Τοπικά

Βολιώτες παρατήρησαν με τηλεσκόπια τη “βαθιά” διάβαση του Ερμή από τον Ήλιο

Ένα σπάνιο φαινόμενο είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σήμερα όσοι βρέθηκαν στην παραλία μετά από κάλεσμα της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος.  Ο Ερμής έκανε διάβαση μπροστά από τον Ήλιο και στον χώρο της παραλίας, εκεί όπου ελλιμενίζεται η Αργώ, η Εταιρεία Αστρονομίας είχε τοποθετήσει τρία τηλεσκόπια.

Ο μικρότερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος και ο πιο κοντινός στον Ήλιο κινήθηκε ανάμεσα στη Γη και στο μητρικό άστρο μας.
Η προηγούμενη φορά που η διάβαση του Ερμή είχε γίνει ορατή από την Ελλάδα, ήταν το 2016. Η επόμενη «διάβαση» του Ερμή μπροστά από τον Ήλιο θα συμβεί στις 13 Νοεμβρίου 2032 και θα είναι πάλι ορατή από τη χώρα μας, ενώ το ίδιο θα επαναληφθεί το 2039, το 2049 και το 2052. Κατά μέσο όρο συμβαίνουν 13 έως 14 διαβάσεις του Ερμή ανά αιώνα.


Ο Ερμής και η Αφροδίτη είναι οι μόνοι πλανήτες που μπορούν να «διαβούν» μπροστά από τον Ήλιο, όπως αυτός φαίνεται από τη Γη, επειδή οι τροχιές τους περνούν ανάμεσα στον πλανήτη μας και στο άστρο μας.

Το χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης διάβασης είναι πως είναι «βαθιά», δηλαδή ο Ερμής πέρασε πολύ κοντά από το κέντρο του Ήλιου, μόλις 75,9 δεύτερα λεπτά της μοίρας από αυτό.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το