Πολιτισμός

Βιβλία για παιδιά με επιστημονικό ενδιαφέρον – «Προσγείωση στη φαντασία» και «Πες μας παππού… πώς πήγαμε στο φεγγάρι»

Του Μηνά Χαραλαμπίδη,
βιολόγου

Προσγείωση στη φαντασία,
Μηνάς Χαραλαμπίδης,
οσελότος εκδόσεις
O συγγραφέας: Ο Μηνάς Χαραλαμπίδης γεννήθηκε στην Καβάλα και ζει μόνιμα στον Βόλο. Είναι καθηγητής στην ιδιωτική εκπαίδευση και διδάσκει Βιολογία σε υποψήφιους για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ. Το 2016 εκδίδει το εγχειρίδιο: Ανθρώπινο σώμα: οδηγίες χρήσης (αυτές που δεν σας έδωσαν με τη γέννησή σας…). Το 2018 εκδίδει το βιβλίο «50 φλας στο παρελθόν, παρόν, μέλλον», το 2020 το βιβλίο «Προσγείωση στη φαντασία», για παιδιά και εφήβους, και το 2022 το βιβλίο «Η ευτυχία της αφύπνισης – Αϋπνία ή όνειρα-εφιάλτες». Το 2020 βραβεύτηκε με το τρίτο βραβείο νουβέλας του διεθνούς λογοτεχνικού διαγωνισμού της UNESCO. Το 2022 έλαβε επαίνους από την UNESCO για τα διηγήματα «Μια δεύτερη ζωή» και «Η επιστροφή», στις κατηγορίες πεζογράφημα – διήγημα και παιδικό – νεανικό διήγημα.
Πρωτότυπες ιστορίες που δίνουν ερεθίσματα για αναζήτηση λύσεων και απαντήσεων στο διαδίκτυο και σε άλλα βιβλία. Ιστορίες που μιλούν για το διάστημα, για ταξίδια στον χρόνο, για εξωγήινους, για τις εκλείψεις ηλίου και Σελήνης, για τους Νεάντερταλ, τους μακρινούς μας προγόνους.
Ιστορίες που θα αγαπήσετε και θα ανοίξουν νέους ορίζοντες στη ζωή σας.
Ιστορίες που προκαλούν την περιέργεια για αναζήτηση και ανακάλυψη νέων γνώσεων.

Πες μας παππού… πώς πήγαμε στο φεγγάρι,
Διονύσης Π. Σιμόπουλος,
Μεταίχμιο
Ο συγγραφέας: Ο Διονύσης Π. Σιμόπουλος γεννήθηκε το 1943 στα Γιάννενα. Ήταν αστροφυσικός, επίτιμος διευθυντής του Ευγενίδειου Πλανηταρίου, βραβεύτηκε για τη συνεισφορά του στην αστρονομική εκπαίδευση, με σημαντική συγγραφική και δημοσιογραφική δραστηριότητα στον Τύπο, στην τηλεόραση και ως σεναριογράφος σε ενημερωτικές εκπομπές. Σπούδασε Πολιτική Επικοινωνία και Αστροφυσική στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα των ΗΠΑ. Άρχισε να εργάζεται τον Ιανουάριο του 1968 στο Κέντρο Τεχνών και Επιστημών της Λουιζιάνα όπου χρημάτισε βοηθός διευθυντής Εκπαίδευσης και διευθυντής Πλανηταρίου. Τον Οκτώβριο του 1972 προσκλήθηκε στην Αθήνα από το Ίδρυμα Ευγενίδου όπου εργάστηκε ως διευθυντής του Ευγενίδειου Πλανηταρίου μέχρι το 2014. Χρημάτισε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αστρονομική Εκπαίδευση (1994-2002), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Εταιρείας Πλανηταρίων (1978-2008), γενικός γραμματέας της Ένωσης Ευρωπαϊκών και Μεσογειακών Πλανηταρίων (1976-2008). Ήταν Εταίρος (Fellow) της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας της Αγγλίας (από το 1978) και της Διεθνούς Εταιρείας Πλανηταρίων (από το 1980), και τακτικό μέλος πολλών άλλων διεθνών επιστημονικών οργανώσεων. Το 1996 έλαβε την ανώτατη τιμητική διάκριση (IPS Service Award) της Διεθνούς Εταιρείας Πλανηταρίων για τη συνεισφορά του στη διεθνή αστρονομική εκπαίδευση, ενώ το 2006 τιμήθηκε με τον «Ακαδημαϊκό Φοίνικα» του υπουργείου Παιδείας της Γαλλίας. Το 2012 η Ένωση Ελλήνων Φυσικών τον τίμησε για τη σημαντική του συμβολή στην εκλαΐκευση της επιστήμης στη χώρα μας. Με στόχο τη σωστή μαζική επιμόρφωση έχει γράψει περισσότερα από 27 βιβλία, πάνω από 500 σενάρια με θέματα επιστημονικής επιμόρφωσης σε σειρές εκπομπών για την τηλεόραση, πάνω από 250 σενάρια (κείμενα και σκηνοθεσία) πολυθεαμάτων Πλανηταρίου, κι έχει δώσει πάνω από 500 διαλέξεις με θέματα Επιστήμης και Αστροφυσικής σ’ ολόκληρη τη χώρα. Πέθανε τον Αύγουστο του 2022 έπειτα από γενναία μάχη με τον καρκίνο.
Απόλαυσε το συναρπαστικό ταξίδι του ανθρώπου για την κατάκτηση του διαστήματος, όπως το αφηγείται ο αγαπημένος δάσκαλος της αστρονομίας Διονύσης Σιμόπουλος!
-Ακολούθησε τα βήματα που οδήγησαν την ανθρωπότητα στην εξερεύνηση της Σελήνης: από τα έργα επιστημονικής φαντασίας και τις μεγάλες εφευρέσεις μέχρι τους δορυφόρους και τις πρώτες αποστολές.
-Γνώρισε το πρόγραμμα Απόλλων: περιηγήσου στο διαστημόπλοιο, μάθε για τα κατορθώματα όλων των αποστολών και ζήσε το ταξίδι των τριών αστροναυτών της αποστολής Απόλλων 11.
-Όμως η περιπέτεια δεν τελειώνει εδώ!
Διάβασε όσα αποκάλυψαν οι έρευνες για τον δορυφόρο μας και γνώρισε τα σχέδια για τις μελλοντικές μας επισκέψεις σε αυτόν αλλά και όλα τα πιθανά σενάρια για τον αποικισμό του!

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το