Τοπικά

Η βία στην οικογένεια καλά κρατεί- Πολλά τα περιστατικά και κατά το 2016 στη Μαγνησία

Καλά κρατεί η ενδοοικογενειακή βία στη Μαγνησία, αν και τα περιστατικά που καταγγέλθηκαν πέρυσι στις αστυνομικές αρχές, ήταν λιγότερα από όσα είχαν καταγγελθεί το 2015. Στις οικογένειες η βία είναι φαινόμενο υπαρκτό και όπως φαίνεται, διαχρονικό, αλλά και υπερταξικό. Τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας δείχνουν ένα μόνον μέρος του προβλήματος, καθώς τα περισσότερα περιστατικά δεν φθάνουν στο Αστυνομικό Τμήμα, πόσο μάλλον στις δικαστικές αίθουσες. Παρ’ όλα αυτά το 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας καταγράφηκαν 39 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας επίσημα, έναντι 47 το 2015.

Πρόκειται κυρίως για γυναίκες, που πέφτουν θύματα επιθέσεων από τους συζύγους τους ή τους εν διαστάσει συζύγους τους. Είναι η λεγόμενη «αόρατη» βία, που συμβαίνει πίσω από κλειστές πόρτες, καθώς θεωρείται αυστηρά οικογενειακή υπόθεση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας το 2014 τα περιστατικά που είχαν καταγγελθεί στις αστυνομικές αρχές ήταν 43, ενώ το 2013 37.
Η ενδοοικογενειακή βία δεν περιλαμβάνει μόνο τη σωματική κακοποίηση, αλλά τις άμεσες και έμμεσες απειλές, τη συναισθηματική και ψυχολογική βία, τη σεξουαλική κακοποίηση, την κοινωνική απομόνωση, τον οικονομικό έλεγχο και γενικότερα όλες εκείνες τις συμπεριφορές, που ωθούν ένα άτομο, να ζει υπό ένα διαρκή φόβο. Συνδέεται δε άρρηκτα με την καταπάτηση των κυρίαρχων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της ασφάλειας και ισότητας μέσα στην οικογένεια και τη νομική προστασία.
Σύμφωνα με έρευνες, οι ηλικίες των γυναικών που πέφτουν θύματα βίας, ξεκινούν από πολύ μικρές, ακόμη και φοιτήτριες και φθάνουν μέχρι τα 60-70 χρόνια.
Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν συλλεχθεί από γυναίκες θύματα στις συμβουλευτικές υπηρεσίες, το πρώτο περιστατικό βίας παρατηρείται συνήθως μετά τον γάμο (56,06%), ενώ οι γυναίκες, παρά τη βίαιη συμπεριφορά του συζύγου τους (80%), εξακολουθούν να μένουν μαζί τους (65,22%). Η συνηθέστερη μορφή βίας είναι η ψυχολογική και η σωματική, ενώ λιγότερο συχνά αναφέρεται μόνο η ψυχολογική βία.

Γεμάτα τα πινάκια του Πλημμελειοδικείου

Στα πινάκια του Πλημμελειοδικείου Βόλου υπάρχουν προς συζήτηση υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας σε διάφορες μορφές, που πλέουν τείνουν να λάβουν τη μορφή «πλημμύρας»… Δεν υπάρχει δικάσιμος χωρίς υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας… Αξιωματικοί, αστυνομικοί, καθηγητές, ακόμη και ιερείς καταγγέλλονται για άσκηση ενδοοικογενειακής βίας…
Τα περιστατικά δυστυχώς πληθαίνουν και λόγω της οικονομικής κρίσης.
Μία στις τρεις γυναίκες έχει πέσει θύμα κακοποίησης μία φορά στη ζωή της. Οι ηλικίες των γυναικών που πέφτουν θύματα βίας ξεκινούν από πολύ μικρές, ακόμη και φοιτήτριες και φθάνουν μέχρι τα 60-70 χρόνια.
Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν συλλεχθεί από γυναίκες θύματα στις συμβουλευτικές υπηρεσίες, το πρώτο περιστατικό βίας παρατηρείται συνήθως μετά τον γάμο (56,06%) και οι γυναίκες, παρά τη βίαιη συμπεριφορά του συζύγου τους (80%), εξακολουθούν να μένουν μαζί τους (65,22%). Η συνηθέστερη μορφή βίας είναι η ψυχολογική και η σωματική, ενώ λιγότερο συχνά αναφέρεται μόνο η ψυχολογική βία.
Καταγγέλλονται ακόμη και βιασμοί εντός γάμου, περιστατικά αιμομιξίας, θείος με ανιψιά, πατέρας με κόρη… Καταγγέλλονται επίσης αποβολές εγκύων λόγω κακοποίησης.
Η ενδοοικογενειακή βία καταγράφεται σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, δεν είναι χαρακτηριστικό μόνον φτωχών οικογενειών. Η γραμμή 15900 του υπουργείου Εσωτερικών δέχεται χιλιάδες κλήσεις
Η βία μέσα στην οικογένεια χαρακτηρίζεται από τρεις φάσεις, οι οποίες επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά. Κατά το πρώτο στάδιο προκαλείται σταδιακά αυξητική ένταση, όπου το θύμα υπόκειται σε λιγότερο βίαιες συμπεριφορές, όπως είναι οι απειλές και προσβολές. Τα θύματα σύντομα διαισθάνονται ότι θα ακολουθήσει η σωματική βία, κι έτσι προσπαθούν να την αποφύγουν ενεργώντας συγκαταβατικά. Το δεύτερο στάδιο της βίας, εκείνο της έντονης επίθεσης, χαρακτηρίζεται από ανεξέλεγκτη σωματική επιθετικότητα εξαιρετικά βίαιη και επικίνδυνη. Στο τελευταίο στάδιο, ο θύτης ενεργεί απολογητικά και συμπονετικά προς το θύμα, ενώ υπόσχεται πως οι σκηνές βίας δε θα επαναληφθούν.

Τι ορίζει ο Νόμος

Σύμφωνα με τον Νόμο 3500/2006, «η άσκηση βίας κάθε μορφής μεταξύ των μελών της οικογένειας απαγορεύεται» (άρθρο 2). Με την ευρύτερη ερμηνεία αυτό σημαίνει ότι δεν απαιτείται μόνο σωματική βία, για να διωχθεί ο θύτης. Η εξύβριση, η απειλή, ο εκβιασμός, η προσβολή της γενετήσιας ελευθερίας (ή βιασμός αν γίνεται πιο κατανοητό στο πλαίσιο συζυγικής ή συντροφικής σχέσης), ο φυσικός περιορισμός (εξαναγκασμός σε απομόνωση) και γενικότερα η προσβολή της προσωπικότητας, αποτελούν βία και είναι παράνομες πράξεις, οι οποίες διώκονται ποινικά. Για να κατατάξουμε τη συμπεριφορά του θύτη σε άσκηση ψυχολογικής βία, γενικά μπορούμε να πούμε ότι είναι κάθε συμπεριφορά, που προκαλεί φόβο, είτε αυτή απευθύνεται άμεσα στο θύμα ή σε τρίτο πρόσωπο ή απειλή στο θύμα για βλάβη τρίτου προσώπου.

Ρεπορτάζ ΣΤ. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ
[email protected]

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το