Πολιτισμός

Βιβλίο για παιδιά στις ράγες του «Μουτζούρη» από την Ελένη Λαμπράκη

Μία μαγευτική διαδρομή με το θρυλικό τρενάκι του Πηλίου, στην πλέον γραφική σιδηροδρομική γραμμή της Ελλάδας, υπόσχεται το νέο βιβλίο της Ελένης Λαμπράκη, που τιτλοφορείται «Με λένε Μουτζούρη» και κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες από τις εκδόσεις «Διάπλους».
Πέρασε ενάμισης και πλέον χρόνος από την πρώτη εμφάνιση της συγγραφέα στα γράμματα, με το βιβλίο «Το ταξίδι της Νεφέλης στο προϊστορικό Διμήνι». Το ντεμπούτο της έγινε τον Φεβρουάριο του 2018, οπότε και έδωσε την ευκαιρία στο αναγνωστικό κοινό να γνωρίσει καλύτερα το παρελθόν της νεολιθικής Μαγνησίας. Μάλιστα, το συγκεκριμένο βιβλίο ξεπέρασε κάθε προσδοκία της συγγραφέα, που δεν έκρυψε την ικανοποίησή της για την ανταπόκριση που είχε: «Πήγε πολύ καλά. Από πέρυσι έλαβε την έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού και διατίθεται στο πωλητήριο του «Αθανασάκειου» αρχαιολογικού μουσείου Βόλου, ενώ διανεμήθηκε σε όλες τις σχολικές βιβλιοθήκες του Νομού μέσω της ΕΚΠΟΛ. Περισσότερο, όμως, χάρηκα, γιατί ενέπνευσε αρκετό κόσμο να αναζητήσει περισσότερες πληροφορίες για τον προϊστορικό οικισμό στο Διμήνι. Υπάρχει κινητικότητα μέχρι και τώρα, με καλούν σε σχολεία και τόσο τα παιδιά, όσο και οι δάσκαλοί τους θέλουν να μάθουν για το Διμήνι».

Τώρα η συγγραφέας επικεντρώθηκε στον θρυλικό «Μουτζούρη», ο οποίος σφύριξε για πρώτη φορά στις πλαγιές του Πηλίου το μακρινό 1903, όταν και τέθηκε σε λειτουργία η γραμμή Άνω Λεχώνια-Μηλιές. Σε σχέση, μάλιστα, με το προηγούμενο βιβλίο της, αυτή τη φορά επέλεξε ένα διαφορετικό λογοτεχνικό ύφος, με την κ. Λαμπράκη να αποκαλύπτει περισσότερες λεπτομέρειες: «Η ιστορία είναι σε στίχους, για να έχει ροή το κείμενο και να θυμίζει ότι κάποιος κάθεται σ’ ένα τρένο και οι εικόνες περνούν από δίπλα του. Αφηγητής είναι ο ίδιος ο «Μουτζούρης». Στην αρχή βρισκόμαστε στο σήμερα και αφηγείται αυτοπροσώπως την ιστορία του. Ως τουριστικό, πλέον, τρένο καλεί τον κόσμο: «Ελάτε όλοι, ανεβείτε και στην πλάτη μου πιαστείτε. Μέχρι το χωριό Μηλιές, είναι δύο δρασκελιές». Ο «Μουτζούρης» ενώνει τους ανθρώπους σ’ ένα ταξίδι στον χρόνο και μέσα σ’ αυτή την πορεία συναντά τον Κένταυρο Χείρωνα, τον Θεόφιλο, μέχρι και τον Giorgio De Chirico. Χρησιμοποίησα ρεαλιστικά στοιχεία από το τρένο του Πηλίου, πλεγμένα όμως με την πλούσια μυθολογική και λαογραφική παράδοση του τόπου μας».

Ένα άλλο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του βιβλίου είναι πως μυεί τους αναγνώστες στον κόσμο του σιδηρόδρομου: «Χρησιμοποίησα αρκετά την ορολογία των σιδηροδρόμων, ώστε τα παιδιά, κυρίως, να μάθουν έννοιες που αφορούν το τρένο. Όσοι σιδηροδρομικοί το διάβασαν, συγκινήθηκαν πάρα πολύ. Το λάτρεψαν. Όπως και ο κόσμος που έχει βιώματα από το τρενάκι του Πηλίου, αφού οι πιο παλιοί το έζησαν στην καθημερινότητά τους. Η πορεία από τον Βόλο μέχρι τις Μηλιές, το καμπανάκι που χτυπούσε τρεις φορές ο σταθμάρχης για να ξεκινήσει η αμαξοστοιχία, αφού τότε δεν υπήρχε σφυρίχτρα, η διαδρομή δίπλα στη θάλασσα, οι καρτ-ποστάλ της εποχής, οι μπαξέδες, τα Λεχώνια, το καφενεδάκι στη Γατζέα, η υποδοχή του τρένου στις Μηλιές, η περίφημη γέφυρα του Ταξιάρχη, που οι σιδηροδρομικοί όταν ήθελαν να αναγγείλουν τον ερχομό ενός τρένου, χρησιμοποιούσαν τη φράση «Αγγέλω άφιξη», είναι ορισμένα μόνο χαρακτηριστικά στοιχεία που περιέχει το βιβλίο».

«Συνεπιβάτης» της στο συναρπαστικό ταξίδι επάνω στις ράγες που εμπνεύστηκε, είναι ο Νικόλαος Ανδρικόπουλος, που ανέλαβε την εικονογράφηση του καινούριου βιβλίου της Ελένης Λαμπράκη. «Είναι σπουδαίος εικονογράφος, αλλά και συγγραφέας. Με το που του έστειλα το κείμενο και τον ρώτησα αν ήθελε να το εικονογραφήσει, το λάτρεψε μεμιάς. Αμέσως δέχθηκε, έκανε απίστευτες ζωγραφιές, που ταιριάζουν απόλυτα με το ύφος του βιβλίου και το αναδεικνύουν. Ήταν μία πολύ όμορφη συνεργασία, που εξελίχθηκε σε φιλία», σημείωσε χαρακτηριστικά για τον δημιουργό, ο οποίος είναι ευρέως γνωστός στον χώρο της παιδικής λογοτεχνίας και μάλιστα στο παρελθόν ήταν υποψήφιος με τις εικονογραφήσεις του για το βραβείο «Χανς Κρίστιαν Άντερσεν».

* Η παρουσίαση του βιβλίου «Με λένε Μουτζούρη» είναι προγραμματισμένη για την προσεχή Τετάρτη 27/11, στις 7 το απόγευμα, στην Ελληνογαλλική σχολή Βόλου «Άγιος Ιωσήφ».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το