Πολιτισμός

Βιβλία με επιστημονικό ενδιαφέρον

«Το δωμάτιο με τις μύγες» και «Οι χειρότερες εφευρέσεις της ιστορίας και οι άνθρωποι που τις επινόησαν»

Του
Μηνά Χαραλαμπίδη,
βιολόγου

Το δωμάτιο με τις μύγες,
Θάνος Καψάλης,
επίκεντρο


Ο συγγραφέας: Ο Θάνος Καψάλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956. Σπούδασε στο Βιολογικό Τμήμα του ΑΠΘ. Εργάστηκε ως εκπαιδευτικός στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Συνέγραψε σχολικά εγχειρίδια, βοηθήματα και άλλα βιβλία που αφορούν στην ιστορία της βιολογίας.
Το 1976 ο Φώτης Καφάτος έγραφε για το κλίμα εντός του οποίου ευδοκιμεί η βιολογική έρευνα:
«Στα δημιουργικά εργαστήρια οι καθηγητές και οι φοιτητές δουλεύουν πλάι-πλάι στην έρευνα… Ανταλλάσσουν διαρκώς ιδέες και κανείς δεν ξενίζεται πως οι πιο δημιουργικές συχνά προέρχονται από τους εικοσάχρονους. Το κλίμα αυτό είναι σημαντικό, γιατί επιστήμη δεν είναι ένα σύνολο πληροφοριών, αλλά ένας τρόπος σκέψης».
Ήταν σαν να ήθελε, ο μεγάλος εκλιπών βιολόγος να περιγράφει την ατμόσφαιρα του μικρού εργαστηρίου του Columbia, στο οποίο στις αρχές του 20ού αιώνα, ένας εμπνευσμένος καθηγητής, ο Thomas Hunt Morgan και οι τρεις εικοσάχρονοι φοιτητές του, οι Η. Muller, A. Sturtevant και C. Bridges, έθεσαν τις βάσεις της Γενετικής στη μορφή που τη γνωρίζουμε σήμερα.
Την ιστορία αυτού του εργαστηρίου, του «δωματίου με τις μύγες», αφηγείται το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας. Μια ιστορία συγκινητική, καθώς συμπυκνώνει το πνεύμα της περιέργειας και της συνεργασίας στην αναζήτηση της γνώσης, αλλά και μεγαλειώδης ταυτόχρονα. Αυτά που συνέβησαν, δεν ήταν μόνο επαναστατικά για τη Γενετική και τον τρόπο με τον οποίο οργανώνεται η έρευνα. Δημιούργησαν μια «σχολή» με μια δεκάδα σχεδόν, βραβείων Νόμπελ, που ήταν μαθητές του Morgan ή μαθητές, μαθητών του.

Οι χειρότερες εφευρέσεις της ιστορίας
και οι άνθρωποι που τις επινόησαν,
Έρικ Τσαλίν,
εκδόσεις Κλειδάριθμος


Ο συγγραφέας: Ο Έρικ Τσαλίν είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ και αυτή την εποχή κάνει διδακτορική ερευνητική εργασία στην Κοινωνιολογία, στο Πανεπιστήμιο Σάουθ Μπανκ του Λονδίνου.
Η πορεία της ανθρώπινης Ιστορίας έχει σημαδευτεί από μεγάλους εφευρέτες και εφευρέσεις, αλλά για κάθε Όρβιλ και Γουίλμπερ Ράιτ υπάρχουν δεκάδες απογοητευμένες ιδιοφυΐες με λαμπρές εμπνεύσεις που έγιναν σκόνη. Οι χειρότερες εφευρέσεις της Ιστορίας καταγράφουν το χρονικό των εμπνεύσεων, τις οποίες οι εφευρέτες τους πιθανότατα θα ήθελαν να ξεχάσουν, ανεξάρτητα από το αν έμειναν στο σχεδιαστήριο, αν απέτυχαν στην πρακτική τους εφαρμογή ή αν χρησιμοποιήθηκαν για κακούς σκοπούς.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το