Πολιτισμός

Βιωματικό οδοιπορικό από τον Στέφανο Σταμέλλο – Παρουσιάστηκε χθες το βιβλίο του στον Βόλο

Το βιωματικό οδοιπορικό στα πρώτα σύνορα της Ελλάδας, που αποτυπώθηκε σε βιβλίο από τον Στέφανο Σταμέλλο, παρουσιάστηκε χθες σε εκδήλωση στη Λαϊκή Βιβλιοθήκη «Δαμιανού Κυριαζή». Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στη σημαντικότητα της καταγραφής ενδιαφερόντων στοιχείων από τον συγγραφέα, που πεζός έντεκα ημέρες κατάφερε να αναδείξει ιστορικά και πολιτιστικά γεγονότα της εποχής και την ίδια την οριογραμμή.

Το βιβλίο του Στέφανου Σταμέλλου έχει τίτλο «Από τον Παγασητικό έως τον Αμβρακικό, ένα οδοιπορικό στα πρώτα σύνορα της Ελλάδας» και για αυτό μίλησε η Αννίτα Πρασσά, δρ. Ιστορίας, προϊσταμένη Γ.Α.Κ. Μαγνησίας, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε: «Το βιβλίο ξεκινάει με μία προσωπική οικογενειακή αφορμή από τον συγγραφέα, καθώς ο προπάππους του Γιώργος Σταμέλλος ήταν ληστής στην περιοχή της Αραχωβίτσας στην Ευρυτανία. Ήταν ένας κοινωνικός ληστής, που δεν είχε άλλο τρόπο ζωής, στην περίοδο της βασιλείας του Όθωνα, όταν οι αγωνιστές του 1821 παραγκωνίστηκαν και δεν αξιοποιήθηκαν στον τακτικό στρατό από το Βασίλειο της Ελλάδας και για αφού αφοπλίστηκαν, η ληστεία ήταν τρόπος ζωής, μένοντας χωρίς δουλειά και κτήματα. Με αφορμή αυτό ξεκινάει ο συγγραφέας Στέφανος Σταμέλλος μια περιπέτεια για να αναζητήσει τα ίχνη αυτών των προγόνων του ληστών, οι οποίοι βέβαια σύχναζαν στην παραμεθόριο περιοχή.

SANYO DIGITAL CAMERA

Κάνει λοιπόν ένα οδοιπορικό έντεκα ημερών πεζός στα σύνορα του πρώτου ελληνικού κράτους από τον Παγασητικό μέχρι τον Αμβρακικό και προσπαθεί να δει πως ζούσαν οι άνθρωποι εκείνης της εποχής, να προσεγγίσει καλύτερα τη νοοτροπία των ληστών αυτών και μέσα από αυτή την πεζοπορία του μας μεταφέρει τις εντυπώσεις του, το φυσικό περιβάλλον, διάφορα υπολείμματα από στρατώνες. Με εντυπωσιάζει το γεγονός πως αντιμετωπίζουν οι ντόπιοι έναν άγνωστο ταξιδιώτη, καθώς τον καλοδέχονται και τον φιλοξενούν. Εύχομαι αυτή η διαδρομή να γίνει από Συλλόγους και να καθιερωθεί ως οδοιπορικό».

Από την πλευρά του ο περιηγητής Κυρ. Παπαγεωργίου, τόνισε πως «πρόκειται για ένα βιβλίο που ανοίγει τους ορίζοντες ακόμη και για τους καταξιωμένους ορειβάτες, τους ανθρώπους που γνωρίζουν το πεδίο της ελληνικής ενδοχώρας. Είναι ένα βιβλίο που ανοίγει τους ορίζοντες για να κάνουν μια οδοιπορική διαδρομή ταυτόχρονα με την ιστορική πορεία των συνόρων, όπως το λέει και το βιβλίο. Εγώ έχω περιηγηθεί σε πολλά από τα μέρη που αναφέρονται στο βιβλίο, αλλά δεν ήξερα ότι εκεί πάνω βρίσκονταν τα πρώτα ελληνικά σύνορα με την Τουρκία. Αυτές οι ορειβατικές διασχίσεις που έκανα, νόμιζα ότι ήταν άγνωστες, καθώς πρόκειται για δύσβατα μέρη, που δεν τα έχει επιμεληθεί η ελληνική Πολιτεία, καθώς είναι ιστορικά αυτά τα σύνορα από τον Παγασητικό έως τον Αμβρακικό».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το