Πολιτισμός

Βιβλίο – οδηγός τοπικής ιστορίας από Γ. Σούρλα

 

200 χρόνια από την πρώτη επίσημη εκπαιδευτική πολιτική στην Ελλάδα συμπληρώνονται φέτος και πρωτεργάτες στη μεταρρύθμιση αυτή ήταν οι δύο σπουδαίοι Δάσκαλοι του Γένους, Γρηγόριος Κωνσταντάς και Άνθιμος Γαζής.
Τον ρόλο τους στη διαμόρφωση της εκπαίδευσης τονίζει στο βιβλίο του «Γρηγόριος Κωνσταντάς, Άνθιμος Γαζής- Οι πρωτοπόροι της εκπαίδευσης στην Ελλάδα», ο πρώην υπουργός, Γιώργος Σούρλας. Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε χθες το απόγευμα στην αίθουσα του ξενοδοχείου Volos Palace και σε αυτή παραβρέθηκε πλήθος κόσμου.
Μιλώντας για το βιβλίο ο κ. Σούρλας, τόνισε ότι η χθεσινή εκδήλωση δεν ήταν μία απλή παρουσίαση, αλλά «μία τελετή για την απόδοση τιμών και την έκφραση ευγνωμοσύνης στους μεγάλους και σπουδαίους του νεοελληνικού Διαφωτισμού».
«Ο Κωνσταντάς ανέλαβε καθήκοντα προέδρου, ουσιαστικά την σημερινή θέση του υπουργού Παιδείας, και ο Γαζής ήταν αυτός που εκπόνησε το σχέδιο για την παιδεία. Θεώρησαν καθήκον μου να γράψω το βιβλίο αυτό, να μάθω και εγώ διαβάζοντας, αλλά να δώσω και κάποιες γνώσεις στους νεότερους από εμένα, γιατί κάπου είδα ότι αγνοείται η παρουσία της προσφοράς τους ή δεν προβάλλεται επαρκώς και το θεωρώ ατόπημα της κοινωνία και βεβαίως της εκπαιδευτικής κοινότητας», τόνισε ο συγγραφέας.
Από την πλευρά του ο σύμβουλος εκπαίδευσης της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Πασχάλης Δήμου, εξέφρασε την ελπίδα το βιβλίο να αποτελέσει τον οδηγό για μία επανεκκίνηση της μελέτης και αξιοποίησης της τοπικής ιστορίας, αλλά και ένα εκπαιδευτικό εργαλείο για τα σχολεία, καθώς πραγματεύεται το έργο δύο σημαντικών προσωπικοτήτων της περιοχής μας και αναφέρει μία σημαντική τομή ακριβώς στα 200 χρόνια από την πρώτη επίσημη εκπαιδευτική πολιτική στην χώρα μας.


Ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τ. πρόεδρος του ΚεΒιΜαΣύ, Βασίλης Αναγνωστόπουλος είπε ότι «είναι από τα σημαντικότερα βιβλία που αναφέρονται στην εκπαίδευσή μας. Είναι τα πρώτα βήματα της ελληνικής εκπαίδευσης, το 1824, τότε που χρίστηκε ο Κωνσταντάς έφορος Παιδείας, που σημαίνει σημερινός υπουργός Παιδείας. Εξίσου πολύ μεγάλη η προσφορά του Άνθιμου Γαζή και τέτοια βιβλία πρέπει να κοσμούν τις σχολικές βιβλιοθήκες και παιδιά, γονείς και όλοι μας, πρέπει να γνωρίζουμε πότε και πώς ξεκίνησε η νεοελληνική εκπαίδευση».
Τέλος από την πλευρά του ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ και καθηγητής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Αθανάσιος Καραθανάσης, σημείωσε ότι καμία από τις προηγούμενες μελέτες για τον Γαζή και τον Κωνσταντά δεν έχουν επικεντρωθεί σε θέματα παιδείας που αφορούν την αναγεννώμενη Ελλάδα. «Αυτά προσέγγισε ο κ. Σούρλας. Βάζει ζητήματα Παιδείας το βιβλίο αυτό. Χρησιμοποιεί ανέκδοτες πηγές και δεδομένες, κάνει συνδυαστική των πηγών, ώστε να προβάλλεται καλύτερα η προσφορά των δύο Μηλιωτών στο Γένος».

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το