Πολιτισμός

Βιβλία με επιστημονικό ενδιαφέρον «Θεωρίες συνωμοσίας, Ιστορία, Θεωρία και Πρακτική, Μια εισαγωγή» και «Γεωλογία, Η επιστήμη της γης»

 

Του
Μηνά Χαραλαμπίδη,
βιολόγου

 

Θεωρίες συνωμοσίας,
Ιστορία, Θεωρία και
Πρακτική, Μια εισαγωγή,
Δημήτρης Λένης,
Τόπος


Ο συγγραφέας: Ο Δημήτρης Λένης γεννήθηκε στο Αίγιο το 1967 και είναι αστροφυσικός. Πιθανόν λόγω των σπουδών του και της αφοσίωσής του στην επιστήμη της Φυσικής, έχει αποκτήσει μια ορισμένη συμπάθεια για θεωρίες που πιστεύουν ότι εξηγούν τα ανεξήγητα, εξ ου και η ενασχόλησή του και με θεωρίες συνωμοσίας. Κατά τα άλλα, κείμενά του περί παντός επιστητού κυκλοφορούν στο ίντερνετ. Κατοικεί στο Πόρτο Ράφτη.
Οι Μασόνοι και οι εξωγήινοι, τα Νεφιλίμ και οι πιλότοι των αεροπλάνων που μας ψεκάζουν, οι δολοφόνοι του Κένεντι και οι εβραιομπολσεβίκοι Σοφοί της Σιών, όλοι εφαρμόζουν πολλαπλές σκοτεινές συνωμοσίες εναντίον μας. Υπάρχει όμως επιπλέον μια ακόμα αμείλικτη παγκόσμια συνωμοσία, αυτή που μας επιβάλλει να μη σκεφτόμαστε τι ακριβώς σημαίνει ο όρος Θεωρία Συνωμοσίας και ποιες οι πολιτικές και κοινωνικές συνέπειες της διάδοσης τέτοιων, ασαφώς ορισμένων, θεωριών.
Το βιβλίο επιχειρεί να διαβάσει την ιστορία της ανάδυσης διαφόρων μυστικών συνωμοσιών, οι οποίες, υποτίθεται, «εξηγούσαν» τη Γαλλική Επανάσταση· εξετάζει την πολύ πιο πρόσφατη δημιουργία του όρου Θεωρία Συνωμοσίας τον 20ό αιώνα· επιχειρεί να κατανοήσει τι ακριβώς σημαίνει ο όρος και ποια φαινόμενα περιλαμβάνει.
Στόχος του είναι να αποκαλυφθεί το πώς οι θεωρίες συνωμοσίας, αντίθετα με την κοινή αντίληψη, είναι στην πραγματικότητα στοιχεία της κυρίαρχης ιδεολογίας. Απορρέουν αυθόρμητα από την ιδεολογική διάρθρωση του μοντέρνου κράτους και γίνονται εργαλεία, στα χέρια δυνάμεων που δεν συνωμοτούν μυστικά, για την ολοφάνερη – και όχι μυστική – διαχείριση της πολιτικής στα πλαίσια των κοινωνιών του ύστερου καπιταλισμού.

Γεωλογία, Η επιστήμη της γης,
Δημήτρης Παπανικολάου,
Χρήστος Σιδέρης,
Εκδόσεις Πατάκη


Οι συγγραφείς: Ο Δημήτρης Ι. Παπανικολάου είναι καθηγητής Δυναμικής και Τεκτονικής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και διευθυντής του Εργαστηρίου Τεκτονικής και Γεωλογικών Χαρτογραφήσεων. Διευθύνει το διιδρυματικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Πρόληψη και διαχείριση φυσικών καταστροφών» και το διατμηματικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Ωκεανογραφία και διαχείριση θαλασσίου περιβάλλοντος». Έχει διατελέσει πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών και γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας στο Υπουργείου Εσωτερικών. Διετέλεσε για μία δεκαετία διευθυντής προγράμματος διεθνούς γεωλογικής συσχέτισης της UNESCO. Διετέλεσε επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Reims (Γαλλία) και στο Μ.Ι.Τ. (Βοστόνη, ΗΠΑ).
Ο Χρήστος Ι. Σίδερης είναι επίκουρος καθηγητής Δυναμικής και Τεκτονικής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου διδάσκει τα μαθήματα «Εισαγωγή στη Γεωλογία», «Γεωλογία της Ελλάδας» και «Γεωλογία της Ευρώπης».
Ένα βιβλίο για όσους ενδιαφέρονται να αποκτήσουν μια συνοπτική και απλουστευμένη μεν, συνάμα όμως σφαιρική κι εμπεριστατωμένη γενική γνώση για τη γεωλογία, την επιστήμη της γης. Οι συγγραφείς, πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, με δείγμα γραφής προς το ευρύ κοινό το σχολικό βιβλίο «Γεωλογία Α’ Λυκείου» (1985-1998), εισάγουν τον αμύητο αναγνώστη στον συναρπαστικό κόσμο της γεωλογίας και ανιχνεύουν τις βασικές λειτουργίες του ζωντανού πλανήτη μας, από το επίπεδο της δορυφορικής μέχρι εκείνο της υπομικροσκοπικής παρατήρησης. Με επεξεργασμένα κείμενα σε πρωτογενή γραφή και πλούσια εικονογράφηση που τα συμπληρώνει σε πληροφορίες, αναδεικνύεται το πλούσιο φιλοσοφικό, παιδαγωγικό και πρακτικό περιεχόμενο της γεωλογίας, που την καθιστά ένα υψηλό μορφωτικό κεφάλαιο για κάθε σκεπτόμενο σύγχρονο άνθρωπο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για εμάς τους Έλληνες, αφού η χώρα μας αποτελεί ένα πραγματικό φυσικό εργαστήρι γεωλογίας σε πυρετώδη λειτουργία και μαζί ένα σπουδαίο φυσικό μουσείο γεωλογίας σε παγκόσμια κλίμακα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το