Πολιτισμός

Βιβλίο αφιερωμένο στον μόχθο των επισκευαστών του αυτοκινήτου

 

O Σύλλογος Ιδιοκτητών Συνεργείων Αυτοκινήτων & Μοτοσικλετών Ν. Μαγνησίας (ΣΙΣΑΜ) και η Ενιαία Ομοσπονδία Βιοτεχνών Επισκευαστών Αυτοκινήτων Μηχανημάτων Μοτοσικλετών (ΕΟΒΕΑΜΜ), με ιδιαίτερη τιμή και σεβασμό στην ιστορία του κλάδου των επισκευαστών αυτοκινήτων, παρουσιάζουν στον Βόλο, το βιβλίο της Μαρίας Θανοπούλου με τίτλο «Διαδρομές μνήμης και διαδρομές ζωής συνδικαλιστών της ΕΟΒΕΑΜΜ».
Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στον μόχθο των επισκευαστών του αυτοκινήτου και κατ’ επέκταση στην πλούσια ιστορία του συνδικαλισμού στον κλάδο επισκευής αυτοκινήτου.
«Με ιδιαίτερη συγκίνηση και χαρά σας προσκαλούμε να παρευρεθείτε στη βιβλιοπαρουσίαση, το Σάββατο 27 Ιανουαρίου, με ώρα προσέλευσης 12.00, στην αίθουσα Αχίλλειον» αναφέρεται σε ανακοίνωση.
Ο εορτασμός των 100 χρόνων ίδρυσης και λειτουργίας της ΓΣΕΒΕΕ το 2019 ανέδειξε, μέσω των ποικίλων επετειακών εκδόσεων, την πολυτιμότητα της γραπτής μνήμης των αρχείων, αλλά και της προφορικής μνήμης των συνδικαλιστών της ΓΣΕΒΕΕ. Με πηγή έμπνευσης, επομένως, τα προαναφερόμενα και στο πλαίσιο του ρεύματος της προφορικής ιστορίας, που κατά τα τελευταία χρόνια γνωρίζει ιδιαίτερη ανάπτυξη και στη χώρα μας, υλοποιήθηκε η μελέτη Προς μια προφορική ιστορία του συνδικαλισμού στον κλάδο επισκευής αυτοκινήτου: Διαδρομές μνήμης και διαδρομές ζωής συνδικαλιστών της ΕΟΒΕΑΜΜ.
Με κύρια πηγή άντλησης δεδομένων την προφορική μνήμη των συνδικαλιστών της ΕΟΒΕΑΜΜ, η μελέτη αυτή πραγματεύεται πώς η προφορική ατομική και η συλλογική μνήμη συνδικαλιστών της ΕΟΒΕΑΜΜ αφηγείται τις διαδρομές ζωής των ίδιων των συνδικαλιστών και μέσω των διαδρομών αυτών την ιστορία του συνδικαλισμού στον κλάδο επισκευής αυτοκινήτου, τους αγώνες και τις διεκδικήσεις του. Η επιλογή ως μελέτη περίπτωσης του συγκεκριμένου κλάδου βασίστηκε στη σημαντικότητα της πολύχρονης συνδικαλιστικής παρουσίας του, της συνδικαλιστικής δύναμής του εντός της ΓΣΕΒΕΕ, της συνδικαλιστικής του πυκνότητας, καθώς και του γεγονότος ότι αποτελεί έναν κλάδο που βρίσκεται στην αιχμή των τεχνολογικών εξελίξεων.

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Οι Αμαζόνες μπορεί να υπήρξαν πραγματικά, υποστηρίζει αρχαιολόγος

Στους αρχαιοελληνικούς μύθους, οι Αμαζόνες ήταν τρομερές πολεμίστριες που ζούσαν στα όρια του γνωστού κόσμου.…

25 Μαρτίου 2024

Βραζιλία: Πάνω από 2 εκατ. μολυσμένοι από δάγκειο πυρετό – Κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε μεγάλες πόλεις

Το Υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανέφερε 2.045.277 κρούσματα δάγκειου πυρετού μέχρι στιγμής το 2024. Από…

25 Μαρτίου 2024

«Ταχυδρομείο των πιγκουίνων»: Αναζητά εργαζόμενους για να… μετρούν πιγκουίνους

Νέους εργαζόμενους ψάχνει το «ταχυδρομείο των πιγκουίνων» με τις αιτήσεις των υποψηφίων να πέφτουν «βροχή».…

25 Μαρτίου 2024

Μόσχα: Συνελήφθησαν δύο άτομα και ο πατέρας τους για την τρομοκρατική επίθεση

Ένας από τους συλληφθέντες για την υπόθεση της τρομοκρατικής επίθεσης στην αίθουσα συναυλιών Crocus City…

25 Μαρτίου 2024

Χειροπέδες σε σωφρονιστικό υπάλληλο και ακόμη 1 για διακίνηση σε φυλακές

Ένας σωφρονιστικός υπάλληλος και ένας ιδιώτης συνελήφθησαν το πρωί από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων…

25 Μαρτίου 2024

Η Αλβανία κερδίζει Σέρβους τουρίστες από την Ελλάδα

H Ελλάδα είναι ο αγαπημένος προορισμός των Σέρβων. Η απόσταση της Χαλκιδικής από τα σερβικά…

25 Μαρτίου 2024