Πολιτισμός

Βιβλιοπαρουσιάσεις: “Τα χελιδόνια του χειμώνα” και “Βιογραφικό λεξικό της Νεότερης Θεσσαλικής Ιστορίας”

Τα χελιδόνια του χειμώνα, Νίκος Κυριαζής, εκδόσεις Ωκεανός

Δεκέμβριος 1944. Οι Γερμανοί έφυγαν, αλλά αρχίζει ο εμφύλιος. Ο Νίκος Δενδρινός, η Αντιγόνη, ο γιατρός Καραμάνης Τραμουντάνας και η μαχήτρια του ΔΣΕ Κατερίνα αγωνίζονται για τα πιστεύω τους και για να κρατήσουν ζωντανή την αγάπη τους στον παραλογισμό του πολέμου.
Ένα χρονικό του 1944-1949 με συγκλονιστικές εικόνες, μερικές από τις αναμνήσεις του συγγραφέα Κώστα Κυριαζή, τότε πολεμικού ανταποκριτή, που μένουν χαραγμένες στον νου. Από τα Δεκεμβριανά της Αθήνας και την Καλαμάτα, μέχρι τη Θεσσαλία, την Πίνδο, το Βίτσι και τον Γράμμο ο αναγνώστης ζει τα γεγονότα. Θα συναντήσει τους στρατηγούς Τσακαλώτο και Παπάγο, τους Βελουχιώτη, Βαφειάδη, Ζαχαριάδη και Μπελογιάννη, τον Τσώρτσιλ και τον πρόεδρο Τρούμαν, τον υπουργό Εξωτερικών Μάρσαλ και τους στρατάρχες Τίτο και Στάλιν στους ανταγωνισμούς τους για την Ελλάδα.
Ένα μυθιστόρημα σκοτεινό σαν τον πόλεμο και φωτεινό σαν την αγάπη βασισμένο σε αληθινά γεγονότα.

Εγκυκλοπαιδικό βιογραφικό λεξικό της Νεότερης Θεσσαλικής Ιστορίας, Αντώνης Α. Αντωνίου, εκδόσεις Μεταίχμιο
Στα λήμματα του ανά χείρας τόμου παρουσιάζονται πρόσωπα που έχουν ολοκληρώσει τον βιολογικό τους κύκλο, τα οποία είτε γεννήθηκαν στη Θεσσαλία και έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ιστορική εξέλιξη είτε εγκαταστάθηκαν ή έδρασαν στη Θεσσαλία και συνέβαλαν στη σημερινή κοινωνική και πολιτισμική ταυτότητά της. Η έρευνα καλύπτει χρονικά την περίοδο από την ολοκλήρωση της κατάκτησης της Θεσσαλίας από τους Οθωμανούς, στις αρχές του δέκατου πέμπτου αιώνα, έως τις μέρες µας. Για τη σύνταξη των λημμάτων αξιοποιήθηκε ποικίλο υλικό, όπως εγκυκλοπαίδειες, άρθρα εφημερίδων και περιοδικών, μονογραφίες και διαδικτυακές πηγές, ενώ πραγματοποιήθηκαν επαφές µε συγγενείς για να συλλεχθούν αδημοσίευτες πληροφορίες από δυσπρόσιτες πηγές. Έτσι η θεσσαλική ιστορία αναδεικνύεται μέσα από τη ζωή, το έργο και την προσφορά των πρωταγωνιστών του ιστορικού γίγνεσθαι.
Ύστερα από πολυετή εργασία του, ο διδάκτωρ Οικονομικής Ιστορίας Αντώνης Α. Αντωνίου µας προσφέρει ένα μεγαλόπνοο έργο, στο οποίο µας δίνονται µε μεγάλη πληρότητα σημαντικά στοιχεία γνώσης για την ιστορία της Θεσσαλίας.
Η δημιουργία ενός βιογραφικού λεξικού σε περιφερειακό επίπεδο µας δίνει το πλεονέκτημα της καταγραφής ενός μεγάλου συνόλου ανθρώπων, η εκτεταμένη παρουσία των οποίων στα λήμματα του λεξικού αναδεικνύει τα ιδεολογικά ρεύματα και τις πολιτισμικές αξίες. Πρόκειται για μια πρακτική, η οποία καμία σχέση δεν έχει µε τις αυτοβιογραφίες και τις περίλαμπρες κατά παραγγελία βιογραφίες. Ο ιστορικός καταγράφοντας ένα µμεγάλο σύνολο ατομικών πορειών ζωής πετυχαίνει να διαχύσει την ιστορική γνώση και να την κάνει προσβάσιμη σε ένα ευρύ κοινό. Εντάξαμε το έργο µας σε μια προσπάθεια για αυτογνωσία και πίσω από τα πρόσωπα προσπαθήσαμε να εστιάσουμε στο ιστορικό γεγονός, να υπηρετήσουμε τη διερεύνηση του ιστορικού περιβάλλοντος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το