Πολιτισμός

Βιβλίο για τη βιοϊατρική τεχνολογία και τον Καποδίστρια από τον δρ. Κωνσταντίνο Μαμμά

Ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο με τίτλο «Βιοϊατρική Τεχνολογία – Ναπολεόντειων Πολέμων – Ελληνικής Επανάστασης 1808-1828 – Ιωάννης Α. Καποδίστριας» του δρ. Κωνσταντίνου Μαμμά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Periopton.gr.
Ο δρ. Κωνσταντίνος Σ. Μαμμάς, MD, MSc, PhD, γεννήθηκε στη Νέα Ιωνία Βόλου στις 17/04/1972, είναι ιατρός, ειδικευμένος χειρουργός από το 2008 με επίσημη εξειδίκευση στην Ενδοσκοπική Χειρουργική (ERCP) για την αντιμετώπιση νοσημάτων ήπατος, χοληφόρων, παγκρέατος από το 2011. Στις 21/07/1998 έλαβε το πτυχίο Ιατρικής με βαθμό «Λίαν Καλώς» από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου εισήλθε με πανελλήνιες εξετάσεις, οπότε και απέκτησε την άδεια εξάσκησης της Ιατρικής, ενώ κρίθηκε «Αριστούχος» διδάκτορας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 2010. Περαίωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις ως στρατιώτης γιατρός (ΥΙ) το 2000 και ακολούθως τη θητεία του ως αγροτικός γιατρός στο χωριό Λυκούρια το 2001. Εκπαιδεύτηκε στη Χειρουργική στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», στο Αρεταίειο Νοσοκομείο Αθηνών, στο ΓΝ «Ο Ευαγγελισμός», στο ΓΝ «Λαϊκό» και στο Royal Infirmary of Glasgow. Υπήρξε προπτυχιακός (1993-1998), μεταπτυχιακός (2006-2011) υπότροφος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μεταδιδακτορικός (2014-2016) υπότροφος του ΙΚΥ, πάντοτε κατόπιν εξετάσεων.
Σήμερα είναι Επιμελητής Χειρουργικής στο ΓΝΑ Ελενα Ελ.Βενιζέλου-Τμήμα Μαστού και εκπονεί επίσημη χειρουργική έρευνα στον τομέα των Μεταμοσχεύσεων στο πρόγραμμα «Αριστεία». Έχει δημοσιεύσει μέχρι σήμερα 20 εργασίες περί της Πειραματικής Χειρουργικής Έρευνας σε ξενόγλωσσα περιοδικά (Βάση Pubmed) και είναι κάτοχος τεσσάρων τίτλων ευρεσιτεχνίας του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ).

Από το οπισθόφυλλο:
Στις 11 Ιανουαρίου του 1828 ο Ιωάννης Α. Καποδίστριας, πρώτος και ίσως ο πιο σημαντικός κυβερνήτης της Ελλάδας μέχρι σήμερα, αποβιβάσθηκε στην Αίγινα. Επιστημονικές λεπτομέρειες στην ιατρική και τη χειρουργική, όπως και στη Βιοϊατρική Τεχνολογία του 18ου και των αρχών του 19ου αιώνα – που χαρακτηρίζονται από την ανακάλυψη και την ανάπτυξη της μικροσκοπικής διάγνωσης – που τεκμηριώνει σε άλλο επίπεδο και συμπληρωματικά του μακροσκοπικού επιπέδου τα αίτια των νόσων – και που οδήγησαν μαζί με τον «Δαμαλισμό» του Βρετανού Ε. Τζέννερ – το προοίμιο των σημερινών εμβολίων – στη Ναπολεόντεια Ιατροβιολογική Στρατιωτική Ιατρική – ολοκλήρωσαν την Ιπποκρατική Ιατρική, Στρατιωτική, Διπλωματική και Πολιτική Προσωπικότητα όπως και τις εμπειρίες, του άριστου επιστήμονα, δόκτορα της ιατρικής, έμπειρου κλινικού ιατρού, κυβερνήτη της Επτανήσου Πολιτείας, αλλά και ακολούθως διπλωμάτη Πολέμου και υπουργού Εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας κατά τη διάρκεια των σκληρών και φονικών μαχών των Ναπολεόντειων Πολέμων (περίοδος 1808-1815). Έχοντας ο ίδιος την ουσιαστική υποστήριξη της ευημερούσας ελληνικής παροικίας στη Ρωσική Αυτοκρατορία, αλλά και του Ελληνισμού γενικότερα, βοήθησε καθοριστικά την Τσαρική Ρωσία να κατακτήσει νέα εδάφη και ουσιαστική παγκόσμια επιρροή με τη νίκη της στους Ναπολεόντειους Πολέμους. Πέτυχε, ακολούθως, τον σχεδιασμό της μετά – Ναπολεόντειας Ευρώπης – με την ανεξαρτησία της Ελβετίας και τη διάσωση της Γαλλίας από βέβαιο διαμελισμό, καθώς και με την καταπολέμηση της δουλείας σε παγκόσμιο επίπεδο – ενώ υποστήριξε καθοριστικά την ανεξαρτησία της Ελλάδας που οδήγησε στην Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Όταν με δική του προσωπική παρέμβαση τελικά η Ελλάδα αναγνωρίσθηκε ως ανεξάρτητο Κράτος εκλέχθηκε κυβερνήτης του το 1828. Αμέσως μετά την αποβίβασή του, σε διάλογο που είχε με τους Έλληνες Στρατιωτικούς και Πολιτικούς που τον περίμεναν, υπογράμμισε: «Είναι καιροί που πρέπει να φορούμε όλοι ζώνη δερματένια και να τρώμε ακρίδες και μέλι άγριο. Είδα πολλά εις την ζωή μου, αλλά σαν το θέαμα όταν έφθασα εδώ εις την Αίγινα δεν είδα τι παρόμοιο ποτέ, και άλλος να μην το ιδή… «Ζήτω ο κυβερνήτης ο σωτήρας μας, ο ελευθερωτής μας!» εφώναζαν γυναίκες αναμαλλιάρες, άνδρες με λαβωματιές πολέμου, ορφανά κατεβασμένα από τις σπηλιές. Μαυροφορεμένες γυναίκες, γέροντες μου εζητούσαν να αναστήσω τους πεθαμένους τους, μανάδες μου έδειχναν εις το βυζί τα παιδιά τους και μου έλεγαν να τα ζήσω και ότι δεν τους απέμειναν παρά εκείνα κι εγώ και με δίκαιο μου εζητούσαν όλα αυτά, διότι εγώ ήλθα και σεις με προσκαλέσατε να οικοδομήσω, να θεμελιώσω κυβέρνησιν και κυβέρνησις και ως πρέπει ζει, ευτυχεί τους ζωντανούς, ανασταίνει και αποθαμένους διατί διορθώνει την ζημία του θανάτου και της αδικίας. Δεν ζει ο άνθρωπος, ζει το έργο του, καρποφορεί, αν ο διοικητής είναι δίκαιος, αν το κράτος έχη συνείδησι, ευσπλαχνία, μέτρα σοφίας… Ως ψάρι εις το δίχτυ σπαράζει εις πολλούς κινδύνους ακόμη ή ελληνική ελευθερία. Μου εδώσατε τους χαλινούς του κράτους. Τίνος κράτους; Μετρούμε εις τα δάκτυλα την επικράτειάν μας. Τ’ Ανάπλι, την Αίγιναν, Πόρο, Ύδρα, Κόρινθο, Μέγαρα, Σαλαμίνα.

Ο Ιμπραΐμης κρατεί τα κάστρα και το μεσόγειο της Πελοποννήσου, ο Κιουτάγιας την Ρούμελη, πολλά νησιά βασανίζονται από αυτεξούσιο στρατό και από πειρατείαν, τα δύο μεγάλα πολεμικά καράβια μας είναι αραγμένα ξαρμάτωτα εις τον Πόρο, η Αθήνα έφαγε πέρυσι τους ανδρειότερους των Ελλήνων. Πού το θησαυροφυλάκιον του έθνους; Ακούω επουλήσατε και την δεκατία του φετεινού έτους πριν σπαρθή ακόμα το γέννημα, ο τόπος είναι χέρσος, σπάνιοι οι κάτοικοι; σκόρπιοι εις τα βουνά και εις τα σπήλαια. Το δημόσιο είναι πλακωμένο από δυο εκατομμύρια λίρες στερλίνες χρέος, άλλα τόσα ζητούν οι στρατιωτικοί, η γη είναι υποθηκευμένη εις τους δανειστάς, ανάγκη να την ελευθερώσωμε με την ίδια απόφασι ως την ελευθερώσαμε και από τα άρματα του Κιουτάγια και του Αιγυπτίου. Δεν λυπούμαι, δεν απελπίζομαι, προτιμώ αυτό το σκήπτρο του πόνου και των δακρύων παρά άλλο. Ο Θεός μου το έδωσε, το παίρνω, θέλει να με δοκιμάση. Είμαι από τη φυλή σας, εις ένα μνήμα μαζί με σας θα θαφτώ, ό,τι έχω, ζωή, περιουσία, φιλίες εις την Ευρώπην, κεφάλαια γνώσεων αποκτημένα από τόσα θεάματα και ακροάματα συμβάντων του κόσμου εις τας ημέρας μου, τα αφιερώνω εις την κοινήν πατρίδα… Κατεβαίνω πολεμιστής εις το στάδιον, θα πολεμήσω ως κυβέρνησις, δεν λαθεύομαι τον έρωτα των προνομίων που είναι φυτευμένες εις ψυχές πολλών, τα ονειροπολήματα των λογιωτάτων, ξένων πρακτικής ζωής, το φιλύποπτο, κυριαρχικό και ανήμερο αλλοεθνών ανδρών. Η νίκη θα είναι δική μας, αν βασιλεύση εις την ακαρδίαν μας μόνο το αίσθημα το ελληνικό, ο φιλήκοος των ξένων είναι προδότης». «Δολοφονήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου του 1831».

Όπως σημείωσε ο δρ. Κωνσταντίνος Μαμμάς, «ο Ιωάννης Καποδίστριας: Οργάνωσε την Παιδεία. Όταν ήλθε στην εξουσία κανένα Ελληνόπουλο δεν σπούδαζε σε σχολείο. Όταν έφυγε είχαν ιδρυθεί αμέτρητα. Για πρώτη φορά οργάνωσε τον άτακτο στρατό σε τακτικό. Ίδρυσε την πρώτη Σχολή Ευελπίδων στο Ναύπλιο. Οργάνωσε την Ελληνική Ναυτιλία και ίδρυσε το πρώτο υπουργείο Ναυτικών. Καταπολέμησε την πειρατεία στις ελληνικές θάλασσες. Οργάνωσε την αγροτική παραγωγή σε επιστημονικά επίπεδα με την ίδρυση της πρώτης γεωπονικής σχολής στην Τύρινθα. Οργάνωσε την Ελληνική Δικαιοσύνη και ίδρυσε τα πρώτα δικαστήρια. Άρχισε τη γεωργοκτηνοτροφική παραγωγή, αφού προστάτεψε τους αγρότες απ’ τους ληστές της σοδειάς τους. Έφερε την καλλιέργεια της πατάτας. Ίδρυσε την πρώτη ελληνική τράπεζα. Έκοψε το πρώτο ελληνικό νόμισμα, τον Φοίνικα, καταργώντας το τουρκικό γρόσι. Οργάνωσε την Ελλαδική Εκκλησία. Δημιούργησε το πρώτο ορφανοτροφείο στην Αίγινα. Οργάνωσε τη διπλωματική εξωτερική πολιτική της Ελλάδας. Ίδρυσε τα πρώτα ελληνικά νοσοκομεία.

Πρόσφερε όλα του τα χρήματα για τους Έλληνες. Δεν εισέπραξε το παραμικρό χρηματικό ποσό. Έσωσε το Ναύπλιο και την Ύδρα, αλλά και το ανεξάρτητο τότε Ελληνικό Κράτος από τη θανατηφόρο επιδημία «Πανούκλας» (Πανώλης) με τρόπο έντιμο, απλό, φθηνό και ιδιαίτερα αποτελεσματικό, ενώ στη συνέχεια ενημέρωσε τους αμαθείς συμπατριώτες του για τους κινδύνους και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των λοιμωδών νόσων της εποχής, για τη συντήρηση των τροφίμων, για τις επίκαιρες τότε επιστημονικές ανακαλύψεις, για τη δόξα των αρχαίων Ελλήνων προγόνων μας και για τα ανακύπτοντα τότε εκπαιδευτικά ζητήματα. Ως αληθινά «φιλάνθρωπος ιατρός» για «να νικήσει η ζωή».

Τέλος ο ίδιος ανέφερε πως θα ακολουθήσει σειρά συμμετοχών στις δράσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση 1821 με ομιλίες και σειρά προβολής μεγάλων πόστερς με τρία θέματα: Ιωάννης Α. Καποδίστριας, η έκρηξη της Ελληνικής Επανάστασης 1821, Ο οπλαρχηγός Γεώργιος Δάμτσας-Ζορμπάς, Η Επανάσταση της Μαγνησίας 1821, Η επίδρασή τους στην Ελληνική Επανάσταση 1821.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το