Πολιτισμός

Βιβλίο με τίτλο «Βόλος – Πήλιο, Παιδικές ιστορίες από τα χρόνια της Επανάστασης» από τη Γιώτα Πάντου δωρεάν σε μαθητές Δημοτικών Σχολείων 

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο της Γιώτας Πάντου με τίτλο «Βόλος – Πήλιο, Παιδικές ιστορίες από τα χρόνια της Επανάστασης», το οποίο φέρει την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και προλογίζει η πρόεδρος της Επιτροπής κ. Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη.
Το βιβλίο θα διανεμηθεί δωρεάν σε μαθητές της Στ’ τάξης ορισμένων Δημοτικών Σχολείων της Μαγνησίας ξεκινώντας την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου με το σχολείο των Μηλεών, το χωριό από όπου ξεκίνησε η πηλιορείτικη Επανάσταση.
Να σημειωθεί πως χορηγός της δράσης είναι η Χαλυβουργία Ελλάδος Α.Ε.
Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Το βιβλίο περιλαμβάνει έξι ιστορίες μυθοπλασίας με ήρωες κατά κύριο λόγο παιδιά. Οι ιστορίες διαδραματίζονται στο Πήλιο και χτίζονται γύρω από αληθινά γεγονότα λίγο πριν την Επανάσταση και τον πρώτο καιρό του Αγώνα: Το Ελληνομουσείο όπου φοίτησε ο Ρήγας Βελεστινλής, την ίδρυση της Μηλιώτικης Σχολής, τη δημιουργία μιας μικρής αρχαιολογικής συλλογής στις Μηλιές, τη δράση των Φιλικών, την εξέγερση για την πολιορκία του Κάστρου του Βόλου, το μαρτυρικό χωριό Προμύρι. Οι ιστορίες έχουν σαν στόχο να προσφέρουν στους μικρούς αναγνώστες μια πρώτη συναισθηματική προσέγγιση στο τεράστιο θέμα της Επανάστασης και να εμπνεύσουν τα παιδιά ώστε να ασχοληθούν περισσότερο με την ιστορία του τόπου μας.
Κάθε ιστορία συμπληρώνεται από τρεις ενότητες.
Η πρώτη ενότητα με τίτλο Μαθαίνω ότι… παρουσιάζει με απλό τρόπο ιστορικά στοιχεία που σχετίζονται με το θέμα κάθε ιστορίας ή τον τόπο όπου διαδραματίζεται.
Η δεύτερη ενότητα με τον τίτλο Τι μπορώ να δω σήμερα… περιλαμβάνει αναφορές στα ιστορικά τοπόσημα που σώζονται μέχρι τις μέρες μας, τα μέρη εκείνα όπου η ιστορική μνήμη παραμένει ζωντανή. Τα συναντούμε σε χωριά, μουσεία και δρόμους. Αναμφίβολα, λίγα έχουν σωθεί από εκείνη την εποχή, αρκετά όμως για να μας συγκινήσουν ακόμη και σήμερα 200 χρόνια αργότερα.
Τέλος, η τρίτη ενότητα Δραστηριότητες προάγει τη μάθηση μέσω της ψυχαγωγίας και της βιωματικής μεθόδου.
Σκοπός του βιβλίου δεν είναι η διεξοδική παρουσίαση των ιστορικών γεγονότων της πηλιορείτικης Επανάστασης ούτε να αποτελέσει εκτενή κατάλογο με τα ιστορικά τοπόσημα της εποχής. Με άλλα λόγια, αυτό δεν είναι ένα βιβλίο Ιστορίας. Μπορεί, όμως, να γίνει ένα βιβλίο που θα μας κάνει να αγαπήσουμε την Ιστορία.
Σήμερα, 200 χρόνια μετά την έναρξη της Επανάστασης, το βιβλίο αυτό φιλοδοξεί να γίνει ένας ζωντανός μάρτυρας του εορτασμού της μεγάλης επετείου στο Πήλιο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το