Πολιτισμός

Βιβλία με επιστημονικό ενδιαφέρον – «Πάπυρος» και «Το ταξίδι της ανθρωπότητας»

 

Του
Μηνά Χαραλαμπίδη,
βιολόγου

Πάπυρος,
Irene Vallejo,
Μεταίχμιο


Η συγγραφέας: H Irene Vallejo (Ιρένε Βαγέχο, 1979, Σαραγόσα) σπούδασε Κλασική Φιλολογία και πήρε το διδακτορικό της από τα Πανεπιστήμια της Σαραγόσα και της Φλωρεντίας. Είναι συγγραφέας μυθιστορημάτων, δοκιμίων και παιδικών βιβλίων, ενώ αρθρογραφεί τακτικά στον Τύπο. O Πάπυρος: Η περιπέτεια του βιβλίου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα έχει γνωρίσει μεγάλη επιτυχία όχι µόνο στην Ισπανία, αλλά και διεθνώς, αφού μεταφράζεται σε περισσότερες από 30 χώρες και έχει αποσπάσει σημαντικά βραβεία.
Πώς διασχίζουν οι λέξεις τον χώρο και τον χρόνο;
Ένα συναρπαστικό ταξίδι στη ζωή του βιβλίου.
Μια περιπλάνηση µε στάσεις στα πεδία των µαχών του Αλέξανδρου και στη Βίλα των Παπύρων, στα ανάκτορα της Κλεοπάτρας και στον τόπο δολοφονίας της Υπατίας, στις βιβλιοθήκες και στα εργαστήρια αντιγραφής χειρογράφων, στις πυρές όπου κάηκαν απαγορευμένοι κώδικες και στα γκουλάγκ, στη βιβλιοθήκη του Σαράγεβο και στον υπόγειο λαβύρινθο της Οξφόρδης το έτος 2000. Ένα νήμα που ενώνει τους κλασικούς µε τον σύγχρονο κόσμο…
Μια συλλογική περιπέτεια µε ήρωες χιλιάδες πρόσωπα, τα οποία συνέβαλαν στη δημιουργία και την προστασία των βιβλίων: Αφηγήτριες, γραφείς, εικονογράφοι, μεταφραστές, πλανόδιοι πωλητές, δασκάλες, λόγιοι, κατάσκοποι, εξεγερμένοι, μοναχές, σκλάβοι, τυχοδιώκτριες… αναγνώστες σε κορυφές βουνών και δίπλα στη θάλασσα, στις πρωτεύουσες που σφύζουν από ζωή και σε απομακρυσμένους θύλακες όπου βρίσκει καταφύγιο η γνώση σε χαοτικούς καιρούς. Οι απλοί άνθρωποι, τα ονόματα των οποίων δεν καταγράφει η Ιστορία, είναι οι πρωταγωνιστές αυτού του βιβλίου.

Το ταξίδι της ανθρωπότητας,
Oded Galor,
Ψυχογιός


Ο συγγραφέας: O Oded Galor είναι καθηγητής Οικονομικών στην έδρα Herbert H. Goldberger του Πανεπιστημίου Μπράουν και ένας εκ των διανοητών που συνέλαβαν την Ενοποιημένη Θεωρία της Οικονομικής Ανάπτυξης, που στόχο έχει την ανάδειξη των γενεσιουργών αιτίων της ανάπτυξης, της ευημερίας και της ανισότητας σε όλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας. Τα πορίσματα της έρευνάς του στον τομέα αυτό τα έχει μοιραστεί με τον κόσμο μέσω διαλέξεων σε όλον τον πλανήτη, ενώ συμπυκνώνει τις ανακαλύψεις του στον ανά χείρας τόμο, που πρόκειται να μεταφραστεί σε 28 γλώσσες.
Ένα ριζοσπαστικό μανιφέστο για την ανθρώπινη πρόοδο που ξαφνιάζει με την αισιοδοξία του. Η επιτομή του έργου ζωής ενός κορυφαίου διανοητή, μια καινοτόμος προσέγγιση της δύναμης της πολυπολιτισμικότητας, αλλά και της δυνατότητάς μας να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή.
Ποια είναι τα κλειδιά για την ανθρώπινη πρόοδο;
Γιατί οι συνθήκες διαβίωσης διαφέρουν τόσο πολύ στα διάφορα σημεία του πλανήτη;
Πώς μπορούν όλοι οι άνθρωποι να επιβιώσουν και να ευημερήσουν;
Στο ταξίδι της ανθρωπότητας ο Oded Galor μάς προσφέρει μια αποκαλυπτική εξήγηση των λόγων για τους οποίους ο άνθρωπος είναι το μοναδικό είδος που κατάφερε να ξεφύγει από τον αγώνα για επιβίωση, απολαμβάνοντας ασύλληπτο έως πρόσφατα πλούτο και μακροζωία. Αποκαλύπτει επίσης γιατί αυτή η διαδικασία ήταν τόσο άνιση σε διάφορα σημεία του πλανήτη, με αποτέλεσμα την ύπαρξη μεγάλων διαφορών μεταξύ των χωρών. Μας δείχνει επίσης γιατί οι προσπάθειές μας για τη συνολική βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης έχουν αποτύχει και τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να επιτύχουν.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το