Πολιτισμός

Βιωματικό μυθιστόρημα από τον Ηλία Γκότση

Το βιωματικό μυθιστόρημα «Μια μικρή άγνωστη λύπη» του συγγραφέα Ηλία Γκότση παρουσιάστηκε χθες το βράδυ από το Στέκι Πολιτισμού Μετα-Μορφώσεις και τον νεοσύστατο Σύλλογο φίλων, εθελοντών και οικογένειας του ΚΕΘΕΑ Πιλότος, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Οργανισμού. Πρόκειται για ιστορίες των ανθρώπων με τους οποίους έχει εργαστεί ο συγγραφέας, οι οποίες συναντώνται με τις προσωπικές του φέρνοντας στην επιφάνεια κοινά συναισθήματα και βιώματα.Το βιβλίο μιλά για τη σχέση μας με την απώλεια, τα συναισθήματα, τις αφηγήσεις για τον εαυτό μας και τη ζωή μας. Μιλά ακόμη για τη μνήμη και τους ανθρώπους που κουβαλάμε μέσα μας, για τη συμφιλίωση και τη συγχώρεση.

Να αναφερθεί ότι το βιβλίο ξεκίνησε να γράφεται τον Αύγουστο του 2012, μέσα στην περίοδο της κρίσης, και εκδόθηκε το 2018 από τις εκδόσεις «Αρμός». Κοινό δομικό στοιχείο είναι η απώλεια που βιώνουν οι ήρωες και η άρνησή τους να θρηνήσουν, η λύπη, η θλίψη, ο πόνος, οι ενοχές, η κρύπτη που απομονώνει, προφυλάσσει από κάθε διείσδυση, προστατεύει. Αλλά και η δυνατότητα της ίασης και το προχώρημα στη ζωή, σε επαφή με την απώλεια, το πλήγωμα, τη διαχείριση και την επεξεργασία των συναισθημάτων, την απόφαση και τη συμφιλίωση. Χρειάζεται αποδοχή, θέληση για δημιουργία, έμφαση στο βίωμα, πίστη για ένα νέο αφήγημα ζωής.
«Η δική μου ανάγκη ήταν να μιλήσω για την απώλεια της ικανότητας των ανθρώπων να επιθυμούν και να ονειρεύονται ένα εναλλακτικό μέλλον, στο οποίο θα μπορούν να έχουν ένα σχετικό έλεγχο στις επιλογές και τα συναισθήματά τους και να έρθουν πιο κοντά σε αυτό που ο Καστοριάδης αποκαλούσε ατομική και κοινωνική αυτονομία», αναφέρει χαρακτηριστικά ο συγγραφέας.

Ο Ηλίας Γκότσης γεννήθηκε στη Μεσσηνία το 1967. Σπούδασε Κοινωνιολογία και στη συνέχεια εκπαιδεύτηκε στη Συστημική και Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία.
Έχει δουλέψει για πολλά χρόνια ως οικογενειακός, ατομικός και ομαδικός ψυχοθεραπευτής. Από το 1995 εργάζεται στον ΟΚΑΝΑ, όπου από το 2002 έως το 2015 υπήρξε υπεύθυνος της Μονάδας Απεξάρτησης Εφήβων και Νέων ΑΤΡΑΠΟΣ-ΟΚΑΝΑ, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια είναι υπεύθυνος για τις εκπαιδευτικές δράσεις του οργανισμού.
Το βιβλίο παρουσίασαν ο Θεοδόσης Γιαμουστάρης, ψυχίατρος και ψυχοθεραπευτής και η Κλαίρη Κουτρουλή, ψυχολόγος, τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Ξενοφώντας Σελπεσάκης, υπεύθυνος των Μεταμορφώσεων, ενώ η Κική Δανιηλίδου διάβασε αποσπάσματα του βιβλίου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το