Τοπικά

Βιολέττα Καντόλα: Δεν φταίει η δημοτική αρχή αλλά η Δευτεροβάθμια και η Πρωτοβάθμια που οι άποροι μαθητές δεν έλαβαν γεύματα»

Τις ευθύνες στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Μαγνησίας επιρρίπτει η δημοτική αρχή, μέσω της αντιδημάρχου Βιολέττας Καντόλα, για το γεγονός ότι ο δήμος Βόλου δεν ανταποκρίθηκε τη χρονιά 2017 -2018 στο πρόγραμμα σίτισης των μαθητών, ενώ με καθυστέρηση ξεκίνησε τη φετινή χρονιά τη χορήγηση ενός γεύματος σε άπορα παιδιά,.
Η ίδια υποστηρίζει, πως η δημοτική αρχή αναγνωρίζοντας τα οικονομικά προβλήματα πολλών οικογενειών της πόλης ανέλαβε από νωρίς πρωτοβουλία για τη σίτιση οικονομικά αδύναμων μαθητών. Η πρώτη προσπάθεια ξεκίνησε τη σχολική χρονιά 2016-2017, όπου ζητήθηκε από τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να προσδιοριστεί ο αριθμός των μαθητών που έχουν ανάγκη σίτισης ανά σχολείο. Στη συνέχεια με απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου κάλυψε με παροχή καθημερινού πρωινού 75 μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης συνολικού κόστους 10.125,00€. Η μητρόπολη Δημητριάδος ανέλαβε την ίδια υπηρεσία για μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε μέσα από τα κυλικεία των σχολείων που φοιτούσαν οι ωφελούμενοι μαθητές σεβόμενο απόλυτα την προσωπικότητα του κάθε μαθητή με απόλυτη εχεμύθεια και επιτυχία. Ο Δήμος μέσω της διαδικασίας της απευθείας ανάθεσης ανέθεσε στους εκμεταλλευτές των αντίστοιχων κυλικείων την παροχή πρωινού.
«Θέλαμε να συνεχίζουμε αλλά ήταν πολλά τα παιδιά»
Η Δημοτική Αρχή θέλησε, σύμφωνα με την αντιδήμαρχο να συνεχίσει το πρόγραμμα και την επόμενη σχολική χρονιά 2017-2018.
«Πριν την έναρξη των μαθημάτων ζητήθηκαν από τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τα απαραίτητα στοιχεία. Συγκεκριμένα ζητήθηκε ο αριθμός των οικονομικά αδύναμων μαθητών ανά σχολείο που πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια (δικαιούχοι παροχών Πρόνοιας από το Δήμο Βόλου) προκειμένου να τους χορηγηθεί πρωινό γεύμα. Ωστόσο η αύξηση των εν δυνάμει ωφελουμένων ήταν εκρηκτική. Οι 2 διευθύνσεις προσδιόριζαν το συνολικό αριθμό των μαθητών στα 458 άτομα. Το υπ΄ αριθμ. Φ.20.2/7609 03-10-2017 έγγραφο της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας (Πίνακας στοιχείων Σχολικών Μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για πρωινό γεύμα) καθώς και τα υπ’ αριθμ.Φ.1/132/8-11-17, 158/3-11-17 και Φ.9/48/11-12-2017 έγγραφα του 8ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου, του 6ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου και του 31ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου υπολόγιζε τους οικονομικά αδύναμους μαθητές σε 105. Το υπ΄ αριθμ. έγγραφο 9013/17-10-17 της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας (Πίνακας στοιχείων Σχολικών Μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για πρωινό γεύμα) υπολόγιζε τους οικονομικά αδύναμους μαθητές σε 353. Το υπολογιζόμενο οικονομικό κόστος ξεπερνούσε τις 75.000€. Σε προφορική ερώτηση ο επίτροπος αρνήθηκε κατηγορηματικά να εγκρίνει τυχόν τέτοια δαπάνη που θα ξεπερνούσε κατά πολύ το όριο της απευθείας ανάθεσης. Μάταια ζητήθηκε από τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εξορθολογισμός του αριθμού των ωφελουμένων εστιάζοντας σε αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη. Μάλιστα η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας επικαλούμενη το νόμο περί προσωπικών δεδομένων αρνήθηκε τη παροχή επιπλέον στοιχείων. Όλες αυτές οι δυσκολίες είχαν σαν αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος και να μην πραγματοποιηθεί η σίτιση τη σχολική χρονιά 2017-2018. Παρά το διαφαινόμενο αδιέξοδο η δημοτική αρχή με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, πιστεύοντας στην δυνατότητα εφαρμογής του προγράμματος επέμεινε να διερευνά τρόπους υλοποίησης του και κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά 2018-2019. Από πολύ νωρίς και μέσα στο καλοκαίρι ζητήθηκε από τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ο αριθμός των οικονομικά αδύναμων μαθητών θέτοντας αυστηρά κριτήρια ώστε να ωφεληθούν οι πραγματικά αδύναμοι. Οι τελικές απαντήσεις έφτασαν με μεγάλη καθυστέρηση στο email της αντιδημαρχείας Παιδείας στις 02/11/2018. Ο καθαρός ωφέλιμος χρόνος μέχρι το τέλος της χρονιάς (διακοπές χριστουγέννων) ήταν λιγότερος από 6 εβδομάδες. Η ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων γραφειοκρατικών ενεργειών (απόφαση έγκρισης από το Δημοτικό Συμβούλιο, απόφαση αντιδημάρχου, σύναψη ατομικών συμβάσεων με τους εκμεταλλευτές των σχολικών κυλικείων σχεδόν θα τον μηδένιζε. Έτσι στο πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο μετά την έγκριση του προϋπολογισμού του 2019 και τη δυνατότητα εγγραφής εξόδων εισήχθη το θέμα της έγκρισης σίτισης-παροχής πρωινού σε άπορους μαθητές, ώστε να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό οι διαδικασίες και να ανταποκριθούμε στο μέτρο του δυνατού σε αυτό το σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το