Πολιτισμός

Βιβλίο που δοκιμάζει το συναίσθημα από τη συγγραφέα Μαρία Αρφέ

«Όσα δεν μου είπες» είναι ο τίτλος του τελευταίου μυθιστορήματος της Μαρίας Αρφέ, που κυκλοφορεί από την «Ήρα Εκδοτική» και θα παρουσιαστεί στον Βόλο την προσεχή Τετάρτη. Στις 310 σελίδες του βιβλίου ξεδιπλώνεται η ιστορία μίας γυναίκας που έρχεται αντιμέτωπη με την σκληρή όψη της ζωής και παλεύει να σταθεί στα πόδια της και πάλι…

Η Μαρία Αρφέ στην τελευταία συγγραφική της απόπειρα αναμοχλεύει μία σειρά διλημμάτων, τα οποία προκύπτουν από καταστάσεις της καθημερινότητας και κάνουν τους ανθρώπους ευάλωτους. Με φόντο, λοιπόν, το Λαύριο όπου εκτυλίσσεται η υπόθεση του τελευταίου έργου της πολυβραβευμένης συγγραφέα και επιτυχημένης εκδότριας (από το 2010 λειτουργεί την «Ήρα Εκδοτική» έχοντας κυκλοφορήσει 100 και πλέον τίτλους μυθιστορημάτων, δοκιμίων ποιητικών συλλογών και παιδικών βιβλίων), η κ. Αρφέ υπόσχεται να οδηγήσει τους αναγνώστες σε ένα «ταξίδι» που δοκιμάζει το συναίσθημα.

Η Ιταλίδα συγγραφέας, η οποία γεννήθηκε στη Νάπολη και ζει μόνιμα στον Βόλο από το 1981, ελάχιστο καιρό μετά το παιδικό βιβλίο που κυκλοφόρησε με τίτλο «Ο Νικολάκης και το πασχαλινό αυγό», επανέρχεται στη λογοτεχνία για ενήλικες. Το «Όσα δεν μου είπες» στο τρίτο κατά σειρά μυθιστόρημά της μετά τη «Νεφέλη» και «Τα φτερά της πεταλούδας».
Η ιδιοκτήτρια των εκδόσεων «Ήρα» μίλησε για την υπόθεση που έγραψε και έχει πρωταγωνίστρια την Άννα. «Πρόκειται για μία ιστορία αγάπης, συγχώρεσης και λύτρωσης», είπε η κ. Αρφέ, για να συμπληρώσει: «Η γυναίκα που πρωταγωνιστεί, βιώνει κάτι υπερβολικά φρικτό που αλλάζει αναγκαστικά τη ζωή της για πάντα. Βρίσκεται μπροστά σε διάφορα προβλήματα, που πρέπει να αντιμετωπίσει. Κι εκεί όμως αποκαλύπτει ότι υπάρχουν διάφορα μυστικά, που την κάνουν να σκέφτεται και να αναρωτιέται. Ποιοί είμαστε τελικά; Τελικά γνωρίζουμε τον εαυτό μας και πόσο ευάλωτοι είμαστε; Κι όλες αυτές οι προσπάθειές της να κατανοήσει όσα την απασχολούν, βάζουν σε δεύτερη μοίρα τη δική της ευτυχία».
Όσο για το μήνυμα που θέλει να περάσει μέσα από τις σελίδες του τελευταίου βιβλίου της, το οποίο εδώ και λίγες ημέρες βρίσκεται στις προθήκες των βιβλιοπωλείων; «Αυτό που θέλω να τονίσω, είναι τα αισθήματα των ανθρώπων που ζούνε ανάλογες καταστάσεις. Ανέκαθεν αναρωτιόμουν, όταν άκουγα αυτά τα πράγματα, πώς μπορούν άτομα τόσο σκληρά δοκιμασμένα από τη ζωή, να σταθούν ξανά στα πόδια τους και να παλέψουν για τα όνειρά τους. Ακούω διάφορες δυσάρεστες ειδήσεις, όπως για παράδειγμα ότι από το 2016 έχουν καταγραφεί 3.000 αυτοκτονίες στην Ελλάδα. Αυτό με τρομάζει. Και αναρωτιέμαι για όλο αυτό το συναισθηματικό φορτίο που κουβαλούν εκείνοι που μένουν πίσω και προσπαθούν να επανέλθουν», σχολίασε η κ. Αρφέ.

Με την ίδια να νιώθει περισσότερο… Ελληνίδα, έπειτα από τέσσερις σχεδόν δεκαετίες παραμονής στη χώρα μας, η πρώην επ. υποπρόξενος της Ιταλίας στον Βόλο, αναφέρθηκε στις αλλαγές που είδε να συμβαίνουν μπροστά στα μάτια της όλα αυτά τα χρόνια: «Το 1981 άλλη Ελλάδα είχα συναντήσει. Όταν πρωτοήρθα, η Ιταλία βρισκόταν πολύ μπροστά από την Ελλάδα, αλλά εδώ ήταν όλα πιο γνήσια, πιο ανθρώπινα… Ο κόσμος διασκέδαζε και παρόλο που δεν υπήρχαν πολλά, ήταν πολύ ωραία. Αντίθετα σήμερα τα πράγματα είναι πιο σκληρά. Δεν αντιλέγω, πήγαμε μπροστά. Ο τόπος προόδευσε, όλα είναι πιο μοντέρνα. Δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα από την υπόλοιπη Ευρώπη. Όμως, βάζοντας και τον εαυτό μου μέσα μετά από 38 χρόνια που έχω ζήσει εδώ, πιο πολλά με εκείνα που ήμουν Ιταλία, βλέπω ότι οι άνθρωποι έχουμε αλλάξει, σκεφτόμαστε άλλα πράγματα».
Μάλιστα, η κ. Μαρία Αρφέ δείχνει να αναπολεί την εποχή που βρέθηκε για πρώτη φορά στην πατρίδα μας: «Ήταν αγνά εκείνα τα χρόνια. Τότε ο Έλληνας έκοβε ακόμη βασιλικό από τη γλάστρα και σου πρόσφερε, υπήρχε μία φιλοξενία διαφορετική από τώρα, ήταν αλλιώς. Όμως, παντού στον κόσμο όλα έχουν αλλάξει πια».

* Η παρουσίαση του βιβλίου είναι προγραμματισμένη για την προσεχή Τετάρτη
29 Μαΐου και ώρα 19.30 στο roof garden του ξενοδοχείου «Κυψέλη» (Αγ. Νικολάου 1, Βόλος). Θα μιλήσουν για το έργο η κ. Μαίρη Γαβαλά-Τσακνάκη, πρόεδρος του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου Βόλου και η κ. Σοφία Κανταράκη, υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων ΔΔΕ Μαγνησίας. Αποσπάσματα θα αναγνώσει η κ. Έλενα Νταβλαμάνου, εκπαιδευτικός.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το