Τοπικά

Βολές επιθετικών ελικοπτέρων «Απάτσι» από την 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού “Θ”

ΒΟΛΕΣ ΑΠΑΤΣΙ

Τετραήμερο επιχειρησιακής εκπαίδευσης πραγματοποιήθηκε από την 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ), που εδρεύει στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας.
Στο πλαίσιο της δραστηριότητας εκτελέστηκαν μεταξύ άλλων, βολές επιθετικών ελικοπτέρων τύπου Απάτσι.

Ο Ελληνικός Στρατός διαθέτει 30 επιθετικά ελικόπτερα τύπου «Απάτσι» (AH-64 Apache και AH-64D Apache).
Τα ελικόπτερα «Απάτσι» βρίσκονται στις τάξεις του Ελληνικού Στρατού εδώ και πολλά χρόνια, ενώ η Αεροπορία Στρατού έχει αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία πάνω στον τύπο αυτό του ελικοπτέρου.
Ο Ελληνικός Στρατός προσπάθησε να προμηθευτεί επιθετικά ελικόπτερα από τις αρχές σχεδόν της δεκαετίας του ’80, όταν είχε εκφράσει επίσημα την πρόθεση αγοράς AH-1 ή AH-64A ακολουθώντας ανάλογο τουρκικό αίτημα. Τελικά η Αεροπορία Στρατού απέκτησε 24 Apache AH-64Α το 1995 και 12 του βελτιωμένου τύπου Longbow, που παραγγέλθηκαν το 2003. Το ελικόπτερο έχει μήκος 17,73 μέτρα, ύψος 4,64 μέτρα, εκπέτασμα πτερύγων 5,227 μέτρα, βάρος (κενό/μικτό) 6838/7270 κιλά, μέγιστη ταχύτητα 150 κόμβοι (279 χ.α.ω.), μέγιστο ρυθμό ανόδου 889 μέτρα/λεπτό, εμβέλεια 400 χλμ. με εσωτερικά καύσιμα ή εμβέλεια 1900 χλμ. με 4 εξωτερικές δεξαμενές, πλήρωμα δύο άτομα και οπλισμό ένα πυροβόλο 33 mm, ρουκέτες, αντιαρματικοί πύραυλοι, αντί-ραντάρ, πύραυλοι αέρος-αέρος. Το πιλοτήριο είναι διθέσιο με τον κυβερνήτη να κάθεται στο πίσω κάθισμα και τον συγκυβερνήτη ή πυροβολητή στο εμπρός. Το βασικό όπλο του είναι ο κατευθυνόμενος από λέιζερ πύραυλος με βεληνεκές 8-9 χλμ. Το ελικόπτερο είναι ικανό να φέρει έως και 16 πυραύλους, που χρησιμοποιούνται κυρίως για την καταστροφή αρμάτων, τεθωρακισμένων οχημάτων και άλλων στόχων, όπως σκέπαστρα, κέντρα διοικήσεως, σταθμούς ραντάρ και πυροβολικού κ.ά. Το Apache μπορεί επίσης να φέρει 76 ρουκέτες αναδιπλούμενου πτερυγίου 2.75″ για χρήση ενάντια σε εχθρικό προσωπικό, οχήματα ελαφριάς θωράκισης και άλλους ελαφρά τεθωρακισμένους, μη ανθεκτικούς στόχους. Υπάρχει επίσης το αυτόματο πυροβόλο με 1200 βλήματα 30 mm.

ΒΟΛΕΣ ΑΠΑΤΣΙ 3

Αλλαγή «σκυτάλης» στην 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών

Την ερχόμενη Τρίτη 12 Απριλίου, στις 10 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί η τελετή παράδοσης – παραλαβής διοίκησης της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, από τον ταξίαρχο Πέτρο Κάρλε, στον ταξίαρχο Αναστάσιο Πάτσαλο, στο στρατόπεδο «Γεωργούλα». Στην τελετή έχουν προσκληθεί οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές, φορείς, σύλλογοι και ενώσεις.
Ο ανώτερος διοικητής Φρουράς Βόλου και διοικητής της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών Πέτρος Κάρλες, με την ευκαιρία της αποχώρησής του, καθώς μετατίθεται στο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Νάπολι της Ιταλίας, ευχαριστεί τους κρατικούς, τοπικούς και θρησκευτικούς φορείς της περιφέρειας, το στρατιωτικό προσωπικό, τα Σώματα Ασφαλείας, την τοπική κοινωνία και τα ΜΜΕ για την αγαστή συνεργασία και την αμέριστη συμπαράστασή τους στο έργο και την αποστολή της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το