Τοπικά

Βλέπουν με θετικό “μάτι” τις εξαγγελίες Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ εκπρόσωποι φορέων της Μαγνησίας 

Εκπρόσωποι φορέων της Μαγνησίας μιλούν σήμερα στη «Θ» για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, χαρακτηρίζοντας τα μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση και κρίνοντάς τα θετικά. Όμως από την άλλη μιλούν για πιο στοχευμένα μέτρα, την ανάγκη να μη χαθούν οι ρυθμίσεις των 120 δόσεων, αλλά και τη μεγάλη ανάγκη χρηματοδότησης και επιδότησης των επιχειρήσεων.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης ανέφερε πως «αναμφισβήτητα τα όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη είναι προς τη θετική κατεύθυνση και στοχευμένα προς γενικές γραμμές, όπως για παράδειγμα τόσο το μέτρο της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 μονάδες, όσο και η κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης έστω και αν αυτό είναι μόνο για ένα έτος, αλλά και η περιορισμένης έκτασης μείωση του ΕΝΦΙΑ, καθώς και της κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος».
Ο ίδιος επισήμανε πως η επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιούχους θα συμβάλει στην τόνωση της αγοραστικής δύναμης. «Αν αναλογιστούμε τα όσα βίωσε ο τουρισμός μας την περίοδο του καλοκαιριού, η οποιαδήποτε πρόβλεψη για τον χειμώνα είναι δυσοίωνη και θα έχουμε μπροστά μας έναν πολύ δύσκολο χειμώνα, ιδίως για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες αυτοαπασχολούμενους. Υπάρχει μία μεγάλη ανασφάλεια» τόνισε.
Ο κ. Μπασδάνης σημείωσε πως «δεν έγινε καμία αναφορά σε μέτρα ουσιαστικής στήριξης σε συγκεκριμένους παραγωγικούς κλάδους, όπως η βιοτεχνία και η μεταποίηση, οι οποίες κι αυτές έχουν πληγεί βάναυσα. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ πρέπει να επεκταθεί και στα ακίνητα των εταιρειών, στα Νομικά Πρόσωπα δηλαδή. Δεν ενεργοποιήθηκαν ακόμη οι μικροπιστώσεις που όλοι περιμένουμε» για να προσθέσει: «Πολύ σοβαρό και το έχουμε τονίσει πολλάκις είναι η ανάγκη θέσπισης ενός ακατάσχετου λογαριασμού. Βέβαια είναι θετικό το μέτρο της επιδότησης των νέων θέσεων εργασίας, αλλά θα αποτελέσει γράμμα κενό αν επαληθευτεί η πρόβλεψη για απώλεια 100.000 θέσεων εργασίας».
Σε γενικές γραμμές ο ίδιος χαρακτήρισε τα μέτρα, σύμφωνα πάντα με την κατάσταση που επικρατεί, πως κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, πλην όμως χρειάζονται κι άλλα πολλά πράγματα να γίνουν στοχευμένα: «Πολύ σημαντικό είναι μια επανεκκίνηση των 120 δόσεων».
«Ελπίζουμε πολύ γρήγορα η οικονομία να βρει τον βηματισμό της, αφού βγούμε από αυτή την κατάσταση όσο γίνεται συντομότερα, ώστε να υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας. Είναι δύσκολα τα πράγματα, αλλά χρειάζεται συντονισμός και πολλές δράσεις κυρίως στην εξωστρέφεια. Ας μη στηριζόμαστε μόνο στον τουρισμό, αλλά ας δούμε και τον μεταποιητικό κλάδο και πώς θα μπορέσουμε με γενναία καινοτόμα προϊόντα να στηρίξουμε την εξωστρεφή δράση» κατέληξε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας κ. Γιώργος Ζαφείρης αναφέρθηκε στη γ’ επιστρεπτέα προκαταβολή, «που αναμέναμε και περιμέναμε, η οποία ελπίζουμε να είναι όπως την έχουν υποσχεθεί, δηλαδή να μην εξαιρεθούν αυτοί οι οποίοι από τις επιχειρήσεις έχουν οικειοθελείς αποχωρήσεις και επίσης να δικαιωθούν αυτοί οι οποίοι δεν πήραν την α’ και τη β’, λόγω διαφόρων άδικων κωλυμάτων».
Ο ίδιος θεωρεί μοναδικό χρηματοδοτικό εργαλείο την επιστρεπτέα προκαταβολή «δεδομένου ότι δεν ακούσαμε τίποτα για τις τράπεζες πέρα από την προστασία της α’ κατοικίας. Δεν ακούσαμε τίποτα για τα δάνεια, για τα ΤΕΠΙΧ, το Ταμείο Εγγυοδοσίας».
«Καταλαβαίνουμε πολύ καλά ότι υπάρχει μια λογική να πηγαίνουμε ανάλογα με τις εξελίξεις και τα μέτρα, όμως πρέπει να υπάρξουν μέτρα πιο εξιδεικευμένα και όχι οριζόντια, γιατί για διάφορες κατηγορίες, όπως ο τουρισμός, δεν ακούσαμε παρά πολλά πράγματα» σημείωσε για να συμπληρώσει: «Όσον αφορά στις ασφαλιστικές εισφορές και τις μειώσεις της τάξεως του 3%, νομίζω ότι είναι αχαρακτήριστες. Αν θέλουμε να κρατήσουμε τις θέσεις εργασίας και να τις αυξήσουμε, αυτό πρέπει να γίνει την εποχή που η οικονομία θα αρχίσει να ανθεί. Κανείς δεν πρόκειται να προσλάβει σήμερα, ειδικά στον τουρισμό, που τα εποχικά έκλεισαν ή κλείνουν και τα συνεχώς λειτουργίας δεν έχουν καθόλου δουλειά».
Ο κ. Γ. Ζαφείρης τόνισε πως «δεν ακούσαμε τίποτα για τις οφειλές των επιχειρήσεων που έχουν προέλθει από παλιότερα. Οι ρυθμίσεις θα χαθούν, δεδομένου ότι χωρίς δουλειά δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί κανείς στις δόσεις. Μπορεί να μεταφέρονται οι υποχρεώσεις που γεννήθηκαν μέσα στον κορωνοϊό, οι οποίες είναι ελάχιστες, γιατί δεν είχε δουλειά, από την άλλη για παλιές οφειλές που ρυθμίστηκαν, αποκλείεται να πληρωθούν, αφού τα ξενοδοχεία δεν έχουν καθόλου δουλειά ή ελάχιστη. Οι παλιές οφειλές πρέπει να παγώσουν. Δεν υπάρχει περίπτωση οι επιχειρήσεις να αντέξουν».

Ο κ. Τρύφωνας Πλαστάρας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Νομού Μαγνησίας, χαρακτήρισε σε πρώτη φάση τις εξαγγελίες που αφορούν στη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, τη μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης και την εξάλειψη του ΕΝΦΙΑ στα νησιά σε ορισμένες περιοχές ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. «Όμως οι επαγγελματίες βιοτέχνες και έμποροι περιμέναμε πιο γενναίες εξαγγελίες, κυρίως σε ό,τι αφορά στη στήριξη της απασχόλησης. Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε 100.000 νέες θέσεις εργασίας, αλλά από τη μελέτη της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων προκύπτει ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν πάνω από 50.000 λουκέτα που ισοδυναμούν σε μείωση 150.000 θέσεων εργασίας. Άρα σε πρώτη φάση θα έπρεπε να υπάρξει μία στήριξη των θέσεων εργασίας».
Ο ίδιος ανέφερε πως «περιμέναμε κάποιες ανακοινώσεις που θα ενίσχυαν τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, όχι υπό τύπου δανεισμού, αλλά υπό τύπου επιχορήγησης. Κάτι αντίστοιχο και σωστό έχει κάνει ο περιφερειάρχης κ. Τζιτζικώστας, ο οποίος μέσω ενός προγράμματος επιχορηγεί και δεν δανειοδοτεί τις επιχειρήσεις. Αυτό που φάνηκε όσον αφορά στην επιστρεπτέα προκαταβολή που και αυτή παρουσιάστηκε ως θετικό στοιχείο, όμως στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις η πιστοληπτική ικανότητά τους δεν είναι τέτοια που να τους επιτρέπει να δανειστούν, διότι κατά βάση η επιστρεπτέα προκαταβολή αφορά δανειοδότηση».
Ο ίδιος χαρακτήρισε τις εξαγγελίες θετικές, αλλά θα μπορούσαν να είναι πιο επιθετικές: «Εμείς αυτό που ζητούσαμε ήταν πιο άμεσες επεμβάσεις είτε προς το κομμάτι του ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού, για τον οποίο, δυστυχώς, βλέπουμε να μη γίνεται καμία αναφορά είτε προς την κατεύθυνση της μείωσης των φορολογικών συντελεστών, αφού η Ελλάδα είναι στις πέντε πρώτες θέσεις με τους πιο υψηλούς συντελεστές φορολογίας στην Ε.Ε., είτε στη μείωση ή κατάργηση του ΕΝΦΙΑ είτε στις ενέσεις ρευστότητας που χρειάζονται οι επιχειρήσεις».

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου κ. Απόστολος Οντόπουλος χαρακτήρισε θετικά τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ, αλλά όχι αρκετά γενικότερα για το σύνολο της οικονομίας και κυρίως για τον εμπορικό κλάδο: «Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε συγκεκριμένους κλάδους, χωρίς να ακούσουμε κάτι για το εμπόριο. Από την αρχή της κρίσης βάλαμε πλάτη και θεωρούμε ότι θα πρέπει η μοιρασιά να είναι δίκαιη ως προς τα μέτρα και να αφορά όλους τους κλάδους της οικονομίας. Λείπει από την αγορά μια γενναία ρύθμιση για τις υποχρεώσεις που προέκυψαν μέσα στην υγειονομική κρίση. Χρειάζεται να ξαναδούμε το θέμα των 120 δόσεων. Για τις παλιές οφειλές πώς θα πληρωθούν οι ρυθμίσεις, που είναι ένα σημαντικό εργαλείο και το οποίο δεν μπορεί να χαθεί; Επίσης θα πρέπει να υιοθετηθούν συγκεκριμένοι κανόνες για το τραπεζικό σύστημα, ώστε να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν οι μικρές επιχειρήσεις. Είναι σημαντικό κομμάτι, διότι ανάπτυξη χωρίς τη στήριξη από τις τράπεζες δεν έρχεται».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το