Τοπικά

Βιωματικό σεμινάριο στο Μουσικό Σχολείο – Ο ρόλος της φωνής ως εργαλείου στην εκπαιδευτική διαδικασία

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε στο αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου Βόλου βιωματικό σεμινάριο με θέμα «Ο ρόλος της φωνής ως εργαλείου στην εκπαιδευτική διαδικασία». Ειδικότερα, το σεμινάριο – διάρκειας τεσσάρων ωρών – πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 12 Απριλίου και ώρα 12.00, στο πλαίσιο προγραμματισμένης ενδοσχολικής επιμόρφωσης με τη συμμετοχή του συνόλου των εκπαιδευτικών της σχολικής μονάδας.
Κεντρικοί ομιλητές ήταν οι κ.κ. Θεμιστοκλής Μακαντάσης, τ. σχολικός σύμβουλος Μουσικής, και Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος, φωνίατρος – ΩΡΛ. Την εκδήλωση άνοιξε η διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου κ. Αρετή Τζανετοπούλου, η οποία παρουσίασε με ιδιαίτερη γλαφυρότητα την επιτακτική ανάγκη των εκπαιδευτικών για επιμορφωτικές δράσεις και μάλιστα βιωματικού χαρακτήρα.
Την πρώτη εισήγηση του σεμιναρίου με τίτλο «Μιλώντας για τη φωνή του εκπαιδευτικού» έκανε ο κ. Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος. Στη διαδραστική του παρουσίαση ο εισηγητής, αφού ανέλυσε διεξοδικά την ανατομία των φωνητικών χορδών και του λάρυγγα, αναφέρθηκε στα προβλήματα που συχνά αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες φωνής, μεταξύ των οποίων και οι εκπαιδευτικοί. Μάλιστα τόνισε ότι τα εν λόγω προβλήματα επιτείνονται από παράγοντες, όπως η εμμηνόπαυση, το κάπνισμα και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
Η δεύτερη εισήγηση ανήκε στον κ. Μακαντάση, ο οποίος τόνισε τη σημασία της φωνής ως εκπαιδευτικού εργαλείου τόσο για τους μαθητές, όσο και τους εκπαιδευτικούς, ενώ αναφέρθηκε ακροθιγώς στις ενέργειες που ο ίδιος είχε κάνει για την εισαγωγή του μαθήματος «Τοποθέτηση φωνής στην εκπαιδευτική διαδικασία» στα Πανεπιστήμια και ιδιαίτερα στα Ανώτατα Ιδρύματα των διδασκαλικών και καθηγητικών σχολών.
Παράλληλα, ο κ. Μακαντάσης εξήρε τον ρόλο της Μουσικής στη γενικότερη καλλιέργεια του ανθρώπου, ενώ αναφέρθηκε και στο φιλανδικό μοντέλο εκπαίδευσης, το οποίο έχει εισαγάγει τη μουσική από το νηπιαγωγείο, καθώς η μουσική διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε όλη την πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
Με το πέρας των εισηγήσεων ακολούθησε κύκλος ερωτήσεων κι εποικοδομητικού διαλόγου, ενώ οι εισηγητές έδωσαν πρακτικές συμβουλές για ζητήματα που αφορούν στην καθημερινή εκπαιδευτική διαδικασία.
Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου, η διευθύντρια κ. Αρετή Τζανετοπούλου, αφού εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες της στους ομιλητές, τόνισε την πεποίθησή της ότι το Μουσικό Σχολείο Βόλου θα συνεχίσει να αποτελεί κυψέλη πολιτισμού, αλλά και καινοτόμων πρακτικών επιμόρφωσης για όλους τους εκπαιδευτικούς της Μαγνησίας.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το