Πολιτισμός

Βίκτωρ Κοντονάτσιος: Bαθύς γνώστης της ιστορίας του Αλμυρού

 

O κ. Βίκτωρ Κοντονάτσιος έχει ασχοληθεί για πολλά χρόνια με την έρευνα και τη μελέτη της τοπικής αρχαιολογίας, ιστορίας, λαογραφίας ιδιαίτερα της περιοχής Αλμυρού.
Πρωτοστάτησε στην επανίδρυση και δραστηριοποίηση της ιδρυμένης από το 1896 Φιλάρχαιου Εταιρείας Αλμυρού «Όθρυς» με κύρια και πρωταρχική της φροντίδα την συνέχιση του έργου της και την επανέκδοση του αρχαιολογικού περιοδικού «Δελτίον», το οποίο εκδιδόταν από το 1899 μέχρι το 1912.
Το 1997 εκδόθηκε το πρώτο τεύχος της Β΄ εκδοτικής περιόδου του «Δελτίου της Φιλάρχαιου Εταιρείας Αλμυρού» και ήδη εκδίδεται το 25ο τεύχος, με περιεχόμενα πάντοτε αρχαιολογικού, ιστορικού και λαογραφικού περιεχομένου της περιοχής Αλμυρού, των οποίων τευχών είναι επιμελητής της έκδοσης.
Με πρωτοβουλία του οργανώθηκαν από τον Δήμο Αλμυρού πέντε Συνέδρια Αλμυριώτικων Σπουδών, των οποίων διετέλεσε ρόεδρος των Οργανωτικών Επιτροπών και επιμελητής της έκδοσης των εννέα τόμων των Πρακτικών των συνεδρίων αυτών.
O. Βίκτωρ Κοντονάτσιος γεννήθηκε στον Αλμυρό, όπου τελείωσε τις γυμνασιακές του σπουδές ως αριστούχος. Το 1954 εισήχθη, πρώτος κατά σειρά επιτυχίας, στην Παιδαγωγική Ακαδημία Λαρίσης, από την οποία, σπουδάζοντας με υποτροφία του Ι.Κ.Υ., αποφοίτησε ως αριστούχος.
Μετά τη στρατιωτική του θητεία διορίστηκε και υπηρέτησε ως δάσκαλος και διευθυντής σε διάφορα σχολεία της Ευρυτανίας και της Μαγνησίας. Μετεκπαιδεύτηκε στο Μαράσλειο Διδασκαλείο επί μία διετία. Ύστερα από επιτυχείς εξετάσεις πήρε τον βαθμό του Επιθεωρητού Δημοτικών Σχολείων και στη συνέχεια τον βαθμό του Σχολικού Συμβούλου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Υπηρέτησε ως Σχολικός Σύμβουλος επί οκτώ χρόνια στη Γ΄ Εκπαιδευτική Περιφέρεια με έδρα τον Αλμυρό. Του απονεμήθηκε ο βαθμός του παρέδρου του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Αθηνών με τον οποίο και συνταξιοδοτήθηκε ύστερα από συνολική υπηρεσία 35 ετών.
Παραλλήλως με την υπαλληλική του υπηρεσία ασχολήθηκε με την έρευνα και τη μελέτη της τοπικής αρχαιολογίας, ιστορίας και λαογραφίας με αποτέλεσμα, εκτός από ένα πλήθος, ομιλιών, διαλέξεων, ραδιοφωνικών εκπομπών και συνεντεύξεων, την έκδοση και κυκλοφορία των εξής έντεκα αυτοτελών βιβλίων:
1. «Παλαιά Διαθήκη». Διδακτικό εγχειρίδιο Γ΄ τάξης Δημοτικού Σχολείου, βραβείο υπουργείου Παιδείας.
2. «Το Αχίλλειο Αλμυρού, ιστορική αναδρομή».
3. «Ο Πτελεός της Θεσσαλίας, 3.000 χρόνια ιστορίας».
4. «Το χρονικό του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου του Αλμυρού».
5. «Η περιοχή του Αλμυρού στην αρχαία μυθολογία».
6. «Αλμυριώτικοι ιστοριομύθοι»
7. «Η ιστορία της περιοχής Αλμυρού σε δέκα μαθήματα».
8. «Μνήμη Χαμάκως»
9. «Η περιοχή του Αλμυρού στην ιστορία».
10. «Ιερά μονή Παναγίας Κισσιώτισας – Ξενιάς, μήτηρ μοναστηριών».
11. «Τα απελευθερωτικά κινήματα της περιοχής, 1453 – 1881».
Εκτός αυτών, δεκάδες άρθρα και μελέτες του, παιδαγωγικού, διδακτικού, ψυχολογικού, ιστορικού και λαογραφικού περιεχομένου δημοσιεύθηκαν σε διάφορα περιοδικά, εφημερίδες, συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων, μικρό αντιπροσωπευτικό δείγμα των οποίων είναι τα εξής: «Κοινωνική τάξη και νοημοσύνη», «Είναι εξυπνότερα τα πρωτότοκα παιδιά;», «Μαθητική υποεπίδοση και ενθάρυνση», «Τα παιδιά των πόλεων είναι εξυπνότερα των παιδιών των χωριών», «Οι κυρίαρχοι παιδικοί φόβοι», «Η μεταβολή της νοημοσύνης των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου σε σχέση με την αύξηση της ηλικίας των», «Μαθητές και αυτοπεποίθηση», «Οι αγροτικοί αγώνες των Αλμυριωτών», «Οι μαθητές του Αλμυρού υμνούν τον Σουλτάνο», «Νομίσματα της Αρχαίας και της Νέας Άλου», «Το έτος ίδρυσης του Μοναστηριού της Ξενιάς», «Το Μετόχι του Παναγίου Τάφου στις Νηές της Σούρπης», «Ο Αλμυρός στις δόξες του φιλοξενεί αυτοκράτορες», «Το Δωδεκάθεο στον Αλμυρό», «Η Λερναία Ύδρα του Πλατάνου», «Λαϊκές παραδόσεις περιοχής Αλμυρού και το μυθολογικό και ιστορικό υπόβαθρό τους», «Τα Ζερέλια του Αλμυρού», « Ο νεολιθικός οικισμός στο Τσουρνάτι του Αλμυρού», «Λαογραφικά περιοχής Αλμυρού», «Οι Κωφοί του Αλμυρού», «Οι Κοκκωτοί του Αλμυρού», «Η Φυλάκη του Αλμυρού», «Προεστοί στη Γούρα του Αλμυρού». «Ελληνοτουρκικά ειδύλλια στον Αλμυρό, «Η Κεφάλωση του Αλμυρού», «Η Περιοχή του Αλμυρού στην Τουρκοκρατία», «Πολιτικές αντιθέσεις Αλμυριωτών στα 1897», «Προβλήματα στην περιοχή Αλμυρού από την χάραξη των ελληνοτουρκικών συνόρων», «Το Γιαννοπούλειο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού», «Η αθλητική ιστορία του Αλμυρού». «Κλέφτες και ληστές στην περιοχή Αλμυρού», «Ο Αλμυρός στον πόλεμο του 1897», «Η κιβωτός του Δευκαλίωνα σταμάτησε πάνω στην Όρθρη», «Μυθολογικές και λατρευτικές καταβολές των αρχαίων Φερών», «Η Αλμυριώτικη Ολοκοτιναρέα και το Ολοκότινον», «Η λεγόμενη Μάχη της Κωπαΐδας που έγινε στον Αλμυρό», «Οι Δύο Βυζαντινοί Αλμυροί», «Οι Υποπλάκιες Θήβες της Τροίας είναι οι Φθιώτιδες Φθιώτιδες Θήβες του Αλμυρού», «Η μετανάστευση των Σουρπιωτών στο Οθωμανικό», «Το Δημοτικό Σχολείο Ευξεινούπολης», «Εικόνες Δημοτικού Σχολείου Σούρπης».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Διαγωνισμός αθλητικού χορού στις 2/12 στον Βόλο

Η παγκόσμια ομοσπονδία καλλιτεχνικού χορού (WADF) και ο Αθλητικός Σύλλογος Χορού Βόλου - Dance Academy…

23 Νοεμβρίου 2023

H «Εκατομμυριούχος» του Μπ. Σω στο Θέατρο «Παλλάς»

  Της Δανάης Μαρίτσα Ισορροπεί αριστοτεχνικά ανάμεσα στην αισθηματική κομεντί και την κοινωνικοπολιτική σάτιρα, ενώ…

23 Νοεμβρίου 2023

Ο Πρόεδρος του ΣΟΕΔ για διάθεση ενός παθολόγου – ογκολόγου του 404 ΓΣΝ στο Νοσοκομείο Βόλου

Ο πρόεδρος του ΣΟΕΔ Δημήτρης Κουντούρης σε δήλωσή του αναφέρει: Από μέλη του Σωματείου μας…

23 Νοεμβρίου 2023

Επιτυχημένη η εμφάνιση του ΝΟΒΑ στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας ΑμεΑ

Ολοκληρώθηκε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας Hansa 303 για άτομα με αναπηρία στα πλαίσια των Αγώνων…

23 Νοεμβρίου 2023

Αγριογούρουνο απόλαυσε το μπάνιο του σε θάλασσα

Χειμερινός κολυμβητής αποδείχθηκε ένα αγριογούρουνο που έκανε τη βουτιά του σε παραλία της Χαλκίδας. Σύμφωνα…

23 Νοεμβρίου 2023

Αυτός είναι ο απίστευτος λόγος που ασθενής βιαιοπράγησε σε νοσηλεύτρια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας

Ένα ακόμη περιστατικό βίας σημειώθηκε σε νοσοκομείο εις βάρος υγειονομικού, αυτή τη φορά στο Πανεπιστημιακό…

23 Νοεμβρίου 2023