Πολιτισμός

Βικτώρια Σαμπετάι: Tαξίδι με μυστήριο και αστυνομική δράση

 

Στο νέο βιβλίο της Βικτώριας Σαμπετάι, με τίτλο «Σνάιπερ», η ιστορία ξεκινά στο Μανχάταν. Η Βολιώτισσα δημιουργός, η οποία ζει μόνιμα στο Βέλγιο από το 1989, τοποθετεί τη δράση του έργου της στη Νέα Υόρκη, με πρωταγωνιστή τον επιθεωρητή Τζέιμς Μακ Άλιστερ, ο οποίος καλείται να διαλευκάνει μια υπόθεση φόνου. Δύο χρόνια έπειτα από το «Άλμα πίστης», τη συλλογή διηγημάτων με την οποία συστήθηκε στο αναγνωστικό κοινό, η συγγραφέας επανέρχεται με ένα αστυνομικό μυθιστόρημα και επιχειρεί στροφή 180 μοιρών στο λογοτεχνικό ύφος της.

Ο τίτλος που επέλεξε η Βικτώρια Σαμπετάι («Σνάιπερ» είναι η αντιστοίχιση στα ελληνικά της αγγλικής λέξης sniper, που μεταφράζεται «ελεύθερος σκοπευτής»), προδιαθέτει τον αναγνώστη πως η δράση δεν θα λείψει στις 378 σελίδες του βιβλίου, το οποίο θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις «24 Γράμματα» την προσεχή Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου, ενώ στις 11 του μηνός, ημέρα Κυριακή και ώρα 17:30, θα παρουσιαστεί στην Εξωραϊστική Λέσχη Βόλου από τον εκδοτικό οίκο και το βιβλιοπωλείο «Πένα».
Πάντως, από τη συζήτηση με τη Βολιώτισσα συγγραφέα, η οποία εδώ και λίγες ημέρες βρίσκεται στη γενέτειρά της για την επίσημη «πρώτη» του «Σνάιπερ», εκείνο που πρέπει να σημειωθεί είναι οι συμβολισμοί, αλλά και η προσοχή στις λεπτομέρειες, πίσω από τις περιπέτειες του αντισυμβατικού ντετέκτιβ που έπλασε η φαντασία της. Για παράδειγμα, η επιλογή να ονομάσει «Moretus» τον εκδοτικό οίκο της γυναίκας που δολοφονείται, ανέκυψε από μία επίσκεψη στο μουσείο δύο τυπογράφων του 16ου αιώνα, των Christophe Plantin και Jan Moretus, που βρίσκεται στην Αμβέρσα, την πόλη που κατοικεί τρεις και πλέον δεκαετίες. «Πρόκειται για ένα εκπληκτικό μουσείο, που με «ταξίδεψε» στο παρελθόν με τις παλιές τυπογραφικές μηχανές, ενώ υπάρχει και οδός Moretus στην Αμβέρσα», εξομολογήθηκε με χαμόγελο.
Ή όπως το γεγονός ότι η ιστορία εκτυλίσσεται στο Μανχάταν, προέκυψε από ένα ταξίδι της στη Νέα Υόρκη, ενώ η επιλογή του εμβληματικού ξενοδοχείου «The Plaza», που δεσπόζει στο σταυροδρόμι του Central Park και της 5ης Λεωφόρου και στο άκουσμά του αναβιώνουν εικόνες από τις σκηνές της θρυλικής ταινίας «Ο μεγάλος Γκάτσμπυ» που γυρίστηκαν εκεί, όσοι διαβάσουν το «Σνάιπερ» θα έχουν την ευκαιρία να «ταξιδέψουν» στην αμερικανική μεγαλούπολη. «Όταν ταξίδεψα στο Μανχάταν, εντυπωσιάστηκα τόσο πολύ που θέλησα να τοποθετήσω τη δράση στο συγκεκριμένο μέρος. Βέβαια, δεν θα ξεναγήσω τον αναγνώστη στη Νέα Υόρκη, δεν είναι αυτός ο σκοπός», εξήγησε. «Τίποτα μέσα στο βιβλίο δεν είναι τυχαίο. Κάποια εξ αυτών δε, είναι εμφανή, ενώ άλλα παραμένουν καλά κρυμμένα», πρόσθεσε με νόημα…
Αναλύοντας τους λόγους που στράφηκε στη νουάρ λογοτεχνία, η κ. Σαμπετάι είπε: «Δεν ξύπνησα μια ημέρα και είπα στον εαυτό μου: «Ας γράψω ένα αστυνομικό μυθιστόρημα». Κάποιες σκέψεις που είχα, τις έβαλα σε τάξη και έπειτα από έναν χρόνο συγγραφής, προέκυψε αυτό το βιβλίο μυστηρίου». Στη συνέχεια, επιχείρησε να σκιαγραφήσει τον πρωταγωνιστή του «Σνάιπερ», τον επιθεωρητή Τζέιμς Μακ Άλιστερ, για τον οποίον τόνισε: «Το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για έναν αστυνομικό, ο οποίος είναι εξαιρετικός στη δουλειά του, σε αντίθεση με την προσωπική ζωή του που δεν τα πήγε και τόσο καλά. Πλαισιώνεται από μία ιδιόρρυθμη ομάδα συνεργατών, οι οποίοι, όμως, συνεργάζονται με άψογο τρόπο. Για παράδειγμα ένας από τους βοηθούς του διαθέτει φωτογραφική μνήμη, ο δεύτερος έχει πολλές διασυνδέσεις, ενώ τον τρίτο θα τον χαρακτήριζα «κινητή εγκυκλοπαίδεια». Στο ξεκίνημα της υπόθεσης βρίσκονται σε αδιέξοδο, αφού προκύπτουν πολλοί ύποπτοι για τον φόνο».
Κλείνοντας, η κ. Σαμπετάι δεν έκρυψε ότι το γράψιμο είναι μεγάλη ευχαρίστηση για εκείνη. «Σκοπός μου είναι κλείνοντας κάποιος το βιβλίο, να ευχαριστηθεί και να ταξιδέψει μέσα από τις σελίδες του, μένοντας με ένα αίσθημα ικανοποίησης πως άξιζε αυτό που διάβασε», κατέληξε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το