Πολιτισμός

Βιβλία παιδικού μυστηρίου παρουσιάστηκαν με τη συμμετοχή μαθητών του 30ού Δημοτικού Σχολείου Βόλου

Παρουσιάστηκαν χθες το μεσημέρι στο Public Βόλου τα βιβλία της Ευτυχίας Γιαννάκη «Μυστήριο στη λίμνη Λαμπίκο» και «Εξαφάνιση στο Πίτσι Πίτσου» με τη συμμετοχή μαθητών του 30ού Δημοτικού Σχολείου Βόλου. Πρόκειται για βιβλία παιδικού μυστηρίου, μέσω των οποίων το παιδί θα έρθει σε επαφή με το μυστήριο και θα διαπιστώσει ότι δεν χρειάζεται να το φοβάται, αλλά να το χρησιμοποιήσει σαν ένα εργαλείο για να ανακαλύψει τον κόσμο και τον εαυτό του.

Η κ. Ευτυχία Γιαννάκη ανέφερε πως τα βιβλία εντάσσονται σε μια σειρά παιδικού μυστηρίου για παιδιά από 3 ετών και πάνω με τον γενικό τίτλο «Πιτσιμπουίνοι». Πρόκειται για τα βιβλία «Μυστήριο στη λίμνη Λαμπίκο», που συστήνει τους ήρωες στα παιδιά, και «Εξαφάνιση στο Πίτσι Πίτσου», που τους οδηγεί σε μία περιπέτεια μέσα στο φανταστικό νησί των Πιτσιμπουίνων, το οποίο είναι το πιο μυστήριο και ασφαλές νησί στον κόσμο.
«Προσπαθώ να ενσωματώσω σε αυτά τα βιβλία ό,τι υπάρχει στην αστυνομική λογοτεχνία ενηλίκων. Δηλαδή σασπένς, ανατροπές, ταχύτητα, παρατηρητικότητα, επαγωγική λογική κ.λπ., μπολιάζοντάς τα όμως με χιούμορ και εντάσσοντάς τα στον εύπλαστο και ρευστό κόσμο της παιδικής ηλικίας. Με αυτόν τον τρόπο θέλω τελικά τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με το μυστήριο από αρκετά νωρίς και να διαπιστώσουν ότι το μυστήριο δεν είναι κάτι το οποίο πρέπει να φοβούνται, αλλά είναι ένα εργαλείο για να ανακαλύψουν τον κόσμο και τον εαυτό τους μέσα από αυτό» υποστήριξε η συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων και παιδικού μυστηρίου.

Σύμφωνα με την ίδια, σε ένα παιδικό βιβλίο παίζει σημαντικό ρόλο η εικονογράφηση: «Μιλάμε για ένα βιβλίο με εικόνες, τα λεγόμενα picture books, οπότε πρέπει να κεντρίσεις και με οπτικά ερεθίσματα, αλλά και μέσω του κειμένου, το οποίο πρέπει να μιλά στη γλώσσα του παιδιού. Πολλοί νομίζουν πως είναι πολύ εύκολο να φτιάξεις μια ιστορία για παιδιά. Τα παιδιά όμως είναι το πιο απαιτητικό κοινό, διότι απαιτούν να τους μιλήσεις με ειλικρίνεια στη γλώσσα τους, σε αυτό που μπορούν να αντιληφθούν και να συναισθανθούν, να νιώσουν δηλαδή, και τελικά αυτό που πρέπει να κεντρίσεις είναι το συναίσθημα. Το παιδί πρέπει να περάσει καλά με το βιβλίο μέσω του χιούμορ ή της εξερεύνησης ή της ανακάλυψης. Να περάσει καλά ούτως ώστε να αρχίσει να δένεται με το βιβλίο και να εξελιχθεί σε έναν μελλοντικό αναγνώστη».
Ο διευθυντής του 30ού Δημοτικού Σχολείου Βόλου κ. Πασχάλης Δήμου σημείωσε ότι «η Ευτυχία Γιαννάκη μετά το επιτυχημένο πέρασμά της από τα αστυνομικά μυθιστορήματα για ενήλικες περνά στον ανεξερεύνητο κόσμο του παιδιού. Και λέμε ανεξερεύνητο, διότι έχουμε ακόμα πολλά να γνωρίσουμε, να μάθουμε και να προσφέρουμε ως εκπαιδευτικοί και ειδικοί επιστήμονες πάνω στα θέματα της ψυχολογίας και της ανάπτυξης των παιδιών».
Ο ίδιος κατέληξε λέγοντας ότι το 30ό Δημοτικό Σχολείο Βόλου είχε την ευτυχή συγκυρία να συνεργαστεί με το Public Βόλου και να δουλέψει πιλοτικά σε τρεις τάξεις, στην Α’, τη Β’ και τη Στ’, πάνω στα βιβλία της συγγραφέως.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το