Πολιτισμός

Βιβλίο για τον καρκίνο με πολλά μηνύματα – Διαδικτυακή συζήτηση με τη συγγραφέα Ευαγγελία Γκουντρουμπή

Διαδικτυακή συζήτηση-ομιλία με τη συγγραφέα του βιβλίου «Ο καρκίνος, οι γενναίοι φίλοι μου κι εγώ» (Εκδόσεις Επίκεντρο) κ. Ευαγγελία Γκουντρουμπή πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Open Office Volos, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά από τη σελίδα στο Facebook. Ένα βιβλίο για τον καρκίνο και για τη ζωή, με πολλά μηνύματα, με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης κατά του Καρκίνου του Μαστού στις 25 Οκτωβρίου.

«Όπως μαρτυρά και ο τίτλος του βιβλίου, το οποίο ασχολείται με ένα ιδιαίτερο θέμα, τον καρκίνο, πρόκειται για την προσωπική μου ιστορία, αλλά και τις ιστορίες πολλών άλλων ανθρώπων, των γενναίων φίλων όπως τους ονομάζω, οι οποίοι νόσησαν και μου εμπιστεύτηκαν τις ιστορίες τους» εξηγεί η κ. Ευαγγελία Γκουντρουμπή.
Στο βιβλίο όλες οι ιστορίες είναι αληθινές και κάποιοι αναφέρονται με το πραγματικό τους όνομα, αλλά υπάρχει και αρκετή μυθοπλασία σε ονόματα και τόπους, διότι κάποιοι δεν ήθελαν να αναγνωριστούν. «Ό,τι αφορά στη νόσο και το προσωπικό βίωμα όλα τα γεγονότα είναι αληθινά. Στην κατηγορία των γενναίων φίλων, περιέχονται και οι άνθρωποι, οι οποίοι ήταν δίπλα μου και μου στάθηκαν σε όλο αυτό που πέρασα» εξηγεί η ίδια.

Όταν άρχισε να γράφει η Ευαγγελία Γκουντρουμπή, δεν σκεφτόταν καν ότι θα καταλήξει σε βιβλίο. «Όταν νόσησα δεν μπορούσα να γράψω. Δεν μπορούσα καν να μιλήσω στον ίδιο μου τον εαυτό για αυτό που περνούσα και για αρκετούς μήνες δεν έγραφα, αν και μου αρέσει πάρα πολύ. Πολύ αργότερα ξεκλείδωσε όλο αυτό. Έγραψα την ιστορία μου και τη δημοσιοποίησα σε ένα προσωπικό μπλογκ στο ίντερνετ. Τότε άρχισα να παίρνω μηνύματα από κάποιους που νοσούσαν και βρήκαν κουράγιο από αυτά που έγραψα, ενώ κάποιοι που είχαν γνωστούς τους που νοσούσαν, βοηθήθηκαν για να τους συμπαρασταθούν» ανέφερε η ίδια για να προσθέσει: «Άρχισα να γράφω τη δική μου ιστορία σαν ψυχοθεραπεία στον εαυτό μου και κάπου εκεί ήρθε και η ιδέα για το βιβλίο. Έδειξα τα κείμενά μου σε ανθρώπους που ασχολούνται με το βιβλίο και με παρότρυναν να το συνεχίσω. Μετά ήρθε και η ιδέα να συμπεριλάβω και τις ιστορίες των γενναίων φίλων και κατέληξα τελικά στο «Ο καρκίνος, οι γενναίοι φίλοι μου κι εγώ»».
Ο καρκινοπαθής θα δει τον εαυτό του στο βιβλίο, αλλά θα τον δει και ο συγγενής ή φίλος κάποιου που νόσησε: «Θα τον δει και όποιος θέλει και ξέρει να εκτιμά τη ζωή.
Με το βιβλίο ο αναγνώστης θα γελάσει σε πολλά σημεία, καθώς περιέχει χιούμορ και αυτοσαρκασμό, ενώ με τιμά ιδιαίτερα ότι χαρακτηρίστηκε ως ένα βιβλίο αυτοβοήθειας».
Διαβάζοντας κάποιος το βιβλίο παίρνει κάποια μηνύματα όπως για παράδειγμα αυτό της πρόληψης. «Πολύ βασικό κομμάτι η πρόληψη. Όπως και το ψυχολογικό. Γιατροί διαβάζοντάς το είπαν ότι κατάλαβαν πώς νιώθουν οι ασθενείς τους» ανέφερε για να συμπληρώσει πως ένα ακόμα κομμάτι που θίγει στο βιβλίο, το οποίο είναι και επίκαιρο στην εποχή μας με τους αρνητές της μάσκας κ.λπ., είναι οι ψευτοεπιστήμονες. «Στον χώρο αυτόν κυκλοφορούν επιτήδειοι, που σου λένε να μην κάνεις χημειοθεραπείες, αλλά κάνε διατροφή κ.λπ. Δυστυχώς υπάρχει κόσμος που τους πιστεύει και τους ακούει, όσο περίεργο και αν φαίνεται. Δυστυχώς υπάρχουν καρκινοπαθείς που σταματούν τις χημειοθεραπείες, για να κάνουν διατροφή και να πίνουν διάφορα βότανα. Πρόκειται για ένα θέμα που θίγω στο βιβλίο με αφορμή μία φίλη που τα πίστευε πολύ αυτά και δυστυχώς δεν ζει σήμερα. Δεν ξέρω ποια θα ήταν η κατάληξη, αν ακολουθούσε την ιατρική οδό. Πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στους επιστήμονες και τους πραγματικούς γιατρούς» τόνισε η ίδια για να καταλήξει λέγοντας πως υπάρχει μεγάλη εκμετάλλευση στον χώρο των εναλλακτικών θεραπευτών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το