Πολιτισμός

Το βιβλίο της για τον πατέρα της Ε.Αβέρωφ, παρουσιάζει στο Βόλο η Τατιάνα Αβέρωφ

τατιανα

Το βιβλίο της «Δέκα ζωές σε μία», από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο», θα παρουσιάσει η Τατιάνα Αβέρωφ, στο Βόλο, την Τρίτη 17 Φεβρουαρίου, στις 7 μ.μ., στον πολυχώρο “Public” (Όγλ με Κονταράτου). Ο δημοσιογράφος Σωτήρης Πολύζος θα συνομιλήσει με τη συγγραφέα η οποία θα απαντήσει σε ερωτήσεις του κοινού.

Το βιβλίο «Δέκα ζωές σε μία» έχει κεντρικό ήρωα έναν ευπατρίδη της πολιτικής : τον Ευάγγελο Αβέρωφ, πατέρα της συγγραφέα που δίνει ουσιαστικά για πρώτη φορά με το νέο της πόνημα την ολοκληρωμένη εικόνα ενός ανθρώπου που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πολιτική και στις τέχνες. Πρόκειται για την άγνωστη ζωή του πολιτικού Ευάγγελου Αβέρωφ-Τοσίτσα μέσα από τη ματιά της κόρης του. Ένα μυθιστόρημα με ήρωες υπαρκτούς και γεγονότα πραγματικά, που ζωντανεύει την ταραγμένη ατμόσφαιρα και τα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την Ελλάδα, από το 1908 μέχρι τις αρχές του Εμφυλίου. Ένα ιστορικό μυθιστόρημα που είναι ταυτόχρονα βιογραφία, μαρτυρία και ταξίδι αναζήτησης» αναφέρεται στο σημείωμα των εκδόσεων Μεταίχμιο.

 Ξεφυλλίζοντας τις «Δέκα ζωές σε μια», αναρωτιέται κανείς : αλήθεια ποιες είναι οι δέκα ζωές. Μέσα από την αναζήτηση, προσπαθεί ο αναγνώστης να ανιχνεύσει τις απαντήσεις. Η Τατιάνα Αβέρωφ, με ένα γλαφυρό τρόπο παρουσιάζει τα άγνωστα χρόνια της μυθιστορηματικής ζωής του πατέρα της. Ουσιαστικά είναι σαν να ξεφυλλίζει κάποιος το οικογενειακό λεύκωμα…

 Στην αρχή του βιβλίου γράφει η Τατιάνα Αβέρωφ: «Είκοσι χρόνια πέρασαν που προσπαθώ με πείσμα να σε γνωρίσω, εσένα τον άνθρωπο, όχι τις πολλές εικόνες σου. Είκοσι χρόνια που ψάχνω, διαβάζω, ερευνώ, και σαν την κλέφτρα κίσσα συλλέγω ό,τι ρετάλι του χρόνου, του κουτσομπολιού ή της Ιστορίας βρεθεί στον δρόμο μου και το αποθηκεύω καρτερικά, μπας και μπορέσω μια μέρα να γράψω για σένα. Μήπως ήρθε επιτέλους ο καιρός; Πόσο πιο απλά θα ήταν τα πράγματα αν σε είχα γνωρίσει όσο ήσουν ζωντανός. Αλλά η σκιά σου ήταν πάντα πολύ μεγάλη κι εγώ έτρεχα μ’ όλη μου τη δύναμη να σε αποφύγω για να μεγαλώσω. Η αγάπη λένε θέλει δυο ολόκληρους ανθρώπους. Τι κρίμα που δεν σε πρόλαβα, που δεν συμπέσαμε οι δυο μας στον ίδιο χρόνο. Πόσο πιο απλά θα ήταν αν σε είχα απέναντί μου τώρα να σε ρωτώ, αντί ν’ ανατρέχω σε αρχεία και μνήμες και μυθοπλασίες. Ποιος είσαι; Πώς ζεις με τις αντιφάσεις; Πώς δεν ζαλίζεσαι απ’ τις πολλές ζωές σου; Τι κρύβεις, εσύ ο άνθρωπος, κάτω απ’ το κάθε ηρωικό σου βήμα; Θα μου απαντούσες άραγε; Θα τολμούσες;  (…)

 Το ταξίδι μέσα από τις σελίδες του βιβλίου είναι συναρπαστικό. Η μηχανή του χρόνου ταξιδεύει τον αναγνώστη στο χθες: στην μεταπολεμική ιστορία του τόπου. Το κεφάλαιο 31, με τίτλο «Μέτσοβο, Μέτσοβο», ξεκινάει ως εξής: «Τα νέα είχαν προπορευτεί. Άγνωστο πως. Πλήθη κόσμου είχαν βγει στην πλατεία για να υποδεχτούν τον Βαγγέλη τους, το δικό τους παιδί, τον μέλλοντα βουλευτή τους. Τον αγκάλιαζαν, τον φιλούσαν, του έταζαν ψήφους, του γέμιζαν τις τσέπες γλυκά και σπιτική χορτόπιτα που τόσο του άρεσε. Σάστισε ο Λόλης. Ένα πρωτόγνωρο συναίσθημα τον πλημμύρισε, μια άγρια χαρά για αυτή την ξέφρενη εκδήλωση αγάπης, μαζί με άλλα πιο σκοτεινά που δεν πρόλαβε να τα ορίσει».

 Σε άλλο σημείο, η συγγραφέας περιγράφει τις αγωνίες των δικών του ανθρώπων για την απόφαση του Αβέρωφ να είναι υποψήφιος στις εκλογές. «Σκέψου, γιε μου, τώρα που κατεβαίνεις στις εκλογές…Ξέρεις, εδώ στα μέρη μας, όλοι οι δικοί μας είναι με το κόμμα του Ζέρβα. Καθόλου σίγουρη δεν είναι η εκλογή σου με τον Βενιζέλο…».

Η Τατιάνα Αβέρωφ γεννήθηκε το 1954 στην Αθήνα. Σπούδασε ψυχολογία στην Αθήνα και στο Λονδίνο και εργάστηκε είκοσι χρόνια ως ψυχολόγος. Σήμερα διευθύνει την Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ στο Μέτσοβο, διδάσκει σεμινάρια Δημιουργικής Γραφής και εξοικονομεί όσο περισσότερο χρόνο μπορεί για να γράφει.

Έχει γράψει τέσσερα μυθιστορήματα Το Ξέφωτο, 2000, Αύγουστος, 2002, Ανοιχτή Γραμμή, 2005 και Θράσος, 2009. Έχει τιμηθεί με το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ελληνικής Εταιρείας Χριστιανικών Γραμμάτων 2001 για το μυθιστόρημα Το Ξέφωτο. Ήταν υποψήφια για το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Πεζογράφου του λογοτεχνικού περιοδικού Διαβάζω (shortlist, 2001, για το μυθιστόρημα Το Ξέφωτο) και για το Βραβείο Μυθιστορήματος του ίδιου περιοδικού δύο χρόνια αργότερα (shortlist, 2003, για το μυθιστόρημα Αύγουστος). Το μυθιστόρημά της Θράσος ήταν υποψήφιο για το Κρατικό Βιβλίο Λογοτεχνίας Παιδικού Βιβλίου 2010 (αν και πρόκειται για βιβλίο λογοτεχνίας που απευθύνεται καταρχήν σε ενηλίκους).

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το