Πολιτισμός

Βιβλία με επιστημονικό ενδιαφέρον  «Το μεγάλο σχέδιο» και «Βαβέλ»

 

Του 

Μηνά Χαραλαμπίδη, 

βιολόγου 

 

Το μεγάλο σχέδιο, 

Stephen Hawking, 

Leonard Mlodinow, 

κάτοπτρο

Οι συγγραφείς: Ο Stephen Hawking (1942-2018) θεωρείται ένας από τους λαμπρότερους θεωρητικούς φυσικούς από την εποχή του Αϊνστάιν. Το 1963, σε ηλικία 21 ετών, και ενώ ακόμη εργαζόταν για τη διδακτορική διατριβή του στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, εκδήλωσε τη νόσο του κινητικού νευρώνα (ΜΝD), με τους γιατρούς τότε να του δίνουν μόνο δύο χρόνια ζωής. Στη συνέχεια, ωστόσο, αναδείχθηκε σε λαμπρό ερευνητή στο Gonville and Caius College, ενώ κατείχε επί τριάντα χρόνια τη Λουκασιανή Έδρα Μαθηματικών και Θεωρητικής Φυσικής. Διετέλεσε διευθυντής Έρευνας στο Κέντρο Θεωρητικής Κοσμολογίας του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ.

Ο Leonard Mlodinow (Λέοναρντ Μλόντινοφ) έλαβε το διδακτορικό του στη φυσική από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Berkeley, εργάστηκε ερευνητικά στο Ινστιτούτο Max Planck, και τώρα διδάσκει μαθήματα σχετικά με την τυχαιότητα σε μελλοντικούς επιστήμονες στο Caltech. Έχει επίσης ασχοληθεί με τη συγγραφή σεναρίου για τις τηλεοπτικές σειρές «ΜακΓκάιβερ» και «ΣταρΤρεκ: Η επόμενη γενιά». Τα προηγούμενα βιβλία του είναι, μεταξύ άλλων: «Το παράθυρο του Ευκλείδη: Η ιστορία της γεωμετρίας, από τις παράλληλες ευθείες έως τον υπερχώρο» (Κάτοπτρο, 2007), «Το ουράνιο τόξο του Φάυνμαν: Μια αναζήτηση του ωραίου στη φυσική και στη ζωή» (Αλεξάνδρεια, 2007) και, μαζί με τον Stephen Hawking, «Ένα συντομότερο χρονικό του χρόνου» (Κάτοπτρο, 2005).

Πότε και πώς άρχισε να υπάρχει το Σύμπαν;

Γιατί εμείς, οι άνθρωποι, βρισκόμαστε εδώ, στη Γη;

Γιατί υπάρχει «κάτι» αντί για το «τίποτα»;

Ποια είναι η φύση της πραγματικότητας;

Γιατί οι νόμοι της Φύσης εμφανίζονται τόσο λεπτά ρυθμισμένοι ώστε να επιτρέπουν να υπάρχουν όντα όπως εμείς;

Αποτελεί το φαινόμενο σχέδιο του Σύμπαντος ένδειξη για έναν αγαθό δημιουργό ο οποίος έθεσε τα πάντα σε κίνηση; Ή μήπως η επιστήμη έχει να προσφέρει μια άλλη εξήγηση;

Τα πλέον θεμελιώδη ερωτήματα για την προέλευση του Σύμπαντος και της ίδιας της ζωής αποτελούν σήμερα το σημείο συνάντησης – αλλά και διαφωνίας – επιστημόνων, φιλοσόφων και θεολόγων. Στο Μεγάλο Σχέδιο παρουσιάζεται η τελευταία λέξη της επιστήμης σχετικά με τα μυστήρια του Σύμπαντος, με τρόπο ο οποίος χαρακτηρίζεται τόσο από οξύτητα πνεύματος όσο και από απλότητα.

Στο βιβλίο εξηγούνται οι πιο σύγχρονοι προβληματισμοί μας σχετικά με τον «ρεαλισμό κατά το μοντέλο» (την ιδέα ότι δεν υπάρχει αποκλειστικά μία εκδοχή της πραγματικότητας) και με τη «θεωρία του πολυσύμπαντος» (την ιδέα ότι υπάρχει πληθώρα συμπάντων) παρουσιάζονται νέες απόψεις σχετικά με την κοσμολογική προσέγγιση «από πάνω προς τα κάτω» (την ιδέα ότι δεν υπάρχει μία αλλά κάθε δυνατή ιστορία για το Σύμπαν) και γίνεται μια αφοπλιστική αποτίμηση της θεωρίας Μ, ίσως της ενοποιημένης θεωρίας στην αναζήτηση της οποίας ο Αϊνστάιν αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του.

Πρόκειται για μείζον έργο ενός από τους σπουδαιότερους διανοητές της εποχής μας – το οποίο έρχεται ύστερα από μία περίπου δεκαετία σιωπής. Το Μεγάλο Σχέδιο είναι ένας περιεκτικός, εντυπωσιακός, πλούσια εικονογραφημένος οδηγός ανακαλύψεων οι οποίες αλλάζουν ριζικά την κατανόηση για τον Κόσμο μας και απειλούν να κλονίσουν μερικές από τις βαθύτερα εδραιωμένες πεποιθήσεις μας ένα βιβλίο που έρχεται για να ενημερώσει, και να προκαλέσει, όσο κανένα άλλο.

 

Βαβέλ, 

Gaston Dorren, 

Μεταίχμιο

O συγγραφέας: Ο Gaston Dorren (Γκαστόν Ντόρεν) είναι γλωσσολόγος και δημοσιογράφος. Μιλά ολλανδικά, λιμβουργιανά, αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά και ισπανικά, ενώ μπορεί και διαβάζει εννέα ακόμα γλώσσες. Είναι συγγραφέας του Lingo: Around Europe in Sixty Languages, καθώς και δύο βιβλίων γλωσσολογικού ενδιαφέροντος γραμμένων στα ολλανδικά. Επίσης, είναι δημιουργός του app The Language Lover’s Guide to Europe. Ζει στην Ολλανδία.

Ένας ιδιότυπος γύρος του κόσμου μέσα από τη γνωριμία με τις 20 κυρίαρχες γλώσσες. 

Γιατί η μικροσκοπική Πορτογαλία γέννησε μια παγκόσμια γλώσσα, ενώ δεν συνέβη το ίδιο με την επίσης αποικιοκρατική Ολλανδία;

Γιατί οι γυναίκες της Ιαπωνίας μιλούν διαφορετικά από τους άντρες και τι σημαίνει ότι τα ρωσικά «συγγενεύουν» με τα αγγλικά;

Πώς τα συστήματα γραφής που δεν έχουν αλφάβητο, όπως αυτά της Ινδίας και της Κίνας, κάνουν την ίδια δουλειά με τα 26 γράμματα του αγγλικού αλφάβητου;

Συνδυάζοντας γλωσσολογία και πολιτισμική ιστορία, ο Gaston Dorren μας καλεί σε μια απολαυστική ξενάγηση στον κόσμο των 20 γλωσσών με τους περισσότερους ομιλητές. Με χιούμορ και ζωηρή αφήγηση, ερευνά σε βάθος τις ιδιορρυθμίες τους, καταρρίπτοντας ταυτόχρονα διαδεδομένες παρανοήσεις. Εντοπίζει την καταγωγή τους και, σε κάποιες περιπτώσεις, την αιματοβαμμένη τους πορεία, αποκρυπτογραφεί τα χαώδη συστήματα γραφής, ενώ παρουσιάζει τα διαμάντια και τα κενά στο λεξιλόγιό τους. Ένα ταξίδι που αποκαλύπτει όχι μόνο τους λόγους της κυριαρχίας τους αλλά κυρίως τον πλούτο και την ποικιλομορφία τους. Καθεμιά ένας κόσμος ολόκληρος…

Share

Πρόσφατα άρθρα

«Τσιγάρο βαρ*;» του Σπύρου Κιοσσέ

  Της Βασιλικής Μελισσουργού, M.Sc. (Δ.Π.Μ.) φιλολόγου του 3ου ΓΕΛ Βόλου Συναντηθήκαμε μετά από πολλά…

30 Ιουνίου 2024

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου στην ακριτική Ορεστιάδα

  Στην ακριτική Ορεστιάδα βρέθηκε στο διάστημα του Αγίου Πνεύματος 22-24 Ιουνίου η χορευτική ομάδα…

30 Ιουνίου 2024

Παρουσίαση βιβλίου Γιώτας Κούγιαλη

  Το Κέντρο Πολιτισμού Ιωλκός, το Κέντρο Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Μαγνησίας, το…

30 Ιουνίου 2024

Αγαπημένο βιβλίο Ζητώ μαμά! Ζήτω η μαμά!

  Ζητώ μαμά! Ζήτω η μαμά! Βαγγέλης Ηλιόπουλος Εικόνες: Λιάνα Δενεζάκη Τζιαμπίρης Πυραμίδα Η Ελεάννα…

30 Ιουνίου 2024

Εικονογραφημένα βιβλία που ξεχώρισαν

  Του Βασίλη Κουτσιαρή, συγγραφέα παιδικών βιβλίων   Στο δεύτερο μέρος του αφιερώματός μου σε…

30 Ιουνίου 2024

Η Hilary Swank στο ArgoTalks – H βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός μιλά στη νέα πλατφόρμα του Τέρι Ντούγκας 

H βραβευμένη με δύο Όσκαρ και μια από τις πιο αγαπημένες ηθοποιούς του Hollywood, η…

30 Ιουνίου 2024