Πολιτισμός

Βιβλία για να πάρετε μαζί σας στις διακοπές

Από τη Μαίρη Τσακνάκη – Γαβαλά

Albert Camus
Ο Ξένος
Εκδόσεις Καστανιώτη
Το πρώτο μυθιστόρημα του Camus για το οποίο πήρε και το Νόμπελ λογοτεχνίας. Προσωπικές εμπειρίες, άριστη γραφή, συναισθήματα βαθιά. Έχει μεταφραστεί και στα ελληνικά.

Ισίδωρος Ζουργός
λίγες και μία νύχτες
Εκδόσεις Πατάκης
Με άξονα την ερωτική ιστορία που φωλιάζει στην καρδιά της αφήγησης, ο συγγραφέας εξιστορεί μια περιπέτεια για το κυνήγι του πλούτου και την αναζήτηση της ευτυχίας. Πάνω απ’ όλα είναι ένα βιβλίο για την ανήκεστο βλάβη της ύπαρξης, αυτήν που προκάλεσε ο πιο δημεγέρτης αιώνας, ο εικοστός.
«Ήθελε να είμαστε νοερά / μαζί στο κοινό μας ψέμα / στην ίδια μας την αδυναμία να μείνουμε / αυτοί που είχαμε γεννηθεί».

Αλκυόνη Παπαδάκη
αν ήταν όλα… αλλιώς
Εκδόσεις Καλέντης
«Μα τότε δεν θα ξεχωρίζαμε το φως που κλείνουν μέσα τους τα φύλλα της παπαρούνας».
«Είχε στο πρόσωπό της διάχυτη μελωμένη πίκρα».
«Πού να ’ξερε πως τα βαθιά πηγάδια κρύβουν μέσα τους λασπόνερα κι όχι φεγγάρια».
«Μόνη της περιδιάβαινε, ανενόχλητη, τσαλαβουτούσε στα νερά, ποδοπατούσε τα όνειρα των γλάρων, έλιωνε μέσα στις χούφτες της τα μικρά κοχύλια και τις αφύλαχτες ψυχές».
«Στριφογύριζε γύρω-γύρω σαν να ζητούσε κάπου να φωλιάσει».
Αυτή είναι η Αλκυόνη. Αχτύπητη!

Καζούο Ισιγκούρο
Τα απομεινάρια μιας μέρας
Εκδόσεις Ψυχογιός
Ένα σύγχρονο κλασικό μυθιστόρημα, μια όμορφη αναπόληση της ζωής ανάμεσα σε δύο πολέμους σε μια αγγλική έπαυλη, μια καθηλωτική επίκληση σε χαμένα όνειρα και χαμένους έρωτες.
Εντέλει, τι έχουμε να κερδίσουμε αναλογιζόμενοι συνεχώς το παρελθόν, κατηγορώντας τον εαυτό μας για το γεγονός πως η ζωή μας δεν εξελίχθηκε όπως θα θέλαμε;

Κώστας Ταχτσής
Το τρίτο στεφάνι
Εξάντας
Τι είπαν οι κριτικοί: «Ένα επίτευγμα της μεταπολεμικής μας λογοτεχνίας». «Το σημαντικότερο μυθιστόρημα που μας έχει δώσει η Ελλάδα».

Μάρω Βαμβουνάκη
Η μπαλάντα της ζήλιας
Εκδόσεις Ψυχογιός
Μια σειρά συναντήσεων ανάμεσα σ’ ένα μεσήλικα ψυχοθεραπευτή και μια νεαρή γυναίκα που υποφέρει από τα πάθη της ζήλιας.
Πολύ ενδιαφέρον. Αριστοτεχνικά γραμμένο.
«Τεράστιος αριθμός ανθρώπων, ανδρών και γυναικών αποζητούν να διορθώσουν την παιδική και βρεφική κακοποιημένη ηλικία τους μέσα στην ερωτική τους σχέση».
«Η ζήλια είναι το μόνο συναίσθημα, πάθος μάλλον, που μοιάζει με το μίσος».
«Στο μικρόκοσμο και τον μεγάκοσμο της ανθρώπινης ψυχής και του κόσμου υπάρχει πάντα η δυνατότητα να ξεσκλαβωθείς».

Γιάννης Μαντίδης
Σοφίκα Τοπάλη
θηλιά στη μνήμη
Μια ιστορία αληθινή που σημάδεψε τα Λεχώνια και συγκλόνισε το πανελλήνιο τις τελευταίες μέρες της Κατοχής και τις πρώτες του εμφυλίου. Μια ιστορία που αποσιωπήθηκε για τον φόβο των Ιουδαίων για να γίνει πολύ αργότερα γνωστή και στους ίδιους τους κατοίκους των Λεχωνίων.
Ο συγγραφέας έζησε τα γεγονότα και με πολύ ταλέντο μας τα διηγείται.

George Steiner
Η σιωπή των βιβλίων
Ένα βιβλίο για τη γλώσσα της σιωπής και για τη σημερινή φλυαρία του κενού.
Η λαμπρή προσέγγιση του Steiner στην ανάγνωση προχωρεί παράλληλα με μια εκ βάθρων κριτική των νέων μορφών πλάνης, αλλά και της αδιαλλαξίας της βαρβαρότητας που έχουν γεννηθεί στην καρδιά μιας τάχα φοβισμένης κοινωνίας.
«Όντας καθηγητής για μένα η λογοτεχνία, η φιλοσοφία, η μουσική, οι τέχνες αποτελούν την ίδια την ουσία της ζωής».
Ο γραπτός λόγος ιχνογραφεί ένα αρχιπέλαγος στα απέραντα ύδατα της ανθρώπινης προφορικότητας.

Ισίδωρος Ζουργός
Οι ρετσίνες του βασιλιά
Εκδόσεις Πατάκη
Οι ρετσίνες του βασιλιά είναι ένα μυθιστόρημα νόμισμα.
Στη μια όψη είναι αναμαλλιασμένος γέροντας που κάποτε ήταν βασιλιάς. Στην άλλη ένας κοιλαράς που μοιάζει να είναι ο Γαργαντούας ή ένας γεωργός που χαμογελάει βαστώντας στο χέρι ένα κρασοπότηρο. Ο αφηγητής στρίβει το νόμισμα στον αέρα κι αυτό καθώς περιστρέφεται, φανερώνει, μέσα από γράμματα και μυστικά οικογενειακές ιστορίες και εικόνες μιας χώρας αμήχανης, βουτηγμένης στην ανεργία και στη νέα μετανάστευση. Όλα αυτά ώσπου το νόμισμα – όσο κρατάει το μυθιστόρημα – πίσω από τις κουρτίνες της κάθε μέρας ελλοχεύει ο σαιξπηρικός κόσμος ως αδιάγνωστη ασθένεια. Όλα αυτά, ώσπου το νόμισμα να πέσει στη γη, εκεί στη χθόνια σαγήνη της γονιμότητας και του τάφου.

Έλενα Νταβλαμάνου
Ένας παρεξηγημένος φίλος
Να διαβαστεί απ’ όλους…
Ιδίως τα παιδιά…
Η συγγραφέας, με το ένστικτο της δασκάλας και το ταλέντο της «διαγράφει» ένα ταμπού. Η αρνητική στάση των πολιτών προς τον αστυνομικό.

Μαίρη Τσακνάκη – Γαβαλά
Παππού, έχεις… Μήνυμα!!!
εκδόσεις ΗΒΗ
Ο παππούς και ο εγγονός κι η γιαγιά στο παρασκήνιο, μας τέρπουν, μας μαθαίνουν, μας προβληματίζουν.

Δημήτρης Μπουραντάς
Όλα σου τα ’μαθα, μα ξέχασα μια λέξη
Εκδόσεις Πατάκη
«Αν είχαμε δύο ζωές, δεν θα σκεφτόμουν ποτέ να γράψω τούτο το μυθιστόρημα. Δεν θα ωφελούσε ούτε εσάς ούτε εμένα. Θα ζούσαμε την πρώτη μας ζωή σαν πρόβα, σαν δοκιμή για να μάθουμε για τη δεύτερη. Αν πεθαίναμε δύο φορές είναι σχεδόν βέβαιο ότι τη δεύτερη θα πεθαίναμε καλύτερα από την πρώτη. Δυστυχώς δεν είναι έτσι. Η ζωή μας είναι μόνο μία και μάλιστα μικρής διάρκειας. Αυτό το θέατρο μπορούμε να το παίξουμε μόνο μια φορά. Χωρίς πρόβα, χωρίς δοκιμή. Γι’ αυτό πρέπει να το παίξουμε όσο γίνεται καλύτερα και για μας τους ίδιους και για όσους αγαπάμε».
Στο βιβλίο τούτο, ο Δημήτρης Μπουραντάς, κορυφαίος καθηγητής του Management και της ηγεσίας, μπολιάζει την τέχνη με τη σοφία και δίνει ένα μέλι γλυκό για την καρδιά και το μυαλό.
Γευτείτε το… Αξίζει…

Νένα Ζήση
Γάμοι κόντρα στο Ρεύμα
Μικτοί γάμοι εβραίων και χριστιανών στη σύγχρονη Ελλάδα.
Στο πλαίσιο ανθρωπολογικής μελέτης βασισμένης σε προφορικές μαρτυρίες εβραίων και χριστιανών, το βιβλίο αποτυπώνει μια αυτοκριτική προσέγγιση ενός θέματος του οποίου τις λεπτομέρειες αποφεύγουν να κοιτάξουν με ειλικρίνεια οι κοινωνίες.
Η πένα μιας χαρισματικής επιστήμονα παρουσιάζει μια νέα αντίληψη πάνω στο θέμα της ετερότητας στο όνομα των αναγκών της πολυπολιτισμικής κοινωνίας και μας οδηγεί στην αποδοχή και την ενσωμάτωση του «άλλου».

Έλενα Ψαραλίδου
Θυμητάρι ενός Ερημοναύτη
Ποιήματα
«Σου έκαψε ο έρωτας το σώμα; /… / αν όλα αυτά δε σου συμβαίνουν μην με στοιχειώνεις πια!».
«Όλο πληθαίνουν τα εκθέματα κι όλο πιο μόνος μένω».
«Όπως η γέννηση ο θάνατος συμβαίνει / Μα σαν η Αγάπη ανθίσει στη καρδιά / τότε η φθορά / ζωή γίνεται ξανά».
Η ποιήτρια Έλενα Ψαραλίδου παλεύει με φαντασίες και λέξεις και μας «δίνει» ένα θυμητάρι εμπειριών και συναισθημάτων. Η ταλαντούχα Έλενα μας χαρίζει μια ποιητική συλλογή γραμμένη με «μαγική» μαεστρία και φιλοσοφική χροιά.

Καλλιόπη Εξάρχου
μάχιμα χείλη
Ποίηση
Εκδόσεις Σόκολη
Η ποίηση της Καλλιόπης Εξάρχου ήταν για μένα φέτος η έκπληξη.
Λέξεις κλειδιά, λέξεις με εικόνα και μουσική, λέξεις μαγικές που συνθέτουν τη μαγεία του κάθε ποιήματος.
«Και οι λέξεις μου / άσφαιρες το πλείστον / κάτι μεταξύ / συνύπαρξης και συνεννόησης / παράτασης ζωής / με στόχο το ανείπωτο».
«Μη φέρεις αποσκευές / ντύσου μόνο φιλιά».

Βασίλης Φραγκόπουλος
Μια μύγα στο Άγιο Όρος
Γιατί τα πιο συγκλονιστικά θαύματα είναι αυτά που συμβαίνουν μέσα μας.
Μια ανατρεπτική ιστορία προσωπικής αναζήτησης, ανάμεσα στην πίστη και την αθεΐα. Η αμφισβήτηση των ανθρώπινων βεβαιοτήτων και η βιωματική προσέγγιση της αλήθειας με φόντο το Περιβόλι της Παναγιάς.

Jacques Lacarriere
L’ete grec (το ελληνικό καλοκαίρι)
Αυτό το βιβλίο είναι μια ζωντανή προσέγγιση, μια παθιασμένη μαρτυρία, μια σχέση 20 χρόνων μ’ έναν λαό, έναν τόπο, μια ιστορία.

Jacques Derrida
Apprendre à vivre enfin (μαθαίνοντας να ζεις εν τέλει)
Entretien
Ένας στοχαστής του οποίου όλο το έργο αποτίει έναν φόρο τιμής στην ανατρεπτική ένταση της ύπαρξης. Μια εναλλακτική παγκοσμιοποίηση. Μαθαίνεις να ζεις σημαίνει ωριμάζεις, επίσης εκπαιδεύεις. Μαθαίνεις στον άλλο, αλλά προπάντων στον εαυτό σου.
Κάθε βιβλίο είναι μια παιδαγωγική που προτίθεται να διαμορφώσει τον αναγνώστη.
Όταν διαβάζει κανείς Derrida νιώθει την ένταση του πάθους του για τη Γαλλική γλώσσα.
Αν αγαπώ αυτή τη γλώσσα όπως αγαπώ τη ζωή μου, περισσότερο από κάθε γηγενή Γάλλο αυτό συμβαίνει επειδή την αγαπώ σαν ξένος. Πάθος και υπερθεματισμός. Αυτό το συμμερίζονται μαζί μου όλοι οι Γάλλοι της Αλγερίας.

Άρτεμις Παπανδρέου
Ίσκιοι στο φως
Έναυσμα για μια ψυχή που σαλπίζει ελευθερία. Μια ψυχή που υφαίνει όνειρα, χαρά, δημιουργία, έρωτα. Αυτή δεν είναι η ζωή;

Μάρη Τσαμακίδου-Παπαποστόλου
Πιστοποιητικό ζωής
Μυθιστόρημα βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα.
Από τη στιγμή που αντιλαμβάνεται πως είναι θετή κόρη, η ανέφελη ζωή της αναστατώνεται. Η γνώση γίνεται πόνος. Κάθε λογική σκέψη ακυρώνεται.
Όλη η ιστορία, η ιστορία της ζωής της «δοσμένη» από τη Μάρη με δεξιοτεχνία, έντονο συναίσθημα αγνής αγάπης, φιλοσοφική χροιά.

Δημήτρης Καραγιάννης
Έρωτας ή τίποτα
Εκδόσεις Αρμός
Ένα βιβλίο για τον έρωτα σε καιρούς μεταμοντέρνους. Η παραίτηση να είμαστε ερωτικοί, είναι παραίτηση από την ίδια τη ζωή.
Έρωτας ή τίποτα για όσους δεν παραδέχονται τον συμβιβασμό της μετριότητας μας λέει ο παιδοψυχίατρος Δημήτρης Καραγιάννης.

Le Clezio
Το χρυσόψαρο
Νόμπελ Λογοτεχνίας 2008
Εκδόσεις Πατάκη
Ένα παραμύθι για μεγάλους που θυμίζει με μεγάλη δύναμη πως υπάρχουν πολλοί τρόποι για να χάσει κανείς την αθωότητά του.
Μια ιστορία αναζήτησης ταυτότητας και ονόματος που διαβάζεται σαν παραβολή.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το