Θ Plus

Βιώσιμα χρυσά κοσμήματα: Γιατί κοστίζουν περισσότερο;

Τα χρυσά κοσμήματα, οι πολύτιμοι λίθοι και φυσικά ο χρυσός από μόνος του, το πολύτιμο αυτό μέταλλο που για αιώνες γοητεύει την ανθρωπότητα, εξακολουθούν να αποτελούν σύμβολο πλούτου και πολυτέλειας. Ωστόσο η προέλευση και η διαδικασία παραγωγής των πολύτιμων μετάλλων και λίθων παίζουν καθοριστικό ρόλο στην τιμή τους.

Τα βιώσιμα χρυσά κοσμήματα, δηλαδή αυτά που παράγονται με σεβασμό προς το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες, κοστίζουν συχνά περισσότερο από τα μαζικά παραγόμενα. Μπορεί να μοιάζει παράδοξο, γι’ αυτό και εδώ επιχειρούμε να εξηγήσουμε γιατί συμβαίνει αυτό, λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικές διαδικασίες εξόρυξης, το fair trade.

Επίσης θα δούμε κατά πόσο γίνεται σεβαστό το εργατικό δυναμικό, που απασχολείται στις εξορύξεις, καθώς και τι ισχύει με την παραγωγή κοσμημάτων σε εργαστήρια.

Εξόρυξη με σεβασμό προς το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες

Η εξόρυξη πολύτιμων μετάλλων και λίθων προκαλεί σημαντικές επιπτώσεις στο οικοσύστημα, όπου συντελούνται και στις τοπικές κοινωνίες. Οι μαζικές εξορύξεις συχνά καταφεύγουν σε μεθόδους που καταστρέφουν το περιβάλλον, όπως η χρήση κυανίου και άλλων τοξικών χημικών για την εξαγωγή των μεταλλευμάτων από τη γη. Αυτές οι μέθοδοι ταυτόχρονα ρυπαίνουν τα υδάτινα συστήματα και καταστρέφουν την τοπική χλωρίδα και πανίδα.

Τι ισχύει με τις “ηθικές” εξορύξεις για διαμάντια και άλλους λίθους

Αντίθετα οι ηθικές εξορύξεις, είτε πρόκειται για διαμάντια είτε για άλλους πολύτιμους λίθους, χρησιμοποιούν πιο φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπους. Προτιμούν τη χρήση μεθόδων χαμηλού αντίκτυπου και την αναδάσωση των περιοχών εξόρυξης μετά την ολοκλήρωση των εργασιών. Επιπλέον, οι εταιρείες που εξορύσσουν με γνώμονα τη βιωσιμότητα, επενδύουν στην αποκατάσταση του τοπίου και στην προστασία των οικοσυστημάτων.

Η χρήση αυτών των μεθόδων έχει ως αποτέλεσμα υψηλότερο κόστος παραγωγής, το οποίο μετακυλίεται στην τελική τιμή των κοσμημάτων. Επιπρόσθετα αυτές οι εταιρείες συχνά συνεργάζονται με τις τοπικές κοινότητες για να εξασφαλίσουν, ότι η εξόρυξη γίνεται με σεβασμό προς τους κατοίκους και τα δικαιώματά τους. Στο πλαίσιο αυτό αναζητούν εργατικό δυναμικό από τις τοπικές κοινωνίες δημιουργώντας θέσεις εργασίας.

Δίκαιο εμπόριο και σεβασμός στους εργαζόμενους

Το fair trade, ή δίκαιο εμπόριο, είναι ένα σύστημα που προωθεί δίκαιες συνθήκες εργασίας και αμοιβές για τους εργαζομένους στις χώρες, όπου εξορύσσεται ο χρυσός. Σε πολλές περιπτώσεις οι εργαζόμενοι στις μαζικές εξορύξεις αντιμετωπίζουν επικίνδυνες συνθήκες εργασίας και χαμηλές αμοιβές.

Οι εταιρείες που συμμετέχουν σε δίκαιο εμπόριο διασφαλίζουν, ότι οι εργαζόμενοι τους λαμβάνουν δίκαιες αμοιβές, έχουν ασφαλείς συνθήκες εργασίας και πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη.

Η διασφάλιση αυτών των δικαιωμάτων για τους εργαζομένους αυξάνει το κόστος παραγωγής των πολύτιμων μετάλλων, κάτι που αντανακλάται στην τιμή των τελικών προϊόντων. Οι καταναλωτές που αγοράζουν ηθικά κοσμήματα επιλέγουν να υποστηρίξουν μια πιο δίκαιη και βιώσιμη πρακτική εξόρυξης, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ακριβότερα χρυσά κοσμήματα.

Σμαράγδια που παράγονται σε εργαστήρια

Κοιτάζεται τα σμαράγδια που κοσμούν ένα υπέρλαμπρο δαχτυλίδι και είναι πράγματι εκθαμβωτικά. Τι θα λέγατε, αν σας εκμυστηρεύονταν κάποιος, ότι πρόκειται για λίθο, που δημιουργήθηκε σε εργαστήριο;

Τα κοσμήματα που παράγονται σε εργαστήρια, γνωστά και ως “lab-grown” κοσμήματα, είναι μια άλλη κατηγορία που παρουσιάζει υψηλότερο κόστος. Η διαδικασία παραγωγής αυτών των κοσμημάτων είναι τεχνολογικά προηγμένη και απαιτεί εξειδικευμένο εξοπλισμό και τεχνογνωσία.

Η παραγωγή χρυσού και άλλων πολύτιμων μετάλλων σε εργαστήρια όμως μειώνει την ανάγκη για παραδοσιακή εξόρυξη, Αυτό με τη σειρά του είναι ευεργετικό για το περιβάλλον. Ωστόσο η αρχική επένδυση για την ανάπτυξη της τεχνολογίας και των εγκαταστάσεων παραγωγής είναι υψηλή. Επίσης η παραγωγή σε μικρή κλίμακα αντί για μαζική παραγωγή σημαίνει ότι το κόστος ανά μονάδα είναι υψηλότερο.

Επένδυση σε βιώσιμα χρυσά κοσμήματα είναι αντάξια με την τιμή χρυσής λίρας!

Η βιωσιμότητα στον τομέα των χρυσών κοσμημάτων έχει αναχθεί σε κεντρικό θέμα συζήτησης, καθώς οι καταναλωτές γίνονται όλο και πιο ευαισθητοποιημένοι σχετικά με τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις των αγορών τους.

Από αυτή τη σκοπιά η βιώσιμη εξόρυξη μετάλλων και λίθων επικεντρώνεται στη χρήση ηθικών μεθόδων εξόρυξης, που μειώνουν τη ρύπανση και προστατεύουν τα οικοσυστήματα. Αυτό περιλαμβάνει την αποφυγή τοξικών χημικών και την εφαρμογή πρακτικών αποκατάστασης των εδαφών μετά την εξόρυξη.

Επιπλέον, δίνεται έμφαση στην ευημερία των τοπικών κοινοτήτων, εξασφαλίζοντας δίκαιες αμοιβές και ασφαλείς συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους στα ορυχεία μέσω του δίκαιου εμπορίου (fair trade). Η βιωσιμότητα στον τομέα των χρυσών κοσμημάτων είναι μια επένδυση αντάξια με την τιμή χρυσής λίρας. Δεν πρόκειται απλά μια νέα τάση, αλλά μια αναγκαία αλλαγή για να εξασφαλίσουμε το αύριο στις γενιές, που έπονται.

Image by Freepik

Share

Πρόσφατα άρθρα

Μάικλ Τζάκσον: Πέθανε με χρέος πάνω από 500 εκατ. δολάρια – Τι αποκαλύπτουν νέα δικαστικά έγγραφα

Ο Μάικλ Τζάκσον είχε χρέος άνω των 500 εκατομμυρίων δολαρίων όταν πέθανε, το 2009 σύμφωνα…

28 Ιουνίου 2024

Αλ.Μεϊκόπουλος:«Η κοντόφθαλμη & οριζόντια κυβερνητική λογική στερεί από το Χιονοδρομικό Πηλίου αναγκαία κονδύλια»

Σε κοινοβουλευτική Ερώτηση προχώρησε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος σχετικά με τον αποκλεισμό…

28 Ιουνίου 2024

ΜΟΕ Λάρισας: Δις ισόβια για την δολοφονία των δύο αδελφών στην Μακρινίτσα (βίντεο)

Του Κωνσταντίνου Κοντοκώστα Σε δις ισόβια και συνολική ποινή φυλάκισης έξι ετών καταδικάστηκε από το…

28 Ιουνίου 2024

Τραμπ στο ντιμπέιτ με Μπάιντεν: «Δεν έκανα σεξ με πορνοστάρ» – Γιατί θεωρείται ο κερδισμένος

Μέσα στα 90 λεπτά που κράτησε το πρώτο debate του με τον Τζό Μπάιντεν ενόψει…

28 Ιουνίου 2024

Στον Βόλο το εντυπωσιακό κρουαζιερόπλοιο «EXPLORA I»

Το νεότευκτο κρουαζιερόπλοιο «EXPLORA I» σημαίας Μάλτας, της εταιρείας MSC, κατέπλευσε την Παρασκευή 28 Ιουνίου…

28 Ιουνίου 2024

Μαθητές και καθηγητές από σχολεία της Ευρώπης στο Γυμνάσιο Στεφανοβικείου με πρόγραμμα ERASMUS

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Γυμνάσιο Στεφανοβικείου ανταλλαγή μαθητών στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+, Δράση KA210…

28 Ιουνίου 2024