Τοπικά

Βιοτεχνία με αρωματικά έλαια στο μυκηναϊκό Διμήνι

Ευρήματα για τη δραστηριοποίηση βιοτεχνίας με αρωματικά έλαια στο Διμήνι κατά τη μυκηναϊκή περίοδο παρουσιάστηκαν χθες στην έναρξη του πανελλήνιου συνεδρίου με θέμα «Αρωματικά φυτά και βότανα» που πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο Valis στην Αγριά και διοργανώνεται από τους «Φίλους του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου», τη «Μαγνήτων Κιβωτό», το Επιμελητήριο Μαγνησίας, τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας και το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Τοξικολογίας του Τμήματος Βιοχημείας του Π.Θ.
Οι εργασίες του συνεδρίου θα ολοκληρωθούν αύριο Κυριακή.
Η αρχαιολόγος και επίτιμη έφορος της ΙΓ’ Εφορείας Κλασικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων κ. Βασιλική Αδρύμη-Σισμάνη ανέφερε πως «τα αρωματικά έλαια αποτελούν την πιο σημαντική βιομηχανία που γίνεται στα μυκηναϊκά ανάκτορα και ήταν απαραίτητα για τα θρησκευτικά τελετουργικά, την καθαρότητα του σώματος, το ταφικό τελετουργικό, τις ανταλλαγές δώρων και το μεγάλο διεθνές εμπόριο στη Μεσόγειο. Ένα τέτοιο εργαστήριο, μια τέτοια βιοτεχνία διαπιστώσαμε μέσα από πολυετή έρευνα ότι υπήρχε στα μυκηναϊκά ανάκτορα του Διμηνίου. Ειδικότερα εντοπίσαμε πως στο δεύτερο μισό του 13ου αιώνα π.Χ. υπήρχαν δύο βιοτεχνίες στο Διμήνι, η μία για κοσμήματα και η άλλη για αρωματικά έλαια, που είχαν μια δραστηριότητα για να καλύψουν τις εμπορικές ανάγκες και να λειτουργεί μια οικονομία της περιοχής. Και βέβαια αυτό συνδέεται και με τον μύθο του Ιάσονα που σπούδασε τα φαρμακευτικά βότανα κοντά στον Κένταυρο. Έτσι οι μύθοι δεν είναι ξεκομμένοι, αλλά έχουν ένα ψήγμα αλήθειας».
Από την πλευρά της η έφορος της ΙΓ’ Εφορείας Κλασικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων κ. Ελισάβετ Νικολάου ανέπτυξε το θέμα των μαγισσών στην αρχαιότητα και κατά πόσο ήταν μύθος ή πραγματικότητα. Όπως ανέφερε, οι μάγισσες στη Θεσσαλία αποτελούν μύθο και το μόνο πραγματικό στοιχείο που έχουμε είναι πως η πρώτη αστρονόμος γυναίκα ήταν από τη Θεσσαλία. Βέβαια στην ελληνική αρχαιότητα υπήρχε η φήμη ότι η Θεσσαλία αποτελούσε άντρο μαγισσών που είχαν τη δυνατότητα να κατεβάζουν το φεγγάρι στη γη. Η μαγεία ήταν αγαπητή στην αρχαιότητα και τη χρησιμοποιούσαν χωρίς τύψεις, αν και οι φιλόσοφοι και οι φαρμακοποιοί την καταδίκαζαν. Βέβαια επειδή οι Θεσσαλοί μήδισαν και λόγω της πολιτικής διαφοράς τους με τους Αθηναίους, οι τελευταίοι μετέδωσαν αυτή τη φήμη ότι οι Θεσσαλές είναι ικανές να κατεβάζουν το φεγγάρι στη γη, κάτι βέβαια που δεν ίσχυε.

 

Τα γιατροσόφια
χθες και σήμερα

Για τα γιατροσόφια που έχουν επιστρέψει στην επικαιρότητα λόγω της κρίσης, αλλά και τα οποία πάντα χρησιμοποιούνταν και ήταν βασισμένα στα βότανα και τα φυτά, μίλησε ο φιλόλογος παλαιογράφος προϊστάμενος του Ιστορικού και Παλαιογραφικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας κ. Αγαμέμνων Τσελίκας.
Ο ίδιος χρόνια τώρα ασχολείται με τα χειρόγραφα για τα γιατροσόφια και τα οποία αποτελούν την παράδοση της αρχαίας ιατρικής μέσα στον ευρύ λαό και τα οποία ενώ ήταν ξεχασμένα, αναδεικνύονται ως μια πηγή πολλών πληροφοριών.
Ειδικότερα στο συνέδριο αναφέρθηκε στα τετράγλωσσα βοτανολογικά λεξικά και το πρόβλημα μελέτης τους και πρόσθεσε πως τα γιατροσόφια ακόμη και σήμερα θα πρέπει να έχουν την ιατρική και φαρμακευτική επαγρύπνηση και κάλυψη.
Η πρόεδρος των «Φίλων του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου» κ. Κερασία Μπαρτζιώκα ανέφερε πως στόχος του συνεδρίου είναι να δούμε τη χρησιμότητα των βοτάνων για την ευεξία, την υγεία, την εκπαίδευση, τη διατροφή. Και η φύση στη Μαγνησία μας έχει δώσει απλόχερα πολλές ποικιλίες. Πολλοί επιστήμονες όπως αρχαιολόγοι, φαρμακοποιοί, παλαιογράφοι, γιατροί, γεωπόνοι, λαογράφοι, θα αναπτύξουν διάφορες θεματικές. Μάλιστα το θέμα συνδέεται και με την ανάπτυξη τουρισμού και της οικονομίας.
Φώτης Σπανός

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το