Ροή

Βολιώτες φεύγουν στα ξένα αναζητώντας μια ευκαιρία… “Θ”

Η ανεργία, η έλλειψη ευκαιριών και προοπτικών στην Ελλάδα οδηγεί πολλούς νέους Βολιώτες στην επιλογή, είτε να σπουδάσουν είτε να εργαστούν στο εξωτερικό. Και απαραίτητη προϋπόθεση για να κάνουν το ταξίδι της μετανάστευσης είναι να περάσουν από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, όπου επικαιροποιούν έγγραφα, ενώ από την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας λαμβάνουν τη σφραγίδα της Χάγης.
Μόλις στο τελευταίο εξάμηνο 97 νέοι ως επί το πλείστον από τον Βόλο και ευρύτερα τη Μαγνησία κατέθεσαν δικαιολογητικά στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας για να λάβουν τη σφραγίδα της Χάγης. Μετά μάλιστα την ανακοίνωση των βάσεων των σχολών, θα αυξηθεί στο κατακόρυφο η προσέλευση νέων που θα θέλουν να σπουδάσουν στο εξωτερικό. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσκομίζουν στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας το απολυτήριο Λυκείου, το έγγραφο σπουδών και το έγγραφο φοίτησης που επικαιροποιούνται, μπαίνει η σφραγίδα της Χάγης και στη συνέχεια μεταβαίνουν στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας που γίνεται η χορήγηση της σφραγίδας της Χάγης.

 
Ο διευθυντής Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Σωκράτης Σαβελίδης τόνισε πως «ξεκινήσαμε την καταγραφή των αιτήσεων των νέων μας για το εξωτερικό, χωρίς να απαιτείται ως διαδικασία από την πολιτεία, γιατί θέλουμε να μελετήσουμε ένα φαινόμενο που εμφανίστηκε με την κρίση και σχετίζεται με τη μετανάστευση των Ελλήνων στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγουμε, φαίνεται πως περίπου 100 νέοι της Μαγνησίας ήρθαν στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για να στοιχειοθετήσουν τα έγγραφα που απαιτούνται για φοίτηση ή εργασία στο εξωτερικό. Διαπιστώνουμε πως σε ορισμένα κράτη, όπως η Βουλγαρία ή Γερμανία κατευθύνονται πολλοί απόφοιτοι των σχολείων μας. Μάλιστα μετά την ανακοίνωση των βάσεων αναμένουμε πολύ μεγαλύτερη προσέλευση αποφοίτων για να ζητήσουν να φύγουν σε κάποια χώρα της Ευρώπης για σπουδές ή ακόμη και εργασία. Πάντως εμείς εφαρμόζουμε το σύστημα καταγραφής των στοιχείων με ηλεκτρονικό τρόπο και θα ενημερώσουμε και τις αρμόδιες προϊσταμένες αρχές για τα αποτελέσματα θεωρώντας ότι είναι μια χρήσιμη παρέμβαση με έντονη κοινωνική διάσταση».

 

 

Πρώτη η Βουλγαρία
Πάντως μεταξύ των χωρών που προσελκύουν περισσότερο τους νέους Βολιώτες για σπουδές και εργασία αυτές είναι η Βουλγαρία, η Γερμανία και η Ιταλία.
Και βέβαια η Βουλγαρία προσελκύει στο θέμα των σπουδών, αλλά ενδεχομένως και στο άνοιγμα μιας επιχειρηματικής δραστηριότητας λόγω μικρότερης φορολογίας, ενώ η Γερμανία δίνει την προοπτική της εύρεσης εργασίας.
Πάντως ενδιαφέρον για δεκαπέντε διαφορετικές χώρες εκδήλωσαν οι Βολιώτες το τελευταίο εξάμηνο. Και βέβαια δεν είναι μόνο νέοι 18άρηδες, αλλά και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας εδώ και έξι μήνες καταγράφει τον αριθμό των αιτήσεων θέλοντας έτσι να μελετήσει ένα φαινόμενο των μνημονιακών καιρών μας, που δεν είναι άλλο από τη μετανάστευση στο εξωτερικό.
Πιο αναλυτικά για τη Βουλγαρία οι αιτήσεις για σπουδές ή εργασία ήταν 23 και ακολούθησαν η Ιταλία με 21 αιτήσεις, η Γερμανία δεκαπέντε, η Ρουμανία δώδεκα, η Αγγλία επτά, οι ΗΠΑ τέσσερις, η Λετονία δύο, η Πολωνία δύο, η Τσεχία δύο, το Βέλγιο δύο, η Ολλανδία μία, η Σουηδία μία, η Σλοβακία μία, η Γαλλία μία και η Αυστρία τρεις.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Σήμερα θα εκραγεί ο «διαβολικός κομήτης με κέρατα» που κατευθύνεται προς τη Γη – Τι παρατήρησαν οι επιστήμονες

Ένας κομήτης σε μέγεθος πόλης που κατευθύνεται προς τη Γη έχει εκραγεί δεκάδες φορές φέτος,…

29 Δεκεμβρίου 2023

Για βίαιη ληστεία και άγρια συμπλοκή σε μπαρ είχε καταδικαστεί στη χώρα του ο 44χρονος Νορβηγός

Ποινικό παρελθόν στη χώρα του έχει ο 44χρονος Νορβηγός που κατηγορείται για τη δολοφονία του…

29 Δεκεμβρίου 2023

Τέθηκε σε αργία ο Κασιδιάρης μετά την ορκωμοσία του ως δημοτικός σύμβουλος

Ο Ηλίας Κασιδιάρης, καταδικασμένος πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής και υπαρχηγός του ναζιστικού μορφώματος, ο…

29 Δεκεμβρίου 2023

Εξοργιστική καταγγελία: Απέλυσαν μαύρη εργαζόμενη επειδή έκανε τα μαλλιά της κοτσιδάκια- «Τα θεωρώ βρώμικα»

Απόλυση με ρατσιστικά κίνητρα κατήγγειλε πρώην υπάλληλος σε κατάστημα ρούχων της Αθήνας. Η κοπέλα, που…

29 Δεκεμβρίου 2023

Ρέντης: Στο μικροσκόπιο τα ρούχα που έκαψαν οι χούλιγκαν μετά την επίθεση στον αστυνομικό – Εντοπίστηκε DNA

Αδιάκοπες είναι οι έρευνες για την ταυτοποίηση περισσότερων χούλιγκαν που συμμετείχαν στη δολοφονική επίθεση στου…

29 Δεκεμβρίου 2023

Μετρηθήκαμε και βγήκαμε… λιγότεροι το 2023

Τα στοιχεία του υπολογιζόμενου μόνιμου πληθυσμού της χώρας ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή με τους αριθμούς να…

29 Δεκεμβρίου 2023