Επιστήμη

Βήμα προς βήμα την κατασκευή ενός πιάνου Steinway

p1arlui9cd1d7neb1to8iouprr6_900
Στο βιβλίο του «Making Steinway», ο φωτογράφος Christopher Payne καταγράφει τη διαδικασία της κατασκευής ενός πιάνου του γνωστού οίκου, αντιπαραβάλλοντας φωτογραφίες με το αρχειακό υλικό του εργοστασίου του 1916.
 Στο Metropolitan Museum of Art βρίσκεται ένα δείγμα του πρώτου μοντέλου πιάνου 88 πλήκτρων που κατασκευάστηκε από  την Steinway & Sons το 1868, από ξύλο τριανταφυλλιάς και σκελετό από χυτοσίδηρο, το οποίο στηρίζεται σε τρία περίτεχνα πόδια. Τώρα, στον 21ο αιώνα, το εργοστάσιο της Steinway στην Αstoria, συνεχίζει να παράγει μερικά από τα καλύτερα μουσικά όργανα στον κόσμο, διατηρώντας την ιστορική βιοτεχνία, ενώ υιοθετεί πιο πρόσφατες καινοτομίες. Στο νέο του βιβλίο «Making Steinway», ο φωτογράφος Christopher Payne καταγράφει τη διαδικασία της κατασκευής του πιάνου, αντιπαραβάλλοντας φωτογραφίες με το αρχειακό υλικό του εργοστασίου του 1916.

Υπάρχουν πλέον προστατευτικά γυαλιά για τους τεχνίτες και κάποια νεότερα μηχανήματα, αλλά στο σύνολο η αντιπαράθεση του παρελθόντος και του παρόντος δείχνει ότι δεν έχει και πάρα πολύ αλλάξει η συναρμολόγηση ενός πιάνου.

Η εταιρεία πιάνων πρόσφερε στον Payne πλήρη πρόσβαση στο εργοστάσιο, όπου πέρασε ώρες με τους ξυλογλύπτες, τους αναλυτές τόνου και άλλους τεχνίτες. Οι φωτογραφίες του περιλαμβάνουν τα πορτρέτα τους, καθώς και αναλυτικά πλάνα με τον χρόνο που περνάνε τελειοποιώντας κάθε στοιχείο του οργάνου. Και υπάρχουν πολλά: το καθένα από τα 88 πλήκτρα, περιλαμβάνει 57 επιμέρους στοιχεία για να ρυθμιστούν.

Το βιβλίο ακολουθεί χρονολογικά την κατασκευή του πιάνου από την αρχή μέχρι το τέλος.  Από τη χύτευση του σκελετού στο χυτήριο OS Kelly στο Σπρίνγκφιλντ του Οχάιο, μέχρι την αίθουσα επίδειξης με το μεγάλο πολυέλαιο,  Steinway Hall Showroom στη West 57th Street (η οποία πωλήθηκε το 2013, πριν τη μετεγκατάσταση της Steinway το 2014). Στην πορεία, η δραστηριότητα του εργοστασίου έκτασης 41.800 τετραγωνικών μέτρων, βρίσκεται  στο επίκεντρο, τονίζοντας την ανθρώπινη επαφή που καθοδηγεί κάθε βήμα της μακρόχρονης διαδικασίας που απαιτείται για την κατασκευή του οργάνου.

«Περιηγήθηκα για πρώτη φορά στο εργοστάσιο Steinway το 2002, ενώ εργαζόμουν ως αρχιτέκτονας, και για πολλά χρόνια συνέχισα να σκέφτομαι αυτό που είχα δει και ιδιαίτερα τη συναρμολόγηση και το σεβασμό στη δομή της μορφής» δήλωσε ο Payne στο Hypperalergic, προσθέτοντας «Όταν ο πατέρας μου και η γιαγιά μου πέθαναν – και οι δύο ήταν πιανίστες – οι αναμνήσεις μου από το εργοστάσιο πήραν μια πιο βαθιά, πνευματική σημασία, και ένιωσα την υποχρέωση να επιστρέψω για να καταγράψω τις εικόνες του οργάνου που ήταν τόσο βαθιά συνδεδεμένο με την οικογένειά μου».

Το εργοστάσιο Steinway προσφέρει τακτικά περιηγήσεις για το κοινό, αλλά και για εκείνους που δεν μπορούν να περπατήσουν στους χώρους του, οι φωτογραφίες του Payne καταγράφουν, κομμάτι κομμάτι, την απίστευτη δουλειά που χρειάζεται για τη δημιουργία ενός πιάνου.

Πηγή: klik.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το