Πολιτισμός

Βιβλία με επιστημονικό ενδιαφέρον – «Το μανιφέστο των ζώων» και «Πώς λειτουργεί πραγματικά ο κόσμος»

Του Μηνά Χαραλαμπίδη,
βιολόγου

Το μανιφέστο των ζώων,
Corine Pelluchon,
Εκδόσεις Μελάνι
Η Corine Pelluchon γεννήθηκε το 1967 στη Charente της Γαλλίας. Είναι φιλόσοφος, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Paris-Est-Marne-La-Vallée και μέλος του Διεπιστημονικού Εργαστηρίου Πολιτικών Σπουδών Hannah Arendt.
Το 2020 βραβεύτηκε με το βραβείο κριτικής σκέψης Günther Anders. Το 2021 τιμήθηκε από το Γαλλικό Κράτος με τον τίτλο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής για το έργο της ως πανεπιστημιακός, φιλόσοφος και ειδικός της πολιτικής φιλοσοφίας και της εφαρμοσμένης δεοντολογίας (philosophie politique et éthique appliquée). Το 2022, προτάσεις της για τη διατροφή και τη γεωργία έγιναν αποδεκτές από τη Γερμανία για το φόρουμ των G7.
H Corine Pelluchon υπογραμμίζει το ηθικό, πολιτικό και πολιτισμικό διακύβευμα του αγώνα για την υπεράσπιση των ζώων, καταδεικνύοντας ότι πρόκειται για αγώνα της ίδιας της ανθρωπότητας. Όταν αγωνίζεται κανείς κατά της κακομεταχείρισης των ζώων, συνειδητοποιεί τις δυσλειτουργίες ενός μοντέλου ανάπτυξης βασισμένου στην αχαλίνωτη εκμετάλλευση της φύσης και των ζωντανών της όντων και αγωνίζεται για περισσότερη δικαιοσύνη.
Η υπεράσπιση των ζώων είναι αγώνας βαθύς, οικουμενικός και ανεπίστρεπτος. Πώς περνά όμως κανείς από την καταγγελία στην πολιτικοποίηση του όλου ζητήματος σε μια πλουραλιστική δημοκρατία; Σε αυτό το ερώτημα απαντά το Μανιφέστο, προτείνοντας μια στρατηγική που μας βοηθά να βελτιώσουμε αποτελεσματικά τη συνθήκη των ζώων στο σημερινό κοινωνικό και οικονομικό πλαίσιο.

Πώς λειτουργεί πραγματικά ο κόσμος,
Vaclav Smil,
διόπτρα
O Vaclav Smil είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μανιτόμπα. Στην έρευνά του ασχολείται με την ενέργεια, την περιβαλλοντική αλλαγή, την παραγωγή τροφίμων, την τεχνολογική καινοτομία, την εκτίμηση κινδύνου και τις δημόσιες πολιτικές, θέματα για τα οποία έχει γράψει πάνω από σαράντα βιβλία και εκατό μελέτες. Το Nature, η εγκυρότερη επιστημονική επιθεώρηση στον κόσμο, έχει κάνει κριτική για περισσότερα έργα του Smil από οποιουδήποτε άλλου εν ζωή συγγραφέα. Είναι μέλος της Βασιλικής Εταιρείας του Καναδά και το 2010 το Foreign Policy τον κατέταξε στους 100 κορυφαίους διανοητές στον κόσμο.
Πώς λειτουργεί πραγματικά ο κόσμος; Το ερώτημα φαντάζει απλό, αλλά δεν είναι. Η αστικοποίηση του σημερινού πληθυσμού και οι εξελίξεις των τελευταίων δεκαετιών στην αγροτική παραγωγή, στην ενέργεια και στην οικονομία άλλαξαν τον τρόπο που ζούμε.
Ποτέ άλλοτε δεν είχαμε στη διάθεσή μας τέτοιο όγκο πληροφοριών. Και όμως οι περισσότεροι από εμάς, εγκλωβισμένοι στην εξειδίκευσή μας και αποκομμένοι από την πρωτογενή παραγωγή, αδυνατούμε να αντιληφθούμε τα βασικά μεγέθη και να συλλάβουμε τη μεγάλη εικόνα.
Σ’ αυτό το φιλόδοξο και προκλητικό βιβλίο, ένας κορυφαίος επιστήμονας της εποχής μας αναλύει τους βασικούς παράγοντες που καθορίζουν την επιβίωση και την ευημερία μας. Από την ενέργεια και την παραγωγή τροφίμων στις πρώτες ύλες και την παγκοσμιοποίηση, τους κινδύνους που διατρέχουμε, το περιβάλλον και το μέλλον, ο Vaclav Smil υποβάλλει τις θεωρίες και τις προτάσεις που διατυπώνονται σήμερα σ’ ένα διεξοδικό τεστ επαλήθευσης με βάση τα πραγματικά, αδιάσειστα στοιχεία και την ορθολογική σκέψη.
Αν θέλουμε ένα καλύτερο μέλλον, πρέπει να αλλάξουμε τον κόσμο. Αλλά, για να τον αλλάξουμε, πρέπει πρώτα, χωρίς προκαταλήψεις, στηριγμένοι στα δεδομένα και μόνο, να μάθουμε πώς λειτουργεί πραγματικά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το