Πολιτισμός

Βιβλία που φωτίζουν το πρόσφατο πολιτικό σκηνικό της χώρας μας

Ξημέρωσε η έβδομη μέρα του έβδομου μήνα του 2019, ημέρα σημαντική για τον Έλληνα πολίτη, αφού η εκλογική διαδικασία, στην οποία καλείται να πάρει μέρος, είναι από τις πιο καθοριστικές των τελευταίων χρόνων.
Εφτά, λοιπόν, και τα βιβλία που φιλοξενούνται σήμερα στη στήλη των προτάσεων, βιβλία που φωτίζουν το πολιτικό και οικονομικό σκηνικό της χώρας μας τα τελευταία χρόνια.

Η έρευνα των Ελένης Βαρβιτσιώτη και Βικτωρίας Δενδρινού για το πώς Έλληνες, θεσμοί και ξένοι αξιωματούχοι, συνέβαλαν στο να καταλήξει η Ελλάδα στο κέντρο της «τέλειας καταιγίδας» και της δεκάχρονης οικονομικής κρίσης, η φωνή του Χρήστου Γιανναρά, Για το νόημα της πολιτικής, σε σχέση με τον κοινωνιοκεντρικό τρόπο ζωής των Ελλήνων και η Αναψηλάφηση της μεταπολιτευτικής Ελλάδας στο μυθιστόρημα του Βασίλη Γκουρογιάννη.
Η έρευνα της Βασιλικής Γεωργιάδου για την άκρα δεξιά στην Ελλάδα, από το 1965 μέχρι σήμερα, αλλά και οι απόψεις του Μπάμπη Παπαδημητρίου για το πώς η Ελλάδα μπορεί να ανακτήσει την αυτοπεποίθησή της.
Ο οικονομικός μετασχηματισμός της Ελλάδας μέσα από την έρευνα του Κώστα Κωστή και Τα δάνεια της Ελλάδας, καθώς και μια ιστορική διαδρομή με στόχο την κοινωνική αυτογνωσία του Μιχάλη Μ. Ψαλιδόπουλου, ομότιμου καθηγητή Ιστορίας Οικονομικών Θεωριών στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Βιβλία που βασίζονται σε ιστορικά γεγονότα, σε δημοσιογραφική έρευνα.
Και μια και ο αριθμός εφτά είναι ο αγαπημένος αριθμός της γράφουσας, ας μου επιτραπεί η ευχή: Η απόφαση του εκλογικού σώματος να είναι η καλύτερη για την πατρίδα και τους πολίτες της, για όλους μας.

Ε. Βαρβιτσιώτη,
Β. Δενδρινού,
Η τελευταία μπλόφα,
εκδ. Παπαδόπουλος
Πόσο κοντά έφτασε, τελικά, η Ελλάδα στην άτακτη έξοδό της από το ευρώ; Πώς ένας νεαρός, χαρισματικός, αντι-μνημονιακός πρωθυπουργός γοητεύτηκε από τη «σιδηρά» καγκελάριο της Γερμανίας;
Τι ακριβώς προέβλεπε το περιβόητο Plan B για την περίπτωση αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη; Τι πραγματικά ειπώθηκε στις μυστικές συναντήσεις των πιο ισχυρών και τελικά ποιος παίρνει τις πιο σημαντικές αποφάσεις στην Ευρώπη;
Το βιβλίο αυτό βασίζεται σε πάνω από 230 ώρες off the record συνεντεύξεων με 95 πρωταγωνιστές των γεγονότων που σημάδεψαν τη χώρα από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Ιούλιο του 2015: Από το μοναδικό αυτό υλικό, προκύπτει μια ιστορία ανθρώπων χαρισματικών, αλλά και ματαιόδοξων, μια σειρά κακών υπολογισμών και χαμένων στοιχημάτων.
Η συγκλονιστική αφήγηση θα οδηγήσει τον αναγνώστη πίσω από κλειστές πόρτες σε κυβερνητικά κτίρια και οικίες αξιωματούχων, θα τον βάλει σε δωμάτια όπου πολύωρες διαπραγματεύσεις γεμάτες κρυφές προσφορές, μυστικές υποσχέσεις και ωμούς εκβιασμούς κατέληξαν σε δύσκολους συμβιβασμούς.
Ένα βιβλίο που διαβάζεται ως πραγματικό θρίλερ εξουσίας, στο οποίο όλοι, Έλληνες, θεσμοί και ξένοι αξιωματούχοι, συνέβαλαν στο να καταλήξει η Ελλάδα στο κέντρο της «τέλειας καταιγίδας».

Χρήστος Γιανναράς,
Για το νόημα της πολιτικής,
εκδ. Ίκαρος
Ποιο το «νόημα» της πολιτικής τέχνης και επιστήμης; Το αρχικό «κοινό άθλημα» της δημοκρατίας ή το σύγχρονο επάγγελμα εξουσιαστικής εξισορρόπησης ατομοκεντρικών «δικαιωμάτων»; Ο κοινωνιοκεντρικός τρόπος των Ελλήνων (πόλις, εκκλησία, αυτοδιαχειριζόμενη κοινότητα, υπαρκτικός στόχος ελευθερίας) είναι ένα χαμένο παιχνίδι; Μονόδρομος o βαρβαρικός νομικισμός, ο ολοκληρωτισμός της προπαγάνδας, η ανέραστη αυτασφαλιστική ευζωία, τα παραισθησιογόνα της «ατομικής σωτηρίας»;
Η γνώριμη γραφή του πολυγραφότατου και πολυδιαβασμένου κυρίου Γιανναρά με τις φιλοσοφικές, κοινωνικές και πολιτιστικές προεκτάσεις, σε ένα ενδιαφέρον, σχεδόν αυτοψυχογραφικό, βιβλίο για τον Έλληνα πολίτη.

Βασιλική Γεωργιάδου,
Η άκρα δεξιά στην Ελλάδα 1965-2018,
εκδ. Καστανιώτη
Στο βιβλίο εξετάζονται τα χαρακτηριστικά της Άκρας Δεξιάς στην Ελλάδα και αποκωδικοποιείται η ιδεολογία και η οργανωτική της φυσιογνωμία στην πολιτική σκηνή από τα μέσα της δεκαετίας του ’60 έως την εποχή της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων. Η συγγραφέας επιχειρεί να ανιχνεύσει αν η μεταπολιτευτική εκλογική ισχνότητα της Άκρας Δεξιάς αντανακλούσε μια γενικότερη πολιτική της καχεξία, αλλά και αν υπάρχουν στοιχεία συνέχειας της ελληνικής Ακροδεξιάς από την περίοδο πριν την κατάλυση της δημοκρατίας το 1967 έως σήμερα.
Η μεταπολιτευτική Άκρα Δεξιά, παρά τις αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό της, τις διασπάσεις και την παραμονή της στο πολιτικό περιθώριο, διέθετε εσωτερική δυναμική. Ο ακροδεξιός χώρος ήταν εκλογικά αδύναμος, παρ’ όλα αυτά βρισκόταν πιο κοντά στον στόχο της εδραίωσής του στην κεντρική πολιτική σκηνή απ’ όσο είχε εκτιμηθεί. Το βιβλίο συμβάλλει στην κατανόηση των χαρακτηριστικών της ελληνικής Άκρας Δεξιάς και προσφέρει ερμηνείες για την άνοδο της Χρυσής Αυγής.

Βασίλης Γκουρογιάννης,
Αναψηλάφηση,
εκδ. Μεταίχμιο
Ο Βασίλης Γκουρογιάννης μετά τα εμβληματικά και θαρραλέα έργα «Διηγήσεις παραφυσικών φαινομένων» (1990), «Το ασημόχορτο ανθίζει» (1992), «Κόκκινο στην Πράσινη Γραμμή» (2009), με το παρόν βιβλίο δίνει το αρτιότερο έργο του, μια αξονική τομογραφία των τελευταίων πενήντα ετών της χώρας που ασθενεί βαριά.
Ένα πολιτικό, υπαρξιακό μυθιστόρημα που απεικονίζει μια Ελλάδα με τα τραύματα του εμφυλίου, της δικτατορίας, της μεταπολίτευσης και της κρίσης, μια εξαιρετική αναψηλάφηση της Μεταπολιτευτικής Ελλάδας.

Κώστας Κωστής,
Ο πλούτος της Ελλάδας,
Η ελληνική οικονομία από τους Βαλκανικούς πολέμους μέχρι σήμερα,
εκδ. Πατάκη
Αντικείμενο του βιβλίου είναι ο οικονομικός μετασχηματισμός της Ελλάδας από τους βαλκανικούς πολέμους μέχρι σήμερα, δηλαδή ο μετασχηματισμός μιας φτωχής αγροτικής χώρας σε μία ανεπτυγμένη οικονομία του δυτικού κόσμου. Πρόκειται για μία μακρόχρονη πορεία, με τις εκρήξεις της και τις οπισθοδρομήσεις της…
Το βιβλίο δεν απευθύνεται μόνο σε ιστορικούς και οικονομολόγους, αλλά αποτελεί μία προσπάθεια να μιλήσει για μία δύσκολη και πολύ συχνά αγωνιώδη πορεία της χώρας, στην οποία παράγοντες πολιτικοί, όσο και κοινωνικοί βαρύνουν εξίσου στη διαμόρφωση της ελληνικής οικονομικής πραγματικότητας. Η λογική, την οποία σέβεται η αφήγηση, δε λαμβάνει υπόψη της κύκλους ή νομοτέλειες, αλλά είναι το προϊόν της προσπάθειας, άλλοτε πετυχημένης και άλλοτε όχι, των ανθρώπων που ζουν και εργάζονται στη χώρα αυτή, που παράγουν δηλαδή τον πλούτο της.

Μπάμπης Παπαδημητρίου,
Η Ελλάδα επιστρέφει,
εκδ. Παπαδόπουλος
Πιστεύω σθεναρά ότι η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να επιστρέψει στις πρώτες γραμμές των κρατών που κοιτούν μπροστά, στην επόμενη κυβερνητική τετραετία, αναφέρει ο γνωστός δημοσιογράφος. Οφείλουμε όμως να πιστέψουμε στην ανάγκη της Ενωμένης Ευρώπης. Να αντιμετωπίσουμε τον λαϊκισμό, είτε δεξιό είτε αριστερό. Να δούμε πέρα από τον έλεγχο των ανθρώπινων ροών της μετανάστευσης. Να αναστήσουμε την οικονομία μειώνοντας τους φόρους και εξυγιαίνοντας τον κρατικό μηχανισμό. Το κρίσιμο θα είναι η εμπέδωση ενός νέου προτύπου παραγωγής. Στραμμένου στις εξαγωγές και την υψηλή προστιθέμενη αξία, με ανοικτές τις αγορές, νέο συνταξιοδοτικό σύστημα που θα εμπιστευθούν οι νέοι άνθρωποι και θα εισαγάγει την ανταποδοτικότητα των εισφορών. Μπορούμε να γιορτάσουμε την επέτειο του 1821 σε μια χώρα που θα έχει ξαναβρεί την αυτοπεποίθησή της.

Μιχάλης Ψαλιδόπουλος,
Τα δάνεια της Ελλάδας,
εκδ. Παπαδόπουλος
Ο Μιχάλης Μ. Ψαλιδόπουλος είναι ομότιμος καθηγητής Ιστορίας Οικονομικών Θεωριών στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από 29/6/2015, αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Το βιβλίο του «Τα δάνεια της Ελλάδας» είναι η ιστορία του διεθνούς δανεισμού της Ελλάδας και της σχέσης του με τις ανάγκες της χώρας στην εξωτερική πολιτική, την άμυνα και την ανάπτυξη. Το βιβλίο καλύπτει 200 χρόνια οικονομικής ανάπτυξης, κοινωνικής προόδου, αλλά και χρηματοπιστωτικών κρίσεων και πτωχεύσεων.
Υπήρξαν τελικά οφέλη από τη δανειακή πολιτική που ακολούθησε η Ελλάδα; Ποιες και πόσες οφειλές προέκυψαν κατά καιρούς προς τους ξένους δανειστές; Πώς διακανονίστηκαν; Προέκυψαν ωφελήματα και ποια ήταν αυτά; Προς ποια κατεύθυνση διοχετεύθηκαν οι εκάστοτε δανειακοί πόροι;
Εξετάζοντας την ιστορία της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής της Ελλάδας από τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας μέχρι σήμερα, το βιβλίο αυτό συμβάλλει καθοριστικά στην αναγκαία προσπάθεια εθνικής αυτογνωσίας.

Της Χαριτίνης Μαλισσόβα

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το