Πολιτισμός

Βιβλίο για τη σύγκρουση Στεργιάδη-Χρυσόστοµου από τον Βασίλη Τζανακάρη

Οι Μικρασιατικοί Σύλλογοι «To Εγγλεζονήσι», «Ίωνες» και «Μνήμες Προσφύγων», η «Μαγνήτων Κιβωτός» για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας «Τμήμα Σχολικών Δραστηριοτήτων», το βιβλιοπωλείο Πλαστελίνη και οι εκδόσεις Μεταίχμιο προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Βασίλη Ι. Τζανακάρη «Σμύρνη 1919-1922. Αριστείδης Στεργιάδης εναντίον Χρυσόστομου», σήμερα Σάββατο 12 Οκτωβρίου, στις 7 μ.μ., στο θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ιωνίας (Μανδηλαρά και Σταδίου).

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας και ποιητής Αντώνης Δ. Αντωνίου. Αποσπάσματα θα διαβάσει ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Δημήτρης Δακτυλάς. Συντονίζει ο εκπαιδευτικός και ταμίας της Εστίας Μικρασιατών «Ίωνες» Πασχάλης Δήμου. Θα ακολουθήσει προβολή οπτικοακουστικού υλικού. Ο Βασίλης Ι. Τζανακάρης θα απαντήσει σε ερωτήσεις του κοινού και θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου του. Την εκδήλωση θα κλείσει ο μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού και πρόεδρος της «Μαγνήτων Κιβωτού» κ. Ιγνάτιος.

Εκατό χρόνια από την απόβαση του ελληνικού στρατού στην προκυμαία της Σμύρνης ο συγγραφέας Βασίλης Τζανακάρης επιστρέφει εκεί όπου στις 2 Μαΐου 1919 γράφτηκε η ματωμένη αρχή του τέλους της Μεγάλης Ιδέας. Εκείνης που µας οδήγησε από τα χρόνια της δόξας σ’ εκείνα της καταισχύνης.
Ένα βιβλίο που καταγράφει µε κάθε λεπτομέρεια την άγρια σύγκρουση ανάμεσα στον Ύπατο Αρμοστή της Σμύρνης Αριστείδη Στεργιάδη και την κορυφή της ορθοδοξίας στη Σµύρνη, τον µητροπολίτη Χρυσόστοµο. Μια σύγκρουση που κόστισε ποτάμια από αίμα και δάκρυα. Με μοναδικό γέρας για τους πρωταγωνιστές της δύο στεφάνια από αγκάθια: Για τον Χρυσόστοµο του εθνομάρτυρα και για τον Αριστείδη Στεργιάδη του εθνικού ολετήρα. Με τον πρώτο πιστό «άχρι θανάτου» στα νάματα της ορθοδοξίας και της Μεγάλης Ελλάδας και τον εντολοδόχο της Ελληνικής Πολιτείας, τον Αριστείδη Στεργιάδη, οπαδό του δόγματος της ελληνοτουρκικής συνύπαρξης και φιλίας. Με τον Χρυσόστοµο να λατρεύεται από τις εκατοντάδες χιλιάδες των Μικρασιατών και τον Στεργιάδη να φορτώνεται, ως άλλος Εφιάλτης, το µίσος και τις κατάρες ενός ολόκληρου λαού.

Και μαζί τους η Σμύρνη και η Μικρασία. Τα αιματηρά γεγονότα της προκυμαίας, που έκαναν έξαλλο τον Βενιζέλο, η καθημερινότητα των ανθρώπων, οι διπλωματικές ίντριγκες και συνωμοσίες, τα πάθη και οι επικές πολεμικές επιχειρήσεις και τέλος ο εξολοθρεμός και η καταστροφή.
Ένα γλαφυρό βιβλίο που ζωντανεύει μια ολόκληρη εποχή µε τα πάθη, τις μικρότητες, τις ελπίδες, τα όνειρα και τις μεγαλοσύνες των ανθρώπων και που προσπαθεί να απαντήσει στο ερώτημα: Ήταν εθνικός προδότης και ο υπ’ αριθμόν ένα υπαίτιος της Μικρασιατικής Καταστροφής ο Αριστείδης Στεργιάδης ή ήταν ένας ψυχρός σκεπτικιστής, ο οποίος γνώριζε από πρώτο χέρι τους εφιαλτικούς κινδύνους που απειλούσαν το επικό εγχείρημα της Μικρασιατικής Εκστρατείας;
Στην έκδοση περιλαμβάνεται πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το