Τοπικά

Βιωματική γνώση για τους μαθητές του 10ου Γυμνασίου Βόλου σε σημαντικά θέματα της καθημερινής ζωής

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν στο 10ο Γυμνάσιο Βόλου, από 31 Απριλίου ως και 4 Μαϊου 2018, ποικίλες δράσεις με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών για τις ενότητες της Θεματικής Εβδομάδας “Σώμα και Ταυτότητα” (Διατροφή και Ποιότητα Ζωής, Πρόληψη Εθισμού και Εξαρτήσεων, Έμφυλες Ταυτότητες, Κυκλοφοριακή Αγωγή και Οδική Ασφάλεια).
Τη Δευτέρα, στο πλαίσιο της ενότητας «Έμφυλες ταυτότητες» οι μαθητές του σχολείου παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το εγκεκριμένο από το ΙΕΠ πρόγραμμα «Είμαι έφηβος/η. Τι μου συμβαίνει;» και την εποικοδομητική ενημέρωση για τις ψυχοσωματικές αλλαγές της εφηβείας από εξειδικευμένο προσωπικό του ΠΕΔΥ. Ευαισθητοποιήθηκαν επίσης σε θέματα ενδοοικογενειακής βίας από ψυχολόγο του Κέντρου κακοποιημένων γυναικών, ενώ παρακολούθησαν εργαστήρι με θέμα «Τα στερεότυπα του φύλου μέσα από τη διαφήμιση».


Την Τετάρτη, σε σχέση με την ενότητα «Διατροφή» οι μαθητές επισκέφτηκαν φούρνο και θερμοκήπιο της περιοχής, ξεναγήθηκαν στα εργαστήρια παρασκευής τροφίμων της Κιβωτού, όπως και στον αρχαιολογικό χώρο του Νεολιθικού οικισμού Διμηνίου από εθελόντρια αρχαιολόγο. Παρακολούθησαν βίντεο για τις διατροφικές συνήθειες των αρχαίων Ελλήνων, για την παχυσαρκία και την νευρική ανορεξία, ενώ πήραν οδηγίες για τις σωστές διατροφικές συνήθειες που πρέπει να συνοδεύουν την καθημερινότητα των υγιών οργανισμών.
Την Πέμπτη, ψυχολόγοι του ΚΕΘΕΑ παρουσίασαν και διεκπεραίωσαν «Πρόγραμμα πρόληψης επικίνδυνων συμπεριφορών και εξαρτήσεων» με ερωτηματολόγια προσαρμοσμένα σε κάθε περίπτωση.
Την Παρασκευή, διδάχθηκαν κατά ομάδες τεχνικές διάσωσης με υλικό και εξοπλισμό που μεταφέρθηκε στο σχολείο από πέντε εθελοντές της ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Μαγνησίας. Διδάχτηκαν επίσης πρώτες βοήθειες σε συνθήκες προσομοίωσης από τετραμελές εξειδικευμένο προσωπικό του ΕΚΑΒ. Αντιλήφθηκαν την αξία του εθελοντισμού παρακολουθώντας παρουσίαση για την Ομάδα Ελλήνων Εθελοντών που ενεργοποιήθηκε στις κοιλάδες της φυλής των Καλάσα από τη Διευθύντρια Κ. Δανηιλίδου -μέλος των Ελλήνων Εθελοντών, και τέλος συμμετείχαν σε εργαστήρι για την ασφάλεια στο διαδίκτυο με ψυχολόγο του “Χαμόγελου του Παιδιού” και την κοινωνιολόγο του σχολείου.

Για το φετινό θεματικό άξονα «Κυκλοφοριακή Αγωγή και Οδική Ασφάλεια» το σχολείο αφιέρωσε τρεις (3) ημέρες κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών που αντιμετώπιζαν ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες στη μετακίνησή τους προς το σχολείο. Τα προβλήματα μετακίνησης αντιμετωπίστηκαν φέτος με τη δωρεάν μεταφορά τους από το Αστικό ΚΤΕΛ Βόλου.

«Θεωρούμε ο καλός σχεδιασμός -προγραμματισμός και η συνεργασία των εκπαιδευτικών του σχολείου μας, της Διευθύντριας, και των Φορέων προσέφερε στους μαθητές μας χρήσιμες πληροφορίες, πλούσιες βιωματικές εμπειρίες και γνώσεις, ενεργοποιώντας δεξιότητες της προσωπικότητάς τους, συνεισφέροντας στην ψυχοσωματική τους ανάπτυξη και κοινωνικοποίηση», τόνισαν οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί.
«Το σχολείο πήρε την πρωτοβουλία να μας προσφέρει μια σειρά από αξέχαστες εμπειρίες. Μας δόθηκε η ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με εξειδικευμένη γνώση και ανεκτίμητες πληροφορίες και συμβουλές για το μέλλον μας ως ενήλικες και υπεύθυνοι πολίτες. Ήταν μια εβδομάδα γεμάτη περιπέτειες η οποία μας έκανε να επιθυμούμε να επεκτείνουμε το ταξίδι της γνώσης».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το