον Σολτς – Σκέψεις για παράδοση της καγκελαρίας

Αυξάνεται η δυσαρέσκεια για τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς στους κόλπους του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), ενώ,…

18 Ιανουαρίου 2024

Μεσολόγγι: «Δεν ομολόγησε τίποτα, είναι σκληρός» – Ξεσπά η αδερφή του Μπάμπη για τον κρεοπώλη

Συνελήφθη σήμερα (18/1) από την ΕΛΑΣ ο 50χρονος κρεοπώλης ο οποίος κρατείται για τυχόν εμπλοκή…

18 Ιανουαρίου 2024

Δίκη Ζακ Κωστόπουλου: «Σας εκλιπαρώ να αποδώσετε δικαιοσύνη», είπε η μητέρα του

«Πεντέμισι χρόνια τώρα ζητάμε το αυτονόητο Δικαιοσύνη και τιμωρία. Οι δύο κατηγορούμενοι δεν είδαν αυτό…

18 Ιανουαρίου 2024

Eurostat: Η Τουρκία είναι ο σκουπιδότοπος της Ευρώπης – Οι εξαγωγές αποβλήτων αγγίζουν το 40%

Στην Τουρκία καταλήγει ο κύριος όγκος των απορριμμάτων της ΕΕ, καθώς η εξαγωγή 12,4 εκατομμυρίων…

18 Ιανουαρίου 2024