Πολιτισμός

Vive la République

 

της
Μαίρης Τσακνάκη Γαβαλά

Οι Γάλλοι, σε μεγάλα ποσοστά στις κάλπες, συσπείρωση της Αριστεράς για εκτόπισμα της Ακροδεξιάς και τα κατάφεραν. Να δούμε τι θα βγάλει η Assemblée nationale. Ακριβή μου Γαλλία, σε θαυμάζω.
Και οι Ολυμπιακοί Αγώνες πλησιάζουν
Ο τομέας της ασφάλειας άριστος. Μια φίλη μου χάζευε προχθές τα όμορφα της Haute Couture στην Avenue Montaigne, όταν κάποιος της άρπαξε την τσάντα της, με χρήματα, κάρτες κλπ, όταν ένιωσε κάτι να πετάει και μετά να προσγειώνεται στο πεζοδρόμιο. Οι «ιπτάμενοι άνδρες» που της παρέδωσαν την τσάντα της με γαλατική ευγένεια ήταν άρτια εκπαιδευμένοι αστυνομικοί. Στον τομέα ασφάλεια έχει γίνει πολύ καλή δουλειά από τις Γαλλικές αρχές περιμένοντας τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Φυσικά, όλα θα αποδειχθούν στην πράξη. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν πρέπει να είναι παρά μόνο ευγενής άμιλλα, δάκρυα χαράς και συγκίνησης, υψηλοί στόχοι.
Εμείς εδώ, συνεχίζουμε με βιβλία….
Ανεμώλια, του Ισίδωρου Ζουργού. «Ανεμώλια» στη γλώσσα του Ομήρου ίσον λόγια του ανέμου, μάταια, ανώφελα.
Ένα βιβλίο για την αντρική φιλία και την αντρική φυγή. Η απόδραση από την καθημερινότητα, η διαφυγή από τον κόσμο της αρσενικής απελπισίας, η αναζήτηση της νεότητας και της ομορφιάς.
«Θεατρικές Διαγνώσεις» Γιάννης Κωστής
Ποιος ξέρει τι του γίνεται, λέει ο ξεχωριστός γιατρός Γιάννης Κωστής.
Η Βαβέλ που επικρατεί αποδεικνύει το ανέφικτο. Στον αιώνα της κοινωνίας της πληροφορίας, αυτές ψυχορραγούν.
Νίκος Βαραλής «Το Τίποτα και οι Λέξεις «
Νίκο Βαραλή Chapeau!
«Mε τα δάκρυά μας θα ποτιστεί η Γη που ξεράθηκε, θα ανθίσουν όλα κάποτε σ αυτό τον κήπο».
Είχα παρευρεθεί πριν από πολλά χρόνια σε ένα Atelier du roman με αφιέρωμα στον δικό μας ξεχωριστό Παπαδιαμάντη.
Πόσο δύσκολο είναι να αναλύσει κανείς τον universalisme του Παπαδιαμάντη.
Ένας μικρόκοσμος, γεωγραφικά και ανθρώπινα, η Σκιάθος, είναι σύμφωνα με τον Ελύτη και η μικρογραφία του Παπαδιαμάντη. Όλο το σύμπαν μέσα σε ένα νησί. Τη Σκιάθο. Σημείο εκκίνησης κάθε δημιουργίας του.
Ένα νησί η Σκιάθος.
Μια πόλη η Αθήνα.
Ένα μοναστήρι το Άγιο Όρος.
Τρία σύμπαντα.
Η φύση, οι άνθρωποι, οι Θεοί.
Με την πένα του Παπαδιαμάντη η Σκιάθος έγινε ο κόσμος όλος.
Ένα θηλυκό καλόγερο τον ονόμασαν.

Δύο ξεχωριστές προτάσεις βιβλίων

Errata
George Steiner

Από μικρός είναι τρίγλωσσος.
Ξεχάσαμε, μας λέει, την επιρροή του Διαφωτισμού και γυρίσαμε ξανά στα σπάργανα του Πολιτισμού γιατί «σκοτώσαμε τη γλώσσα».
Στο βιβλίο Errata, ο Steiner, γίνεται ο ερμηνευτής του ίδιου του εαυτού του.
Όπως ο Proust, μας μιλάει για τα χρώματα και τις μυρωδιές των παιδικών του χρόνων. Υμνεί τη μοναδικότητα του καθενός με εμμονή και πάθος. Η λεπτομέρεια δεν έχει τελειωμό κι αυτό τον στοιχειώνει.
Στην κάθε μας έντονη αντίδραση δεν μιλάει η λογική, αλλά η διαίσθηση.
Από μικρός είναι τρίγλωσσος, μεγάλος ο αγώνας του να βρει κάποια ισορροπία ανάμεσα στα Γαλλικά, τα Αγγλικά και τα Γερμανικά.
«Η δίψα για μάθηση ήταν το μόνο ιδανικό στην οικογένειά μου. Έτσι μεγάλωσα. Τα βιβλία που με συντρόφευσαν σε όλη μου τη ζωή, η Οδύσσεια και η Ιλιάδα. Παιδάκι ακόμα, ο πατέρας μου με υποχρέωσε να τα διαβάσω στη γλώσσα που γράφηκαν».

Το παιδί που μετρούσε τον κόσμο
Μetin Arditi
Γεννήθηκε στην Άγκυρα και ζει στην Ελβετία. Σ’ όλα τα βιβλία του ο ίδιος προβληματισμός με τους γεννήτορές του. Η μοναξιά, η εξορία. Επιδιώκει, μέσα από τη μουσική να δημιουργήσει γέφυρες ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους. Είναι εβραϊκής καταγωγής.
Μια συγκλονιστική φιλία ανάμεσα σε ένα παιδί αυτιστικό κι έναν ηλικιωμένο άνδρα, σε ένα ερημικό, ελληνικό νησί, επαναπροσδιορίζει τις ζωές τους.
Ένα βαθύ και τρυφερό μυθιστόρημα.
Τούτο το παιδί «που είναι αυτιστικό» κουβαλάει μέσα του όλο τον ανθρώπινο πόνο. Την απέραντη μοναξιά και την αδυναμία να ανοιχτεί στον άλλο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το